Pikantné cesnakové výlomky

Už zopár rokov si vyrábam vždy na prelome mája a júna takúto pochúťku. Práve v tomto období nastal čas vylamovania stvolov u cesnaku /odrody zvané aj  paličiaky/. Z mladého cesnaku vyrastie stvol alebo výlomok čo je stredová stonka, ktorá ide do kvetu. Cesnak pri raste do nej vháňa živiny a ak by sa výlomok neodstránil cesnak by bol ,,slabý“. A keďže tieto výlomky sú náramne chutné, zdravé a nutrične výživné bolo by neuvážené ich vyhodiť. Viem, že  výlomky sa v našich končinách zavárali ale táto úprava sa mi veľmi nepáči.  V mojom recepte som nechcela použiť  sterilizovanie ako konzerváciu suroviny aby sa nezničili termolabilné vitamíny a antiseptický účinok cesnaku pôsobil ďalej. Dosiahla som to pomocou chilli, kurkumy, soli  a olivového oleja. Podobne uchovávam medvedí cesnak, ktorý takto v chladničke vydrží až rok. A taktiež nakladané stvoly v oleji boli po pol roku vynikajúce a dokonca krokantné. Alicín, látka ktorá sa uvoľní pri krájaní čerstvého cesnaku je účinná v prevencii  proti civilizačným ochoreniam. Sulfidové zlúčeniny  majú svoj význam v boji proti onkologickým ochoreniam a dopriať by si ich mali denne všetci, ktorí obľubujú údeniny prispievajúce k ochoreniam tráviaceho traktu. Stvoly sú naložené v olivovom oleji s kurkumou. O ich pozitívnych účinkoch na organizmus som už toho dosť popísala  – prečítajte tu.

Táto moja ,,aromatická pikantná“ pochúťka je najlepšia na čerstvom kozom čo ovčom syre, v šaláte, na steak,  v polievkach na záver ako ochucovadlo a tiež k zelenine a obilninám.

Ďakujem  pestovateľom  z Rozelu  za nádielku výlomkov a aj inú fantastickú zeleninku, ktorú si aj vy môžete objednať.

Ako na to.

P1130224

P1110309

P1110316

 

Potrebujeme:

 

Cesnakové  výlomky –  ľubovoľný počet výlomkov alebo koľko sa vám chce krájať

Mletú kurkumu

Kvalitný olivový extra panenský olej

Chilli sušené z mlynčeka alebo podrvené v mažiari

Hrubozrnnú soľ

Mleté korenie z mlynčeka

 

Postup:

 

Výlomky vyumývame a vysušíme ich útierkou. Nakrájame  na malé kúsky približne pol cm dlhé. Na veľkej panvici ohrejeme olivový olej cca 1,5dcl – iba ohrejeme tak aby sa dal ponoriť dnu prst. Ak je olej teplý,  pridáme kurkumu cca 2 lyžičky , mleté korenie a chilli. Vsypeme do panvice výlomky cca 200gr. Pomaly premiešame aby sa farba a chute spojili a zvýraznili. Touto zmesou naplníme do polovice 3dcl poháre  na zaváranie s patentným viečkom. Dolejeme do plna olivovým olejom a pridáme pol čajovej lyžičky hrubozrnnej morskej alebo himalájskej soli.  Zaliate výhonky umiestnime v chladničke kým ich do budúcej sezóny neskonzumujeme.

Tento post videlo 5,461 ludi

2 Comments Add yours

  1. L. says:

    Krokantné? To čo je za slovo? Páči sa mi, že keď naložíte cesnak do oleja, bude po pol roku orieškovo-karamelový. Či tak ste to nemysleli? Existuje totiž krokant, ale to vaše slovo nielenže nie je v slovníkoch, ani len vševediaci google ho nepozná. Opravte si to, znie to hlúpo.

    1. Lara says:

      Mne sa slovo „krokantný“ páči. Jedným slovom vyjadríte – chrumkavý s orieškovou chuťou :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *