Čučoriedkový cheesecake

 

Estetický a chutný koláč, plný srvátkovej  ricotty a drobných lesných čučoriedok. Vyrobila som ho na oslavu narodenín vo veľkosti XXL aby bolo dosť pre všetkých. V tortovej patentnej forme s priemerom  30cm mal vyše 2kg.  Má nádhernú fialovú farbu  a úžasnú lahodnú čučoriedkovú chuť s exotickým podtónom. Robila som dve verzie cesta jednu s kardamonom a badiánom a druhú s Bourbon vanilkou  zo struku  a škoricou.

Zaujímavosťou je, že super zdravé čučoriedky obsahujúce antioxidačnú zmes antokyanidínov pod názvom myrtilín/delfiníny, petuíny, kyanitidy a malvidíny/  majú synergický efekt s látkami obsiahnutými v kardamone a znásobujú protektívny účinok pred civilizačnými ochoreniami /diabetes, metabolický syndróm, neurologické a kardiovaskulárne ochorenia a pod/ Srvátka zase obsahuje limitné aminokyseliny cysteín a metionín dôležité pre syntézu  tripeptidu  gluthationu podporujúceho detoxikačný proces v pečeni, rozklad oxidovaných tukov, ochranu buniek a pod. Na korpus  som použila celozrnnú špaldovú múku a kokosový cukor s nízkym glykemickým indexom. V celom koláči je spolu 230gr cukru čo na jednu porciu predstavuje cca 12 gramov. Je trocha finančne náročnejší  avšak z kvalitných a zdravých surovín. Navyše je veľmi sýty a jedna porcia 80-90gr sa dá považovať za plnohodnotné jedlo :)

IMG_3101 – kópia

 

 

Potrebujeme:

Na cesto:

250gr hladkej špaldovej múky

200gr celozrnnej špaldovej múky

210gr zmäknutého  poctivého živočíšneho masla 82%

100gr kokosového alebo trstinového cukru

2  menšie vajíčka alebo 1 veľké

Na špic noža badiánu mletého

 

Krémová časť

1250gr kvalitnej ricotty

200gr 12% smotany

130gr kryštálového cukru

2 vajíčka

60gr kukuričného škrobu

Polovicu čajovej  lyžičky škorice a tiež bourbon vanilky alebo polovicu malej lyžičky kardamonu mletého a štvrť lyžičky mletého badiánu

320gr lesných čučoriedok

50gr čučoriedok na ozdobenie

 

Patentná forma na pečenie s priemerom 30cm

 

Postup:

 

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. V miske vypracujeme ručne cesto na korpus. Vymiešame spolu múky  so zmäknutým maslom, cukrom, vajíčkami  a badiánom na kompaktnú hmotu – vytvoríme  bochník.  Necháme odpočívať  hodinu v chladničke.

Medzičasom opláchneme čučoriedky a necháme odkvapkať v sitku. Odporúčam použiť klasické drobné tmavé slovenské a nie kanadské. Vo vysokej nádobe na mixovanie  vymixujeme spolu ricottu, smotanu, čučoriedky, koreniny a škrob.

Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na papieri na hrúbku  pol centimetra.  Snažíme sa dosiahnuť tvar väčší  cca o 2 cm ako dno tortovej formy. Cesto preklopíme s papierom do formy a ručne dotvarujeme okraje do výšky 4 – 5 cm.

Krém nalejeme na korpus tesne pod  okraj korpusu. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 170stupňov celzia 1hodinu. Kontrolujeme počas pečenia,  povrch nesmie zhnednúť, prípadne znížime teplotu na 160st. Po upečení  necháme vychladnúť pol hodinu,  uvoľníme tortovú formu a prípadne podrežeme okraje ak by sa prilepili. Nemalo by sa to stať pretože cesto je mastnejšie. Povrch posypeme  čučoriedkami a po úplnom vychladnutí krájame na 18 až 20 kúskov.

 

 

Tento post videlo 6,540 ludi

6 Comments Add yours

  1. Erik H says:

    Dobry den,
    Vo viacerych clankoch spominate nevhodnu kombinaciu ovocia s mliecnymi produktmi. Pri tejto torte to neplati alebo je to len “vynimka” pre “zazitok z torticky”?
    Dakujem

    1. Dobrý večer, tak ako som písala v statuse na facebooku, áno je to ,,sviatočná” pochúťka.Čučoriedky je najlepšie jesť z ruky do úst :)

  2. Jaja says:

    Dobry den, chystam sa robit cucoriedkovy cheesecake a natrafila som tu na vasu diskusiu.Kde mozem prosim Vas najst recept na tu coucoriedkovu tortu co tu spominate? Rada by som ju vyskusala.
    Dakujem pekne
    Pekny den

    1. Dobry den,je to identicky kolac pani ho nazvala torta ;)

  3. Ľubica Čermáková says:

    Milá pani Horecká,
    sľúbila som , že Vám dám vedieť, ako sa mi vydarila famózna čučoriedková torta = Váš recept. Nechala som si ju na rodinnú udalosť, aby som všetkým urobila radosť a podarila sa mi úžasne :). Všetkým chutila a mali ste pravdu, jeden kúsok úplne zasýtil, dokonca tak, že k žiadnemu ďalšiemu pripravenému pohosteniu neprišlo. Doteraz mám jej chuť v ústach, bola fantastická.
    Dnes som piekla ešte Maffiny z batátov so špenátom a sú geniálne po každej stránke, určite budú chutiť najmä najstaršej vnučke :)…
    Vážim si Vašu prácu a úprimne Vám ďakujem.

    1. Moc Vám ďakujem za feedback a strašne sa teším, že recepty fungujú a chutia. Potešila ste ma. Dobré pečenie a veľa pohody pri tom :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *