Celozrnné jablkové pité s mandľovým maslom

Jablkové pité  patrí medzi moju jesennú klasiku. Jablkové koláče robievam vtedy ak zo záhrady zostane veľa jabÍčok natlčených alebo jemne vyzdobených bodkami od  červíkov. Nie sú striekané tak chutia každému tvorovi. Najradšej jablká konzumujeme iba tak z ruky. Myslím, že je to ten najzdravší spôsob ako jabÍčka nabité vitamínmi a vlákninou využiť. Ak však príde čas a maškrtu skúste aj vy takto.

Moje pité robievam vždy z masla /dúfam na existenciu Hery a iných stužených ohavností ste už zabudli/ a tento krát som maslový základ nahradila z časti mandľovým maslom od Powerlogy. Nezištne a naozaj je to podľa mňa najlepšie mandľové maslo na Slovensku a to som ich chutnala desiatky, takže odporúčam ak chcete multifunkčne využiť. V niektorých receptoch  sú pridané do koláča orechy alebo mandle a v tomto prípade jemnú korokantnú konzistenciu a príjemnú mandľovú chuť nahrádza práve mandľové maslo. Klasickú bielu múku u mňa nenájdete a keďže vlákniny nikdy nie je dosť / pri sladkostiach brzdí zvyšovanie glykémie v krvi/  upiekla som ho z celozrnnej ovsenej múky / užitočné  polysacharidy betaglukány /, špaldovej hladkej a špaldovej hladkej celozrnnej múky. Pod jablká som prisypala gaštanovú múku aby sa cesto pri pečení vďaka jablkovej šťave nerozmočilo. Niektoré gazdinky jablká pred nanesením na cesto povaria avšak jedna tepelná úprava stačí /aby zostalo aspoň niečo z termolabilných vitamínov v koláčiku/. A ako vždy šetrila som s cukrom.

 

Potrebujeme:

 

Cesto:

 

130gr  celozrnnej ovsenej múky

400 gr hladkej špaldovej múky

160gr celozrnnej hladkej špaldovej múky

60gr gaštanovej múky na posypanie pod  jablká

260gr kravského  masla živočíšneho  82%

70gr mandľového masla

80gr kokosového alebo trstinového cukru

80gr kyslej smotany

2 vajíčka

1 bezfosfátový prášok do pečiva 12gr

 

Plnka:

 

750gr očistených nahrubo nastrúhaných jabÍk

70gr trstinového alebo kokosového cukru

2gr mletej škorice

Šťava z jedného citróna

 

Postup:

 

Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubo na struháku. Ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame aby jablká neoxidovali. Pridáme mletú škoricu a premiešame.

Na drevenú dosku dáme múky, cukor a prášok do pečiva, vyklopíme do múky vajíčka, pridáme zmäknuté maslo, mandľové maslo a smotanu. Rukou zapracuvávame na doske suroviny cca 7-8 minút až vznikne pružné a kompaktné cesto. Necháme chvíľu odpočívať.

Na veľký klasický plech do rúry dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a vyvaľkáme do výšky cca 0,5 cm. Cesto – prvý plát- posypeme gaštanovou múkou. Nanesieme rovnomerne jablká, ktoré ak pustia v miske šťavu, jemne v ruke stlačíme aby sa cesto nepremočilo. Jablkovú vrstvu posypeme cukrom. Vyvaľkáme druhý plát a nanesieme na jablká. Pomáham si tak, že cesto naviniem opatrne na valček a prenesiem ho z dosky  na plech. Vrchné cesto popicháme asi 15x vidličkou aby nevznikli bubliny.

Koláč pečieme približne 25-30minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov celzia. Koláč necháme vychladnúť, nakrájame  a NEPOSYPEME :) práškovým cukrom!

 

 

 

 

Tento post videlo 7,338 ludi

14 Comments Add yours

  1. Nina says:

    Vyborny koláčikJa som dala az 1kg jabĺk(a dám nabúduce aj viac)len namiesto mandľového masla som dala kokosový olej a namiesto gaštanovej múky som dala ovsene vločky..a je výbornýĎakujem za recept

  2. Alena says:

    A este otazka – ked nemam gastanovu muku, aku inu by som mohla pouzit na podsypanie pod jablka?

    1. Hocijakú najlepšie mandlovú, makadamovú niečo z orechovín.

  3. Alena says:

    Zdravím pani Horecka, aké múky by ste mi poradili keby som chcela urobiť jablkove pite bez spaldovej múky? Bolo by to možné? Ďakujem.

    1. Dobrý večer bohužiaľ bezlepková verzia je veeľmi náročná cesto treba ručne dotvarovať a rez nie je pravidelný a kompaktný takže ho nebudem zverejňovať.

  4. marcela says:

    rozpadava sa mi cesto, neviem to rozvalkat, trha sa to. co robim zleee? :(((.

  5. Barbora says:

    Pani Horecka, viete mi prosím poradiť čím nahradiť smotanu v receptoch? Dcéra má silnú reakciu na bielkovinu kravského mlieka. Čo som zatiaľ odsledovala, keď miesto masla použijem ghee cesto je akoby ťažšie, hutnejšie. Ked ho dám menej zase sa drobí. Miesto mlieka používam vodu alebo špaldové alebo mandlové mlieka. Múku používam špaldovú/ražnú s celozrnnou pšeničnou. Smotana či jogurt dáva cestu vláčnosť a vlhkosť a plnšíu chuť no tu som alternatívu nenašla. Či sú to mafiny, bábovka alebo kysnuté cesto problém je buď s drobivosťou alebo zase s tuhosťou. Ďakujem

    1. Milá Barbora mlieko a smotana sa nahradiť nedajú. Môže sa zvoliť iba iný recept kde tieto suroviny netreba. V klasickom kysnutom ceste sa používa na zjemnenie a vláčnosť. Sú však aj trené cestá kde mliečnu bielkovinu netreba a jemnosť tam dodávajú múky s vyšším obsahom tukov.

    2. Any says:

      A co skusit Alpro sojovu smotanu? To by mohlo fungovat. Len taky nápad, neskusala som to.

      1. Dobrý deň, sojové výrobky používam iba fermentované a veľmi málo, takže pre mňa nie. V rastlinných smotanách je všeličo navyše čo tam nemusí byť lepšie je použiť rastlinný nápoj a zahustiť škrobom alebo guarom.

  6. hana says:

    Stihli sme dnes vyskusat a vsetkym velmi chuti! Dakujeme

    1. To ma teší, dobrú chuť aj nabudúce :)

      1. hana says:

        Pani Horecká, ked trojrocna dcerka dojedla posledny kusok kolaca, tak sa ma opytala, ci mozme ist vyvalkat cesto na dalsi kolacik :)
        Chcela som sa Vas opytat, je to pravda, ze pracujete na knihe?

        1. To ma veľmi teší pozdravujem dcérku! Čo sa týka knihy, už dlhšie na nej pracujem, ide to pomaly ale dúfam uzrie svetlo sveta do roka :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *