Čokomalinové srdiečka bez lepku

Takéto milé  a chutné srdiečka budú vašim drobcom aj v škole určite chutiť. Opäť zo série desiatové dobroty koláčik z poctivých surovín vyrobené doma a s láskou od mamy.  Alebo iného šikovníka v rodine :). Tentokrát v bezlepkovom prevedení s múkami s nízkym obsahom sacharidov ale zato s hodnotným nutričným zastúpením  polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov E a B, bohatým zastúpením, draslíka, horčíka, fosforu, vápnika, železa, esenciálnych aminokyselín a ďalších živín dôležitých pre zdravý vývin a rast našich detí. Ak zameníte kakao za karob, jogurt za krémový cottage syr, maliny za černice a makadamovú múku za mandľovú,  koláčik bude vhodný i pre deti s histamínovou intoleranciou /závisí od tolerancie potravín a aktivity diaminooxidázy v organizme/. Koláčik je kompaktný a nedrobí sa, vydrží cca 3 dni ale najlepší je čerstvý čiže do 24 hod.

 

Potrebujeme:

 

150gr šachorovej múky /múka zo zemných mandlí/

40gr makadamovej múky

40gr prosovej, pšenovej alebo teffovej  múky

100gr živočíšneho farmárskeho masla 82%

100gr cukru kokosového alebo trstinového

4 vajíčka

40gr kvalitného  kakaa

250gr jogurtu poctivého bieleho použila som od Mliekareň Kopanice Selce

150gr malín umytých a odkvapkaných v sitku

1 prášok do pečiva

1 malá kávová lyžička sódy bikarbóny

 

Postup:

 

Pred pečením sa uistite, že všetky suroviny okrem masla majú izbovú teplotu. Maslo rozpustíme a vymiešame v mise spolu s cukrom a vajíčkami. Pridáme jogurt, premiešame, ďalej kakao a múky, prášok do pečiva so sodou bikarbonou. Vymiešame metličkou na hladké cesto a vmiešame  celé umyté maliny. Cesto s malinami premiešame zopár krát metličkou aby sa maliny čiastočne rozdelili. Maliny treba pred použitím vysušiť a presvedčiť či vo vnútri nie je voda. Cesto musí byť hustejšie ale musí sa pomaly  liať. Naplníme silikonovú formu  ľubovoľných jednoduchých tvarov asi do 2/3 a pečieme 30 minúť pri teplote 170stupňov celzia v teplovzdušnej rúre. Po upečení vyklopíme na drevenú dosku a necháme vychladnúť.

Tento post videlo 4,251 ludi

9 Comments Add yours

  1. Slavka says:

    Silvia, prosim Vas a silikonove formy nie su skodlive ked sa zahrievaju? Uz kadeco bolo o nich pisane.

    1. Dobrý večer, moje recepty sú všetky nastavené na nízku teplotu pod 180st celzia. Tieto silikonové formy sú väčšinou vyrobené z tepelne stabilných polymerov polysiloxanu nebezpečné sú iba farebné a vonné prímesy takže formy treba kupovať certifikované a nevoňavé :)

      1. Slavka says:

        Dakujem. :-) a poradite mi prosim Vas aj konkretnu znacku?

  2. Ľubica Kollárová says:

    no, ja som myslela, ako skombinovať lepkové múky s bezlepkovými v tomto konkrétnom koláčiku, aby sa mi nedrobil :)

    1. :) tak to je úplne jednoduché už keď dáte polovicu špaldovej alebo ovsenej bude držať určite. K tomu možno mandľovu.

  3. Ľubica Kollárová says:

    Prosím Vás, aké múky môžem použiť, ak tolerujeme lepok? Môžem použiť aj špaldovú v kombinácii s nejakou bezlepkovou múkou? Robila som Vaše čokoládové crinkles a boli úžasné, tak by som rada vyskúšala aj tieto srdiečka, ale nemám ani šachorovú, ani prosovú múku. :( Ďakujem.

    1. Zdravím samozrejme, že môžete sledujte moju facebookovú stránku tam máte stále čerstvé :) tipy. https://www.facebook.com/terapiajedlom/

  4. Jana says:

    Vyzerajú úžasne, mohla by som sa spýtať, kde sa dajú kúpiť takéto krásne formičky? Ďakujem. mamina Jana

    1. Tieto som kúpila v Metre :) a ďakujem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *