Domáce zemiakovo batátové gnocchi

 

Gnocchi/gňoky/ poznáme ako typické talianske jedlo, jeden  z mnohých druhov cestovín.  Sú bežne dostať i na našom trhu, prevažne vo vákuovom balení v ochrannej atmosfére. Môžete z nich pripraviť výborné a chutné jedlo i pre tých najmenších. Určite ich však pre malé deti od 10mesiacov skúste radšej v domácom prevedení.  Ja tieto jedlá radím do kategórie ,, ručné práce“ , úprimne je to troška pracnejšie ale ten výsledok stojí zato. Ponúkam vám ich i v bezlepkovej verzii. K výrobe netreba veľa ingrediencií a kondimento alebo omáčku môžete tiež vytvoriť z rôznych surovín. Konkrétne na tieto som použila rýchle pesto z bazalky, medvedieho cesnaku, surových pistácií a píniových orieškov. Len pre ,,ilustráciu” vám uvádzam rozdiel v zložení,  v náhodne :) vybranej vzorke polotovaru od talianskeho  výrobcu a výrobkom, ktorý si doma uvaríte sami.

Zloženie:zemiakové pyré 35%  /pitná voda, sušené zemiakové vločky, zemiaky, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselín, aróma /pšeničná múka, pitná voda, zemiakový škrob, ryžová múka, jedlá soľ, regulátor kyslosti: kyselina mliečna, konzervačná látka: sorban draselný, korenie.

Žiadna konkrétna položka/aditívum/nie je označená ako pôvodca zdravotného problému až  na /aj moju/ skúsenosť so sorbátmi, ktoré u citlivých alergikov môžu vyvolať reakciu na koži podobnú urtikárii /žihľavka/. Sorbáty tiež u niektorých potravín môžu zmeniť chuťové vlastnosti /dekarboxyláciou kyseliny sorbovej/ čo nie je v ústach príjemné. Uhádli ste nemám toto aditívum rada. Preto si ich radšej urobíme pre detičky  doma, čerstvé a budeme pánmi situácie.

 

 

Potrebujeme:

 

400gr varených zemiakov v šupke

450gr varených batátov v šupke

200gr špaldovej hladkej múky

100gr semoliny z tvrdej pšenice – druh múky podobný našej krupici ale jemnejší / vyrába mlyn Sládkovičovo/ + cca 50gr na spracovanie

50gr pšenovej semoliny dostať v bioobchodoch /Biopark, Slnečnica, Freshmarket/

1 vajíčko

Polovica malej lyžičky himalájskej soli

 

Bez lepku:

 

360 gr varených zemiakov v šupke

440 gr varených batátov v šupke

150gr pohánkovej hladkej múky + cc 50gr na spracovanie

100gr pšenovej hladkej múky alebo semoliny

80gr tapioky

1 vajíčko

Polovica malej lyžičky himalájskej soli

 

Podložka na rolovanie maki /sushi/

 

Postup:

P1130004

P1120998

 

Zemiaky a batáty po uvarení zlejeme a vychladnuté ošúpeme. Pretlačíme ich cez lis alebo dôkladne roztlačíme aby nezostali v ceste hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky a vajíčka, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé  aj u bezlepkovej verzie.  Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené  zemiakové cesto je kompaktné avšak lepivé a budeme na spracovanie potrebovať hodne múky, pretože doska musí byť stále pomúčená. Cesto si rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5cm. Nožom/pomúčeným/ nakrájame necelé 2cm široké  gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený  kúsok prejdeme alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak aby na nich zostala pásikavá stopa.

Na tento účel slúži v Taliansku  drevená podložka s vrúbkami, ktorú som niekam zapatrošila čiže som sa takto vynašla. Každý kúsok položíme na utierku a necháme postáť kým nedokončíme prvú várku cca 20 ks. Vo veľkom hrnci /6-8l/necháme zovrieť vodu a hádžeme doň gnocchi, ktoré po pár minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme zovrieť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou aby sa nezlepili a nestvrdli.  Ja obľubujem paradajkové ,,sugo“ alebo  tentokrát som zvolila pesto z pár lístkov bazalky, cca 20ks medvedieho cesnaku,3 strúčiky cesnaku, píniové orechy a nepražené pistácie po lyžičke, soľ, korenie z mlynčeka a olivový panenský olej. Všetky ingrediencie som vymixovala v mixéry.

Pre najmenších je vhodné použiť olivový olej, maslo a trocha parmezánu :).

 

 

Tento post videlo 4,533 ludi

4 Comments Add yours

  1. mirka says:

    dobry den, dali by sa zamrazit? ak ano, ake? uvarene alebo len nejak kratko povarene? alebo len cesto? dakujem :)

    1. Dobrý deň, nie sú vhodné na mrazenie.

  2. Jana Kmeťová says:

    Dobrý večer

    možno je moja otázka hlúpa ale nemohlo by sa cesto spracovat na sposob halusiek?

    Teda cez haluškové sito do vody. Ďakujem
    Jana Kmeťová

    1. Môžete urobiť aj batátové halušky prečo nie? Ale to už nebudú gnocchi, cesto na halušky by som robila trocha inak:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *