Čokoládovomandľové crinkles bez lepku

Crinkles,  známe ako čokoládové krehké sušienky môžu príjemne spestriť  Vianočnú klasiku. Ak ešte stíhate, vyskúšajte ich upiecť. Je to naozaj  jednoduché, netreba žiadne formičky a sofistikované príslušenstvo a sú neskutočne prudko jedlé. Stačí mať doma zopár prirodzene bezlepkových  múk. Crinkles sa na záver vždy obaľujú v práškovom a krištáľovom cukre aby pri pečení a následnom  popraskaní vynikla ich štruktúra. Moja úprava spočíva vo vynechaní záverečnej  fáze ocukrovania. Obalila som ich v kokosovej a mandľovej múke a kto ich nemusí mať biele môže pridať škoricu a lyžicu kokosového cukru. Do cesta som dala viac cukru aby v závere nechýbal ale ak nemusíte veľmi sladké, dajte iba 130gr cukru, vynikne viac chuť horkej čokolády.

 

Potrebujeme:

 

225 gr tmavej čokolády na varenie minimálne 50%

180gr trstinového cukru

120gr mandľovej múky

30gr ryžovej múky

30gr kokosovej múky

125gr masla živočíšneho 80% zmäknutého

2 veľké vajíčka

0, 05l mlieka

Vanilka bourbon štvrť  malej kávovej lyžičky

60gr kakaa kvalitné a nemusí byť RAW

22gr prášku do pečiva

Štipku soli

 

Na obalenie:

 

30g kokosovej múky

30gr mandľovej múky

Škorica mletá a lyžica kokosového cukru

 

Vo vodnom kúpeli roztopíme 225gr čokolády. Necháme mierne vychladnúť nie však úplne stuhnúť. Vymiešame mäkké maslo s cukrom a postupne pridáme vajcia. Vymiešame do krému. Prisypeme vanilku a pomaly vmiešavame roztopenú čokoládu/nesmie byť horúca/. Pridáme kakao, múky, prášok do pečiva a štipku soli. Stále pomalšie miešame. Pridáme múky a mlieko na záver na zjemnenie. Vymiešame do hustej lepivej hmoty. Dáme stuhnúť na 3 hodiny do chladničky alebo na 40minút do mrazničky.

Z tuhého cesta vytvarujeme dlaňami guľky/mne medzi dlaňami vyjdú vždy disky :)/ vo veľkosti vlašského orecha, obalíme v zmesi na obaľovanie  a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechávame rozostup cca 5cm. Crinkles  pečieme cca 12-14 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov celzia.

 

 

Tento post videlo 8,226 ludi

13 Comments Add yours

  1. slavka says:

    Dobry den ma tam ist 0,05l mlieka alebo 0,5l?dakujem

    1. Tak ako je uvedené je správne.

  2. Zuzana G. says:

    Dobrý deň, tak tieto koláčiky boli favoritom týchto Vianoc. Sú výborné a jednoduché na prípravu. Cukru som dala iba 120 g a pre nás boli sladké dosť. Ďakujem za výborný recept.

    1. Rado sa stalo aj u nás sú obľúbené.

  3. Jakub says:

    Su velmi dobre. Ak sa vam gulicky pocas tvarovania lepia, len si navlhcite ruky vodou a pojde to ako nic. To neplati len v tomto pripade, ale v podstate pri comkolvek – dokonca aj masovych gulickach :)

  4. KristinaK says:

    Mozem ryzovu muku nejak nahradit? nemam ju a nechcem kvoli 30g kupovat :)
    Kokosovu aj mandlovu mam… mam napr. este gastanovu. Co by bolo dobre pridat namiesto ryzovej? alebo je tam dolezita? :)
    Dakujem,

    1. Myslím, že by ste mohla použiť gaštanovú.

  5. Patris says:

    dobry den prosim vas aku trvanlivost maju tieto crinkles?

    Dakujem :)

    1. Dobrý večer, cca 1 týždeň.

  6. Petra says:

    Islo by to upiect aj bez vajec? (potravin.alergia na vajecny bielok) Dakujem za odpoved.

    1. Budú sa drobiť bez vajíčka.

  7. Zuzana says:

    Dobry den. Chcem sa spytat, ci si mozem skusit pripravit napr. ryzovu muku mletim ryze doma.
    Kupila som si kuchynsky robot a ako prislusenstvo mlyncek na obylniny a mak. Moj zamer bol hlavne mletie toho maku. Ale teraz rozmyslam, ci by sa dal vyuzit aj na nieco ine. Ryzova muka je vlastne pomleta ryza, nie? Plati to pre vsetky druhy muk? Mozem si takto sama namliet a napr. mandlovu muku? Mozno sa to bude lepit a budem musiet dost spekulovat s jemnostou mletia. Ale v zasade by to mohlo ist. Moja hlavna otazka je, ci su jednotilve muky len pomlete prislusne semena?

    1. http://horecka.sk/2015/12/07/zdravsie-pecenie-nielen-na-vianoce/
      Zdravim tu najdete odpoved o mukach z vyliskov tyka sa to muk zo semien a orechov. Ryzovu muku je iste jednoduchsie kupit v obchode ;) mne to doma neslo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *