Tapiokový pudink s hurmikaki /bez mlieka bez lepku /

 

Niečo pre milovníkov zdravých  sladkostí.  V bezlepkovej a v  bezmliečnej verzii,  bez laktózy a kazeínu. Je vhodný tiež  pre vegánov.  Základ tvoria tapiokové perličky.  Tapioka je škrob získaný z koreňa  manioku. Je nutrične zaujímavý pre obsah vlákniny – rezistentného škrobu podporujúceho zdravú mikroflóru hrubého čreva. Pôsobí ako prebiotikum a dodáva energiu bunkám, ktoré tvoria výstelku hrubého čreva. Tapioka obsahuje tiež omega 3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B/ kyselinu listovú, tiamín/, fosfor, draslík a stopové prvky.

Tapioka obsahuje menej vápnika preto  som puding obohatila kokosom, ktorý pudingu dodá zároveň  obľúbenú príchuť.   Kokos ,,ladí“ s tapiokou, uľahčuje trávenie, obsahuje vlákninu, nasýtené mastné kyseliny, laurovú, kaprylovú s antimikrobiálnymi účinkami. Neobsahuje cholesterol a je hodnotným zdrojom minerálov, podporuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tuku. Napríklad vitamínu A, nachádzajúcom sa v hurmikaki.  Hurmikaki Obsahuje veľa vitmínov /C,B/ a minerálov a podporí imunitu v zimných mesiacoch. Najlepšie jesť samozrejme surové tak ako tu. Je využité ako poleva bez tepelnej úpravy. Tapiokové perly som varila v čaji z ibišteka sudánskeho, ktorý obsahuje veľa vitamínu C, podporuje imunitu, znižuje tlak a má spazmolytický účinok. Zanecháva príjemnú kyslastú chuť a v kombinácii s hurmikaki pôsobí veľmi sviežo.

Tapioka je stále u nás neznáma ale postupne sa udomácňuje. Pokúsila som sa ju zaviesť do gastrokonceptu ešte pred 10 rokmi vo vegetariánskej  reštaurácii, ktorú som v tom čase prevádzkovala. Vtedy však chýbali sociálne siete a informovať o benefitoch  takýchto  exotických potravín bolo až syzifovské :)  Tapioka je však obľúbená potravina na všetkých kontinentoch preto by sme nemali byť výnimkou.

Vyskúšajte! Tapiokové perly a aj ostatné užitočnosti dostanete napríklad tu

 

Potrebujeme:

 

120gr perličiek tapioky

75gr kokosového alebo trstinového cukru

0,6l čaju z jednodruhového ibišteka sudánskeho/ 2lyžice polievkové/ alebo ibištekový čaj, ktorý  farbí do červena

3dcl mandľového nápoja

Pol malej lyžičky bourbon vanilky

40gr strúhaného kokosu

3 mäkšie hurmikaki

Šťava z dvoch pomarančov

Štipka mletého kardamonu

 

Postup:

 

Do hrnca nalejeme mandľové mlieko a ibištekový čaj, rozpustíme v ňom cukor a pridáme tapiokové perličky. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania. Ako sa bude škrob postupne  uvoľňovať z perličiek bude sa lepiť o dno preto  sa tomu treba venovať. Perličky varíme kým nie sú mäkké a priesvitné vtedy sa z nich uvoľnil škrob a tekutine zhustne. Podľa hrúbky perličiek trvá dlžka varenia. Na puding sú vhodné perličky okolo 3mm. Varia sa cca 40minút môže to však trvať aj dlhšie závisí od výrobcu. Ak je puding už hustejší cca 10 minút pred dovarením pridáme kokos a vanilku. Stále miešame. Po dovarení nebude puding tak veľmi hustý ako klasické mliečne pudingy bude mierne tekutejší pri chladnutí však zhustne a spevnie. Mierne vychladnutý puding nalejeme do pohárov a po úplnom vychladnutí nanesieme hurmikaki /bez šupy/ vymixované s pomarančovou šťavou a kardamonom.  Puding uchovajte v chladničke najlepšie uzavretý pod viečkom aby neoxidoval. Skonzumujeme do 3 dní.

 

 

 

 

Tento post videlo 3,146 ludi

5 Comments Add yours

  1. Michaela says:

    Dobrý deň prajem, môžem sa opýtať, koľko porcií vyjde z tohto množstva? Ďakujem

    1. 5-6 porcií podľa objemu pohárikov.

  2. Ľubica Kollárová says:

    Ďakujem za odpoveď :) ešte sa spýtam, ten karob sa tam pridáva namiesto toho kokosu ? a koľko, prosím Vás, ešte som karob nepoužívala…. Ďakujem pekne :-)

  3. Ľubica Kollárová says:

    Dobrý deň, prosím Vás, čo môžem použiť namiesto hurmikaki, to teraz v obchodoch nedostať. Ďakujem. :-)

    1. Zdravím,môžete použiť ovocie podľa ezony ale aj tropické k tomuto konkrétne sa hodí mango ale jahody s mätou.K karobovému tapiokovému ale aj k tomuto si môžete urobiť maliny napríklad na kokosovom tuku so škoricou, kardamonom alebo vanilkou s troškou medoviny :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *