Čučoriedkový celozrnný špaldový koláč s mrveničkou

Moja malá miluje čučoriedky,  najradšej surové ale včera jej na návšteve zachutil čučoriedkový koláčik. V piatok som dostala košík od známej z Jasenia spod  Chabenca,  takže som sa mohla realizovať a za dve hoďky bol koláč na svete. Upravila som troška tradičnú klasiku a vyrobila kysnutý celozrnný špaldový koláč s  celozrnnou posýpkou – mrveničkou /celozrnné múky používam pre obohatenie koláčov o balastné látky a iné látky obsiahnuté v celom zrne/. Cesto som zvolila tenšie a dala viac ovocia ale iba toľko aby nebol veľmi mokrý. No a šetrila som aj mrveničkou. Z tejto dávky dom urobila plech a menšiu keramickú formu s priemerom 20cm.

P1130339

P1130341

P1130343

P1130352

IMG_2954 - kópia

 

Potrebujeme:

 

25gr droždia /použila som  čerstvé-kocku/

2dcl vlažného mlieka

150gr celozrnnej špaldovej múky hladkej

220gr hladkej špaldovej múky

1 žÍtok

70gr rozpusteného poctivého živočíšneho masla 82%

70gr trstinového cukru

1lyžica kokosového tuku na vymastenie plechu alebo formy

700gr čučoriedok

 

Posýpka-mrvenička:

 

60gr kokosového cukru alebo trstinového

60gr poctivého živočíšneho masla 82%

40gr celozrnnej špaldovej múky hrubej

40gr celozrnnej špaldovej  krupice

 

V miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru, múky a rozdrobeného droždia. Kvások  pripravíme na teplom mieste cca za 20miút. Pridáme zvyšný cukor, múky,  žÍtok , maslo a vymiešame na husté vláčne cesto. Necháme vykysnúť približne 40-50 minút pod ľanovou utierkou.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku do 1cm. Položíme na vymastený plech, pridáme umyté, odkvapkané čučoriedky a rovnomerne ich rozmiestnime po povrchu cesta. Mrveničku si vyrobíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske tak, že suchými rukami miesime a drobíme suroviny medzi prstami. Posypeme ovocie a dáme piecť na 35-40 minút do teplovzdušnej rúry na 180stupňov celzia.

Tento post videlo 7,926 ludi

4 Comments Add yours

  1. Es un goce encontrar a alguien que realmente sabe lo que están hablando en blogoesfera . Obviamente, que sabes cómo llevar un post a la luz y que sea didáctico. Más gente tiene que leer esto.

  2. Mňam tak koláčik by som si dala hneď. Máš veľmi pekný blog :-) Michaela
    http://www.imperfect-woman.com

    1. Ďakujem Michaela, koláčik je nenáročný vyskúšaj upiecť :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *