Ríbezlovo tvarohový koláč s rebarborou

 

Veľkosť tohto koláča je naozaj XL, robila som ho na veľký hlboký typizovaný  plech  do rúry a váži vyše 2,5kg.  Ideálne tak pre  sedemčlennú rodinu alebo hladnú návštevu.  Ak ste štyria  urobte polovičnú dávku. Múky je tu pomenej a je  v celozrnnej forme aby bol dostatok vlákniny a bielkoviny zaisťuje  veľa tvarohu, ricotty a jogurtu. Pomer medzi tvarohmi dodržte a ak chcete vylúčiť 1 druh tvarohu tak potom nechajte iba hladkú ricottu. Ovocie dobre umyte a nechajte odkvapkať v sitku. Ak dáte ovocie s vyšším obsahom vody môžete pridať viac gaštanovej múky, ktoré si poradí s vlhkosťou pri pečení.

 

Potrebujeme:

 

500gr červených ríbezlí

200gr rebarbory olúpeme a nakrájame na  kúsky dlhé cca 4cm

250gr masla 82% živočíšneho zmäknutého

200gr trstinového cukru

60gr kokosového cukru na posypanie povrchu

7vajíčok

300gr klasického tvarohu

500gr ricotty

200gr jogurtu bieleho

300gr celozrnnej hrubej špaldovej múky

150gr hladkej špaldovej múky

70gr gaštanovej múky

2 bezfosfátové prášky do pečiva

 

Príprava:

 

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu.  Intenzívne vyšľaháme cukor s rozpusteným maslom a vajíčkami na hladký krém . Môžete použiť aj kuchynský robot a vajíčka postupne do maslovo-cukrového krému zašľahať. Pridáme tvaroh a ricottu a jogurt a vymiešame. Postupne prisypeme múky s práškom do pečiva a vypracujeme hustejšie cesto avšak mierne tekuté.  Na vymastený plech maslom a vysypaný hrubou špaldovou múkou prejeme cesto. Povrch rovnomerne rozotrieme  a navrstvíme naň  husto ríbezle a reborboru. Rebarboru môžeme poukladať do kociek aby sa koláč lepšie krájal. Ríbezle posypeme kokosovým cukrom. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry  pri teplote 180st. na 50 minút. Koláč po upečení necháme vychladnúť cca 1 hodinu a krájame na kocky.

Tento post videlo 2,418 ludi

2 Comments Add yours

  1. Jaja says:

    Kolacik vyzera vyborne. Uz sa naho chystam.Doteraz som robila z ribezli iba bublaninu, tak som velmi zvedava na tento. Chcem sa iba popytat ci nie je velmi mastny, ked sa pridava aj maslo aj ricota. Dakujem. Este sa chcem popytat, preco pri receptoch nie je ikonka tlaciarne, aby sa mohol recept hned vytlacit. Dakujem pekne

    1. Zdravím, ikonku tlačiarne máte nainštalovanú :) a myslím, že napriek vyššiemu obsahu tuku mastný nieje, ricotta je nízkotučná, skôr o bielkovinách a je veľmi zdravá pre obsah srvátky!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *