Cookies s mandľami a makovou múkou / bez lepku /

Výborné voňavé cookies-ky, ktoré potešia kedykoľvek počas dňa, keď príde chuť na maškrtu. Obsahujú málo cukru od 7- do 12g podľa toho akú veľkosť zvolíte. Na ich výrobu som použila viac druhov múk s vyšším obsahom tukov pochádzajúcich zo semien a orechovín. Upozorňujem už na začiatku, že tieto múky sú iné ako keď si ich pripravíte doma. Vyrábajú sa totiž z výliskov a sú už čiastočne zbavené tukov, prevažne polynenasýtených mastných kyselín, ktoré rýchlejšie oxidujú ako stabilné tuky. Oxidované tuky nepriaznivo pôsobia na organizmus. Tieto  múky obsahujú však aj v tuku rozpustný vitamín E – je sám antioxidantom, minerály, vitamíny, stopové prvky /selén, zinok/ a je užitočné ich zaradiť do stravy v optimálnom množstve. Do tohto druhu cookies som pridala troška rozmarínu, ktorý dokáže inhibovať /zabrzdiť oxidačný proces/ a zároveň vznikla zaujímavá príchuť, otestujte.

Múky zo semien a orechov je dostať v bioobchodoch alebo v e-shopoch, môj obľúbený je Vitalifeshop.sk.

 

Potrebujeme:

 

110gr živočíšneho masla kravského 82% tuku- zmäknutého

30gr ryžových vločiek – zaliať teplou vodou cca 1dcl  čím zväčšia objem

2 celé vajíčka izbovej teploty

80gr makovej múky

20gr pohánkovej krupice

30gr slnečnicovej múky

50gr mandľovej múky ideálne hladká ale ak  nezoženiete môže byť hrubá

80gr ryžovej múky

50gr nasekaných lúpaných mandlí

10gr guarovej múky

115gr trstinového cukru

50gr javorového sirupu

1 malá lyžička sódy bikarbony

1 malá kávová lyžička mletého rozmarínu sušeného ak máte čerstvý tak trocha menej

Biely nemletý mak na dekoráciu cca 2lyžice

 

IMG_4896 - kópia

 

Postup:

 

Všetky ingrediencie vymiešame rukou v miske. Múky, vajcia, zmäknuté maslo, ryžové vločky, ktoré by mali absorbovať vodu a ostatné ingrediencie. Cesto musí byť hutné, kompaktné. Plech vyložíme papierom na pečenie a formujeme malé gulôčky, ktoré roztlačíme na placky do výšky max. 1cm. Niektoré môžeme posypať  bielym nemletým makom. Dodržíme odstup medzi plackami aby sa počas pečenia nespojili. Pečieme na 180 stupňoch v teplovzdušnej rúre  18-20minút.

 

 

 

 

Tento post videlo 2,638 ludi

2 Comments Add yours

  1. Maria says:

    Dobry den pani Horecka! Dakujem velmi pekne za Vas blog. Pre varenie a pecenie pre tri male deti je plny uzitocnych informacii. Chcem sa spytat, cim mozem nahradit guarovu muku? Nemusi to byt bezlepkova verzia. Dakujem velmi pekne.

    1. Ďakujem :) guarovú múku nemusíte dávať môžete ju vynechať slúži ako pojivo možno bude treba ešte jedno vajíčko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *