Pšenové guľky s kustovnicou a pistáciami bez pridaného cukru

Veľmi rýchly aj interaktívny recept na zdravú sladkosť. Čiže nezabudnite do prípravy zapojiť deti. Im takáto sladkosť chutí a naozaj platí čo je v košíčku, je lákavé :). Takéto guľky obsahujú, všetky dôležité makro aj mikronutrienty a tiež aminokyseliny i tie esenciálne. Kustovnica obohatí guľky aj o karotenoidy. Ďatle zase nahradia pridané sladidlo. Pšeno je skvelá obilnina, prirodzene bezlepková vhodná už pre najmenšie detičky. Nájdeme v ňom aj stopové prvky /meď, železo/, esenciálne aminokyseliny a 100gr pšena obsahuje takmer dennú odporúčanú dávku cysteínu dôležitého pre tvorbu glutationu –  antioxidantu chrániaceho naše bunky. Pšeno je citlivé na svetlo a má kratšiu dobu spotreby. Preto čítajte na etikete dátum expirácie. Pšeno môže byť po čase horké. Uskladnite ho v tmavej uzavretej, nepriehľadnej nádobe. Ak varím pšeno pre prípravu dezertu, používam mandľové alebo kokosové ,,mlieko“ pre lepšiu chuť a arómu. Tento krát som použila mandľové od Alpro. Ak kupujete orechoviny a sušené ovocie dajte si záležať na výbere surovín. Kupujte z kvalitného zdroja, domáce, bez  úpravy oxidom siričitým, ktorý  ničí v tele vitamín B a  pre možnú kontamináciu mykotoxínmi. Pšenové guľky majú príjemnú sladkosviežu chuť vďaka datliam a kustovnici. Ak by sa vám zdali málo sladké odporúčam pridať max. lyžicu datlového sirupu do základnej hmoty.

IMG_3928 - kópia

IMG_3936 - kópia

Potrebujeme:

 

150gr pšena /uvaríme do mäkka/

0,5l mandľového mlieka

70gr kustovnice čínskej v bio kvalite / namočiť do vlažnej vody na cca 2hodiny/

100gr sušených vykôstkovaných datlí  /namočíme na 2 hod do mandľového mlieka/

100gr strúhaného kokosu

80gr pistácií / nasekať na drobno alebo vymixovať/

1malá lyžička škorice použila som cejlónsku

Štipka mletej  kurkumy

Papierové košíčky  30ks

 

Postup:

 

Pšeno prelejeme 2x  horúcou vodou. Necháme odkvapkať a varíme  v mandľovom mlieku do mäkka až kašovita za občasného premiešania. Necháme vychladnúť. V mixéry vymixujeme  na kašu kustovnicu a datle.  Dôkladne vmiešame do pšena, tak aby sa zafarbilo a spojili sa ingrediencie. Pridáme škoricu, kurkumu, 2 lyžice kokosu, lyžicu pistácií a miešame. Musí vzniknúť hustá lepivá hmota.  V miske zo studenou vodou si namočíme občas prsty a vytvarujeme menšie guľky s priemerom cca 3,5cm. Obalíme v pistáciách alebo v strúhanom kokose. Uložíme do košíčkov a dáme na 2 hodiny do chladničky. Udržujeme v chlade, skonzumovať do 48 hod.

 

 

Tento post videlo 3,693 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *