Datlový cheesecake so škoricou

 

 

Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert ak chcete, má opäť zdravú príchuť okrem tej charakteristickej datlovomandlovo škoricovej. Využila som prirodzenú sladkosť datlí a pridala som menej trstinového cukru / na celý koláč iba 160gr/. Ricotta, ktorá tvorí základ koláča je vynikajúcim srvátkovým syrom s blahodarným účinkom na organizmus. Obsahuje množstvo vápnika, vitamínov skupiny B, minerály, aminokyselinu cysteín, ktorá je súčasťou silného antioxidantu tripeptidu glutationu ochraňujúceho bunky pred oxidačným stresom. Ricotta je tiež nízkotučná a má menej kalorií ako napríklad mascarpone. Do cesta som ,,zabudovala“ múky s obsahom vlákniny. V koláči sú použité  kvalitné tuky ako maslo, kokosový tuk s obsahom nasýtených mastných kyselín. Ak Vám prekáža amaretto pre obsah alkoholu môžete ho pokojne vypustiť, zvýrazní sa chuť škorice. Koláč vydrží v chlade cca 3 dni.

 

Potrebujeme:

 

Cesto:

80gr trstinového cukru

150gr zmäknutého masla živočíšneho 82%

90gr celozrnnej špaldovej hladkej múky

100gr hladkej špaldovej múky

90gr mandľovej hladkej múky dostať vo Vitalifeshop.sk

1vajíčko

 

Plnka:

750gr ricotty

4dcl plnotučného mlieka

1 vajíčko

30gr kokosového tuku

0,01l mandľového amaretta

40gr kukuričný škrob

80gr trstinový cukor

150gr vykôstkovaných sušených datlí

Kávová lyžička mletej  škorice

2gr bourbon vanilka

 

 

Postup:

 

Pripravíme si cesto tak že v hlbšej miske zmiešame všetky ingrediencie rukou a vypracujeme do tuhého kompaktného cesta. Trvá to cca 10 minút. Cesto necháme odpočívať v chladnejšej miestnosti. Pripravíme si plnku. Datle namočíme na pol hodinu do amaretta. Ak nechcete použiť alkohol namočte ich do mlieka tiež na pol hodinu. Namočené datle dáme povariť /krátko asi 10minút/ v mlieku spolu s kokosovým tukom. Po vychladnutí ich vymixujeme ponorným mixérom alebo prelejeme do vysokootáčkového mixéru. Vrátime do misy a pridáme ricottu a krátko pomaly prešľaháme metličkou aby zmes neobsahovala veľa vzduchu. Primiešame ešte vajíčko, škrob, vanilku, škoricu a metličkou miešame do hladkého krému.

Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie do  tvaru a veľkosti  tortovej formy na výšku pol centimetra maximálne. Papier s cestom rýchlo preklopíme do patentnej formy a rukami dotvarujeme okraje do výšky 3cm. Ricottovú zmes nalejeme na cesto až pod okraj koláča. Tortová forma by mala mať polomer 24 cm. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 160stupňov celzia a pečieme 50minút. Pod koláč umiestnime misku s vodou pre optimálnu vlhkosť. Po dopečení koláč necháme vychladnúť pomaly v rúre pri pootvorených dvierkach aby sa postupne znižovala teplota a nepopraskal povrch.

Krájame až po úplnom vychladnutí ideálne na 12 porcií. Najlepšie je ho dať do chladu ešte na 2 hodiny.

Dobré pečenie!

 

 

 

Tento post videlo 4,939 ludi

4 Comments Add yours

  1. Janka says:

    Dobry den,kolacik je vyborny. Chcem sa opytat,ci som urobila chybu,ked som nahradila mandlovu muku tak,ze som niekolkokrat preosiala mlete mandle? Je to velky rozdiel? Dakujem :)

    1. Dobrý deň, teší ma, že Vám chutil. Neurobila ste žiadnu chybu aj takto sa dá piecť drvené mandle sú však drvené mandle a nie múka.

      Takzvané multiorechové zdravé koláče bez múky, paleo a iné pridružené trendové názvy , nemusia byť vôbec tak prospešné. Viac som o tom písala v tomto článku. Tu platí všetko s mierou. Ak chcete mať multiorechovú príchuť, použite radšej múky z orechov a semienok v kombinácii s konvenčnými múkami či prirodzene bezlepkovými. Sú vyrobené z výliskov semien a orechovín a neobsahujú prebytok polynenasýtených mastných kyselín, podliehajúcich rýchlej oxidácii. Orechy by mali tiež pochádzať z dôveryhodného zdroja aj tie vlašské aby sme sa vyhli prísunu mykotoxínov.
      Celý článok tu http://horecka.sk/2015/12/07/zdravsie-pecenie-nielen-na-vianoce/

  2. Diana says:

    Dobry vecer pani Horecka. Dakujem za Vas recept. Chute a sladkost kolaca su absolutne vyvazene. Najprv som sa bala, ze tie datle bude velmi citit, ale pridanim ricoty a vanilky sa to zmenilo na fantasticky kolac. Vybornyyy. Dakujem Vam. :)

    1. Teším sa, že chutil… ďakujem krásne a dobrú chuť!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *