Ľahké šaláty inšpirované mediteránskou kuchyňou

Svieže šaláty inšpirované mediteránskou kuchyňou. Najdôležitejšou surovinou je tu fenikel bulvový, ktorý je v mojej kuchyni k nenahraditeľným obľúbencom už 25rokov, od prvých dní na  Sardínii. Používam ho hlavne surový ale i pečený a dusený napríklad spolu s bulgurom a strukovinami, pretože sa snúbi s oligosacharidmi a tlmí nafukovanie. Fenikel je výbornou potravinou na podporu funkcie tráviaceho traktu  a balzamom na pečeň, ktorú udržiava v kondícii. Je mierne diuretický a podporuje peristaltiku čriev. Obsahujem provitamín A- betakarotén,vitamíny skupiny B,C,E, draslík, vápnik, železo, polyfenoly a pod. V kombinácii s granátovým jablkom sa stáve super antioxidačným pomocníkom v boji proti voľným radikálom. Fenikel sa nemá rád s octom ale kamaráti sa s citrónovou šťavou. V šalátoch ho vždy osviežim bylinkami a to čerstvým rozmarínom, mätou, stéviou, bazalkou, alebo saturejkou a to hlavne pri pečených mäsitých pokrmoch, pretože ochraňujú telo pred karcinogénnymi látkami ako sú PAU,HA , ktoré vznikajú pri grilovaní na otvorenom ohni alebo pri tepelnej úprave na vysokom stupni. A tiež pred vznikom oxidovaných lipoproteínov v tele. Tieto šaláty sú výborné k morským rybám ako pražma, morský vlk, platýz, triglia /parmica/ a pod. Endívia štrbáková – druh čakanky je vhodná pre diabetikov pre vysoký obsah vlákniny inulínu.

Ideálna kombinácia potravín a telo prijme vo forme tohto jedla dávku omega 3 mastných kyselín /EPA,DHA/ minerály a množstvo dôležitých antioxidantov a živín. A čo najmenej chleba k tomu, najlepšie žiadny :)

 

 

P1100261

P1100264

P1100272

P1100284

 

 

Šalát s granátovým jablkom

 

1 veľký fenikel

1 granátové jablko

1 veľký pomaranč

1 pomaranč červený

1 veľkú červenú cibuľu používam červenú pre obsah antokyanínov

Pol hlávky šalátu buď ľadového, rímskeho, hlávkového alebo endívie štrbákovej – kučeravej

1 menšie avokádo – to nemusí byť, dávam ho  iba ak nemám rybu a jem ten šalát samostatne

Šťava z jedného citróna

Olivový olej kvalitný panenský 3 lyžice ale môžete skúsiť aj hroznový

Kvapka balzamika

Korenie z mlynčeka

10 lístkov mäty na jemno nasekanej

 

Postup:

 

Granátové jablko rozkrojíme na 8 častí a vyberieme /vylámememe/ z neho semienka. Pomaranč -mesiačiky nakrájame na kúsky. Fenikel umyjeme rozkrojíme na polovicu /bez vňate/ a krájame na tenké pásiky také polmesiačiky. Červenú cibuľu nakrájame na kolieska alebo podľa nálady :) Šalát natrháme, nakrájame na kúsky. Avokádo ak je mäkké zmiešame ho s citrónovou šťavou na kašu a na záver vmiešame do šalátu. Pevnejšie avokádo krájame na kocky. Všetko spolu jemne premiešame a pokvapkáme šťavou z citróna, octom/naozaj iba pár kvapiek/ a posypeme bylinkami.

Tento istý šalát urobíme chuťovo úplne odlišným ak použijeme miesto granátového jablka a šalátu, olivy – tmavé kalamaty ale kvalitné nie vykôstkované a bazalku či saturejku a pridáme viac oleja. Hodí sa k steaku aj k rybe.

 

Tento post videlo 2,330 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *