Vegánsky jačmenný šolet s tempehom

 

Výborné a jednoduché jedlo z kurzu varenia strukovín a zeleniny.  Originálne prevedenie tohto jedla  je vždy s mäsitou zložkou najčastejšie husacím mäsom. Jedná sa o tradičné jedlo židovskej kuchyne. U nás ho robievala ešte babka a recept som si uchovala aj ja. Je to jedlo veľmi chutné a synergia medzi majorákou, husacím mäsom a krúpami s fazuľou je úžasná. Táto chuť ma inšpirovala  natoľko, že som vymyslela viac variácií aj  s použitím údeného tempehu až  som dosiahla túto zaujímavú a chutnú kombináciu. No a veľmi zdravú navyše, vhodnú aj pre tých, ktorí z rôznych príčin mäso nejedia.

Tempeh sú fermentované sojové bôby z vysokým obsahom bielkovín. Sú ľahšie stráviteľné práve pre fermentačný proces, ktorý umožňuje  lepšie využitie živín. Majoránka zase podporí správne trávenie a po jej konzumácie dokonca zrelaxujeme. Jačmenné krúpy sú starodávnou obilninou, ktorá mala vždy miesto v našej kuchyni. Dodáva  telu silu a vitalitu a veľa vitamínov skupiny B a minerálov. Čínska kapusta s kombinácii s kurkumou, horčicovými semienkami a rascou sú ingrediencie s vysokou antioxidačnou aktivitou a správne tepelne upravené…krátko na olivovom oleji aby sa využili v tuku rozpustné vitamíny A,E,K, a zároveň zachovali termolabilné  hodnotné látky. No a o prínose  strukovín  pre organizmus  snáď netreba už nič písať. Jedlo  komplexne obsahuje bielkoviny, polysacharidy, správne tuky, vlákninu, polyfenoly – všetko  prospešné pre zdravie. Dobrú chuť!

10993417_621685531299205_2803097254060702689_n

 

 

Pre 6 osôb potrebujeme:

 

800gr tempehu- sojové fermentované bôby, dostať v bio obchodoch

1 čínska kapusta

500gr bielej drobnej  fazule  namočiť na 12hodín a uvariť s bobkovým listom do mäkka  cca 2 hodiny

500gr jačmenných krúpov  veľkých – uvariť vo vode do mäkka

Olivový olej cca 5 lyžíc

8 strúčikov cesnaku

Troška chilli podľla chuti

Mleté čierne korenie z mylnčeka

Kurkuma mletá

Majoránka sušená alebo čerstvá

Rasca čierna  a rasca drvená

Horčicové semienka

Soľ

 

Postup:

 

Na prípravu tohto jedla použijeme veľkú panvicu alebo wok. Do panvice nalejeme olivový olej, pridáme kurkumu, rascu, horčicové semienko, chilli  a mierne ohrejeme. Pridáme tempeh nakrájaný na menšie kocky. Čínsku kapustu nakrájanú na pásiky orestujeme spolu s tempehom. Pridáme cesnak a  dôkladne premiešavame aby sa všetko zafarbilo do žlta a chute sa navzájom prepojili. Na záver vsypeme uvarenú fazuľu a krúpy, majoránku  a opekáme cca 10 minút za častého premiešania. Dochutíme soľou a mletým korením z mlynčeka.

 

 

Tento post videlo 1,988 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *