Celozrnné kapustníky s červenou kapustou na sladko

 

Pôvodný recept iste poznáte. Kapustníky sa vypekajú už niekoľko storočí, jemné korenisté, slané, sladké a s drobnými odlišnosťami podľa rodinných receptov. Ja som ten náš rodinný mierne zmenila a pridala som tam kakao a slivkový lekvár domáci aby mi to moja malá neofrflala. Má rada surovú kapustu ale o varenej či dusenej ani počuť a ostatní ju zase môžu. Takže toť moja finta ako ju oklamať kým nezačne klásť otázky :). V recepte som použila prirodzene bezlepkovú  pšenovú múku,  ktorú často primiešam do domácich výrobkov pre deti, pre obsah železa, kremíka, vitamínov skupiny B a iných dôležitých látok.  O užitočnosti kapusty niet pochýb. Vieme, že obsahuje  antikarcinogénne látky izotiokyionáty, to hlavne surová kapusta a tepelne upravená červená kapusta navyše polyfenoly atnokyanidíny  patriace medzi najsilnejšie antioxidanty. Slivky a kakao  obsahujú proantokyanidíny, antioxidanty  a zároveň ochranné látky pre vznikom rakoviny hrubého čreva a brániace šíreniu infekcií.

 

Potrebujeme:

 

Cesto:

270gr špaldovej hladkej múky

100gr pšenovej krupice alebo hladkej múky

150gr celozrnnej špaldovej múky

30gr droždia

2,5dcl   vlažného  mlieka

1lyžica bravčovej masti

Čajová lyžička cukru

Mlieko na potretie kapustníkov po dopečení

 

Plnka:

1 menšia červená kapusta

80gr trstinového  cukru

Polovica  malej lyžičky škorice

Mleté korenie z mlynčeka

1lyžica kokosového tuku

2lyžice raw kakaa

2lyžice slivkového lekváru domáceho

 

Masť bravčová na vymastenie plechu

 

Postup:

 

Múky zmiešame vo veľkej miske a urobíme v strede jamku. Do nej nadrobíme droždie a zelejeme  vlažným mliekom, pridáme malú lyžičku cukru. Dáme do tepla vytvoriť kvások cca na 20 minút. Keď kvások retiazkuje, pridáme masť  a vypracujeme rukou cesto. Necháme pod utierkou vykysnúť cca hodinu. Medzitým si pripravíme plnku. V nízkom hrnci  rozpustíme  kokosový tuk s cukrom a do vzniknutého karamelu pridáme  kapustu nasekanú na drobno, mletú škoricu  a korenie z mlynčeka. Kapustu restujeme krátko a podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou   do mäkka ale nie príliš. Necháme vychladnúť. V malej miske zmiešame lekvár s kakaom.

Cesto po vykysnutí  dáme na drevenú pomúčenú  dosku / špaldovou múkou/ a vyvaľkáme do výšky cca 0,4mm.Vykrajujeme kolieska s priemerom  7-8cm ako vám vyhovuje. Do stredu dáme kapustu a navrch lyžičku lekváru s kakaom. Môžete urobiť aj čisto kapustové. Priložíme koliesko cesta  – vrchnú časť a dokonale zatlačíme. Ak máte okraje suchšie od múky môžete ich navlhčiť vodou. Povrch potrieme masťou /rozpustenou/ a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov  na  18-20minút. Po vybratí z rúry ihneď ešte horúce potrieme mliekom. Dobrú chuť  a v žiadnom prípade ich neposýpajte práškovým cukrom :)

 

Tento post videlo 1,695 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *