Cheesecake s cviklou a mangom /celiakia + histamínová intolerancia/

 

Koláč som pripravovala na kurz varenia pre  ľudí s histamínovou intoleranciou preto suroviny neobsahujú histamín a nie sú liberátormi /uvoľnovače/ histamínu. Pri tejto diagnóze sa zvykne pridružiť tiež celiakia a iné potravinové intolerancie takže korpus je vytvorený z múk prirodzene bezlepkových a nutrične hodnotných. Pšenová múka je vlastne múka z prosa, surovina používaná po stáročia na našom území. Obsahuje kremík, železo a iné minerály tiež vitamíny skupiny B. Výrobky z pšenovej múky môžu už aj tie najmenšie deti od 10. ukončeného mesiaca.  Cheesecake je  nevhodný je iba v prípade alergie na mliečnu bielkovinu a laktózovej intolerancie. Cvikla a mango  oživia svojou farebnosťou, zaujímavou chuťou v kombinácii s javorovým sirupom a zvýšia biologickú využiteľnosť. Samozrejme je určený aj pre zdravých ľudí a výborný pre menšie deti od 12 mesiacov.

 

P1120827

 

Potrebujeme:

 

Korpus:

120gr farmárskeho masla zmäknutého

100gr pohánkovej hladkej múky alebo múky zo zemných mandlí

140gr pšenovej múky, teffovej alebo kurakkanovej

1 vajíčko – nemusí byť s použitím vajíčka bude však korpus kompaktnejší

70gr kokosového cukru

 

Plnka:

180gr červenej cvikle /uvarenej/

180gr mäkkej dužiny manga

500gr ricotty

6 lyžíc javorového sirupu

70gr trstinového alebo kokosového cukru

30gr  kukuričného škrobu alebo zemiakového škrobu

10gr kuzu škrobu /makrobiotický liečivý škrob na tráviaci trakt/

 

Postup:

 

Z múk,  masla a cukru vypracujeme rukou krehké cesto. Necháme pol hodinu odpočívať v chladničke. Korpus vyvaľkáme na papieri na pečenie  do okrúhleho tvaru a preklopíme do patentnej tortovej formy – priemer 24cm. Vyformujeme 4cm vysoké okraje.

Uvarenú cviklu vymixujeme spolu s ricottou, mangovou dužinou, cukrom, škrobom a javorovým sirupom do hladka. Plnku nalejeme na korpus a zarovnáme. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry na 170 st.celzia a pečieme  40 – 50 minút povrch nesmie príliš zhnednúť. Po vychladnutí cca 2-3 hodinách, nakrájame.

 

 

 

 

 

 

Tento post videlo 3,751 ludi

3 Comments Add yours

  1. Anka says:

    Nedávno som piekla túto chutnú a lahodnú vec, mnaaaam, plnka by sa dala jest v klude aj samotná:-) cheesecake velmi chutil aj malej dcerke, sama si pytala ;-) dnes je v rure opat.

  2. Vierka says:

    Dobrý deň, dá sa prosím nahradiť pohánková a pšenová múka napr. špaldovou? Myslím teraz celú gramáž dokopy. Pohánkovú ani pšenovú doma nemáme. Máme iba špaldovú hladkú bielu, hladkú a celozrnnú. Lepok nevadí. Dá sa ešte niečim nahradiť kukuričný škrob a kuzu škrob? Kukuričný by som ešte zohnala, ale kuzu asi nie :) Dali by sa oba škroby nahradiť napr. agar práškom? Ten okrem náhrady klasickej želatíny sa dá použiť aj na zahusťovanie.

    1. Môžete použiť aj špaldovú múku aj zemiakový škrob ak Vám vyhovuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *