Syrovo tapiokové pečivo bez lepku Pão de queijo

Na tento recept ma upozornila kamarátka, cestovateľka pri návšteve Brazílie. Je ,,bezlepková” a toto syrové pečivo opísala tak sugestívne, že som musela vyskúšať. Pôvodné recepty som troška upravila a výsledok, vynikajúca lahôdka k pivu či vínu ale aj výborné raňajkové bezlepkové pečivo. Domovom tohto syrového pečiva je juhoamerický kontinent a nazývajú ho Pão de queijo alebo Pan de Queso a podľa stoviek autentických :) receptov je obľúbený v každej rodine. Po prvých pokusoch som si vytvorila recept, ktorý mi najviac vyhovuje. Základom je tapioka /škrobová múka bez lepku obsahuje rezistentný škrob-skupinu polysacharidov tvoriacich z časti nestráviteľnú vlákninu pôsobiacu ako prebiotikum pre zdravú črevnú mikroflóru/, ktorá je u nás bežne dostať v bioobchodoch a ázijských predajniach. S tapiokou mám bohaté skúsenosti je to chuťou neutrálna surovina a výborne sa dopÍňa s výraznejšími surovinami. V tomto prípade som miesto originálneho brazílskeho polotvrdého syru použila grana padano a slovenský volovec. Skutočne krehká nadýchaná delikatesa ako môj muž povedal – taký vylepšený pagáč :) Najlepšie sú teplé, krehké, keď syr v ceste ešte nestuhol ale i potom mizne rýchlosťou blesku.

 

IMG_6002-kópia

IMG_5998 - kópia

 

 

 

12743685_1016265925105242_705750517232244715_n12728903_1016265968438571_7485882161178802488_n

12741985_1016265988438569_2041960624436598603_n12741985_1016266025105232_4180133811788908995_n

12715307_1016266058438562_754613012742490326_n

14124994_1140212899377210_7426033808320089910_o

 

s prímesou kurkumy  z kurzu pre fenylketonurikov

20160515_104924

 

 

Potrebujeme na cca 17ks:

400 gr tapiokovej múky /v prípade riedkeho cesta tapioku pridajte/ – škrobová múka bez lepku, z hľúzy manioku dostanete ju aj vo Vitalifeshop.sk alebo v ázijských obchodoch

0,2l  kravského mlieka

0,05l olivového oleja

vajíčka maximálne 80g čo môžu byť 2 ale aj jedno veľké

200gr syru grana padano, volovec, parmezán strúhaného na hrubšie ale výborný je i údený ovčí syr

Polovica kávovej lyžičky morskej soli

 

Tip naviac: cesto môžete ochutiť kurkumou, bylinkami, olivami a mletým chilli

 

Postup:

V hrnci zmiešame mlieko s olejom a privediem k varu na miernom ohni. Odstavíme ako náhle sa začnú robiť bublinky. Necháme vychladnúť v hrnci alebo prelejeme do chladnej misky. Mlieko nesmie byť totiž horúce ale vlažné najlepšie studené, takže si ho uvarte skôr ako pôjdete piecť aby malo čas vychladnúť. Do misky dáme tapioku so soľou a prilejeme mlieko. Vymiešame na tuhšie, hladké a veľmi lepivé cesto. Ako na to. Trik  pre pekné tuhé cesto spočíva aj v spôsobe premiešania ingrediencii. Použite veľkú misu a do polovice misky nasypte  tapioku. Do druhej voľnej časti nalejte mlieko s olejom. Tapioku pomaly lyžicou presúvajte do mlieka a vytvárajte tak hrudky. Po spotrebovaní tekutiny, zapracúvajte cesto rukou. Nieje možné aby sa cesto rozlialo :) Ak nejakým spôsobom áno, pridajte cca do 40 gr tapioky. Záleží inak aj na tom či máte otvorený škrob dlhšie alebo nie. Dlhšie otvorená tapioka potrebuje troška menej tekutín.

Do vymiešaného  tvrdého betonového trúsivého cesta pridáme vajíčka a opäť miešame. Vajíčka dve, si rozbite v miske  premiešajte vidličkou a pomaly dolievajte do 80-90gr podľa potreby.  Vznikne hustá lepivá zmes. Na záver vmiešame syr.  Najlepšie je bochníky tvarovať rukami a rovnomerne. Na plech pokladáme v 4 cm odstupoch bochníčky s priemerom max 4cm. Tvarujeme ich rukami, môžete aj dvoma lyžicami . Skúšala som to tiež naberačkou na zmrzlinu. Môžete ich piecť  priamo na plechu, cesto je mastnejšie vďaka syru s vysokým obsahom tuku. Ak použijete papier na pečenie musíte ich po upečení ihneď podrezať a odložiť na tanier či drevenú misu. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov celzia 20 – 25minút do zlatista. Bochníčky sa krásne nafúknu. Je to skutočne pôžitok, hlavne okolo tohto receptu je málo práce. Prekvapte návštevu, nepoznám nikoho komu by nechutili.

 

Tento post videlo 10,105 ludi

41 Comments Add yours

  1. Jana says:

    Vobec moja prvá skúsenosť s tspiokovou múkou a podarili sa super Myslite ze aj iný skrob- zeniakovy/kukuricny by tak fungoval? Je to predsa len dosť drahé pečenie Dakujem!

    1. Nedoporučujem zamieňať, tapioka je zložením škrobov odlišná od kukuričného a zemiakového škrobu.

  2. Kat says:

    Tak mne sa podarili….vajicka som pouzila prepelicie. To cesto po zapracovani vsetkych surovin pripominalo plastelinu, fajn sa s tym pracovalo..
    Silvia, vdaka za recept!

    1. Výborne tak dobrú chuť:)!

  3. Robo says:

    Dobrý večer
    Tapiokové bochníčky pečiem podľa tohto receptu už viac ako rok a pol.
    Skúšal som ich s parmezánom, volovcom, grana padano, mozarella , dzugas, dokonca aj s haloumi, v kombinacii s kurkumou, resp. olívami . Zatiaľ chutili každému., kto ich ochutnal.
    Osvedčili sa mi ako príloha pri grilovani, ale aj ako samostatné jedlo.
    Veľmi pekne ďakujem za recept.

    1. Super, to ma teší, dobrú chuť!

  4. Ena says:

    Dobry, zacala som piect s tapiokovou mukou a vyskusala by som aj pagaciky, ale ked som prvy krat robila placky s touto mukou tak boli trosku gumenne. Robila som ich len jogurt + muka a prasok z vinneho kamena. Dala som vela muky alebo som ich malo mala na panvici? Viete poradit? Vdaka

    1. Tapioka Vám vždy urobí ten gumený efekt :) pokiaľ nepridáte aj iné jednodruhové múky.

  5. Diana says:

    Dobrý deň, tiež som vyskúšala upiecť tieto buchtičky, mne sa vydarili a všetkým veľmi chutili. Ďakujem za tip :) Myslím, že úspech závisí aj od dodržania predpísanej gramáže vajíčok. Keď som zmiešala múku a mlieko, vznikla mi tvrdá a drobivá masa, ale po pridaní vajec a syra sa vytvorilo skvelé cesto. Piekla som ich vo forme na muffiny, pekne sa nafúkli a boli výborné.

    1. Ďakujem za Váš feedback je to tak :)

  6. Monika says:

    Dobry den, dnes som skusala aj ja, nevysli mi.. cesto bolo bud riedke alebo ako duvilax,az sa drobilo.. ziadne cesticko:( podla mna to bolo mukou. Aku znacku ste pouzili v recepte? Dakujem.

    1. Dobrý večer, tú ktorú máte v linku :) ale mne to vyjde zo všetkých tapiokových múk s ktorými pracujem.

    2. Značku máte aj v recepte. používam veľa druhov tapioky a vždy mi recept vyjde…úprimne nechápem prečo to iným nejde. Recept je presný a dala som aj fotky, cesto nieje cestíčko :ň ale skôr beton .

  7. Nela says:

    Dobry den, tak prave som ich dopiekla a mala som presne opacny problem. Cesto bolo moc hutne, ani som nedala cele mnozstvo muky. Takze aj ked v rure trochu nabehli, nie su take nadychane, skor hutne. A to som mala aj o cosi viac vajec. Ale chutovo ok. Tak skusim nabuduce menej.

  8. Sona Kolencikova says:

    dobry vecer, da sa spravit uplne bezmliecna verzia? Dakujem :)

    1. Bohužiaľ nie skúšala som, vyšiel z toho maces :)

      1. Sona Kolencikova says:

        dakujem :) aj som si myslela :)

  9. Erika says:

    Zaujimave, ze to tolkym ludom nevyslo, ja som ich robila cez vikend prvy raz a hned vysli. Robila som dva druhy, s pecorinom a s veganskym syrom a oboje uuuzasnee. Zjedli sa ako nic. A ja som pritom davala uplne horuce mlieko priamo do tapioky a nic sa nestalo. A skusala som taktiez dva druhy roznych tapiokovych muk-znaciek a tiez v pohode. Prvy raz som dokonca nemala dost tapioky, tak som to dopnila arrowrootom a takisto ok.

    1. Šikovná :) netuším vážne prečo so to niektorým nezadarí. Nástrahy som popísala tak potom je to záhadou:)

      1. Erika says:

        Ja myslim, ze je ta cela zahada iba v znacke, type tapiokovej muky. Skusila som ich viacero tapiokovych, aj maniokovu a vzdy to nabralo inu hustotu ci riedkost. Stalo sa mi, ze som to mala aj uplne tekute, ale ked som pridala viac muky, postupne prisypavala, tak z toho bolo to lepive cesto, co treba. A ta uplne bezmliecna verzia ide v pohode, nikto ani nespoznal rozdiel medzi klasickymi a veganskymi. Manzel sa ich nevie dojest, takze ich robievam naozaj casto. Na Silvestra to bol hit :)

  10. Kristína says:

    Ahoj. prave to skušam mam len 250g topiakovej muky tej drahej, tak som pridala 50g ryžovej muky cesto je velmi huste po pridani vajičok riedke, tak som pridala 3hrstky mletych orechov a 2 lyžice ryžovej muky. prave pečiem vyzera dobre, chutovo OK. Takže recept ma velku fintu alebo nie je cely.

    1. Recept funguje tak ako je napísaný. Mali sme dokonca kurz kde sme bochníčky robili a vyšli perfektne presne podľa receptu. Inak dajú sa pridať rôzne ingrediencie, orechy, sezamové semienka, chilli,vňate aj olivy.

  11. Iva says:

    dobrý deň,skúšala som tento recept,ale žiaľ upiekla sa mi z toho jednoliata placka,mala som pekné huste cesto,len som tam ešte musela pridať tapioku,lebo to bolo strašne riedke, ale ani to nepomohlo,mlieko som mala len teplé,takže neviem,v čom je chyba,netreba tam dať prášok do pečiva ?

    1. Ja tomuto nerozumiem ako sa to nemôže podariť. Nedávno sme ich robili na kurze dokonca z bezbielkovinových surovín a vyšli perfektne. Ak idete podľa postupu musí to vyjsť. Nejde tam žiadny prášok do pečiva, mlieko nesmie byť horúce a vajíčka príliš veľké.

  12. jano says:

    ja som tiež skúšal robiť pao ale nikdy som ho neurobil ako tieto http://www.brazilskepao.eu…som si ich kúpil v jednom obchode v Martine a chvíľu som sa bavil s predavačom, a hovoril, že je veľmi veľa možností ako to pao spraviť…musím uznať majú ho veľmi dobre :-)

    1. Ďakujem za tip, zrejme myslíte tento link ano ?
      http://brazilskepao.eu/blog/category/pecene/

  13. Tatiana says:

    Ani mne sa nevydarili. Cesto bolo veľmi riedke. Podľa tohto receptu http://www.oliviascuisine.com/authentic-brazilian-cheese-bread/ je pomer tapiokovej múky a tekutej zložky iný. Vyskúšam znova. Ďakujem za inšpiráciu.

    1. Dobrý deň, nuž zaujímavé, že niekomu vyjdú a niekomu nie. Zvažovala som možnosti a urobila pár testov. Zistila som,že je rozdiel napríklad pri ázijskej múke. Cesto bolo naozaj redšie ako napríklad pri zn.Adveni/je najdrahšia na trhu/ tak som dosypala cca do 40 gramov aby zhustlo. Odvážila som vajíčka aj tam bol veľký rozdiel vo váhe pretože 1 má od 30 do 70 gr. Ja som napríklad nahradila pri poslednom experimente mlieko acidkom, nezohrievala som ho a bochníky boli výborné. Nuž musím natočiť to video s postupom. Inak ja som sa inšpirovala hlavne týmto receptom pozrite pomery.http://tandtkitchen.com/pao-de-queijo-brazilska-peciva-sa-sirom/
      Vyskúšajte viaceré recepty je ich naozaj veľa na weboch. V mojom recepte som pevné potraviny prepočítala na gramy vrátane vajíčok a tekutiny na litre – dúfam sa Vám vydaria.

  14. katarina says:

    Dnes som skusila a bola som velmi sklamana. Cesto bolo velmi riedke… vhodne na vyliatie na plech. Akekolvek vylepsenie sposobilo ze som piekla krekry. Ani som to nedopiekla a cesto vyhodila… Skoda… nejaka info v tom recepte chyba alebo nie je spravne… neviem si to inak vysvetlit.

    1. Vôbec nechápem ako je to možné, recept je úplne presný. Musíte mať horúce mlieko inak si to neviem vysvetliť. Rozmýšľam že to natočím na video a dám to sem :)

      1. katarina says:

        Pripadne rada pridem aj na kurz :-)

        1. Prídite rada Vás uvidím .

  15. Martina Uhlárová says:

    Dobrý deň, v Taliansku bohuzial volovec nedostať. Akým syrom ho mozem nahradiť? Dakujem

  16. Martina Uhlárová says:

    Dobry den, bohuzial volovec v Taliansku nedostať, akým syrom ha mozem nahradiť? Dakujem Martina

    1. Akýkoľvek tvrdý syr typu parmezán, pecorino :)pekný večer

  17. Beata says:

    Dobrý deň,
    tej múky tam musí byť asi viac, takto je cesto veľmi riedke.

    1. Zdravím, určite nie viac, je to odvážené presne. Cesto je riedke pretože ste mala zrejme horúce mlieko.Musí byť vychladnuté tak ako je písané v recepte.

  18. Brano says:

    Zdravím, veľmi odporúčam, niečo obdobné som robil podľa nasledovného receptu aj s kurkumou http://histaminovakasulka.com/tag/tapiokovy-skrob/ a musím potvrdiť že to všetkým chutilo, ďakujem za super inšpirácie :)

    1. Ďakujem tiež mám variáciu s kurkumou a lieskovcami :)

  19. Veronika says:

    Páni! O tapiokovej múke som ešte ani nepočula, nie to z nej aj niečo piekla. Hm, ale vyzerá to teda veľmi dobre.
    Skús mrknúť aj na náš nový blog, kde je práve čerstvý recept na zdravú dobrotu!
    http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/01/baking-with-no-sugar-walnut-cake.html

    1. Zdravím Veronika! Vediem kurzy pečenia a varenie s prirodzenými múkami v našej škole varenia v Poluse používame prirodzene bezlepkové múky približne 20 druhov a tapioka je jednou z najpoužívanejších.Ak máte chuť príďte medzi nás. Pozerala som Váš blog sú tam dobré nápady i keď recepty s orechmi nepatria medzi najzdravšie :)
      http://horecka.sk/2015/06/22/chlebe-orechoch-semienkach-oxidacii-struhanke/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *