Batáty alebo sladké zemiaky sú veľmi osožná hľuza, ktorú dostať takmer celoročne už aj v reťazcoch. Dokonca na Slovensku ich pestuje vo veľmi dobrej kvalite hospodárstvo Rozel z Rozhanoviec /mám ich osobne vyskúšané/. Batáty sa používajú v kychynskej úprave podobnej ako zemiaky a najhodnotnejšie z hľadiska výživy sú pečené v rúre so šupkou. Využijú sa tak oba druhy vlákniny rozpustná i nerozpustná na podporu peristaltiky čriev a prevencie ochorení tráviaceho traktu. Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A v prípade ak konzumujeme spolu s batátmi tukovú zložku/olej maslo, mlieko, syr/. Ich krásna oranžová farba prezrádza práve vysoký obsah karotenoidov, ďalej vitamíny skupiny B ,C , fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a v zeleninových jedlách nimi môžete dosiahnuť použitím korenín exotickú a príjemnú chuť. Ak ich nakrájate na menšie kocky a podusíte so zeleninou uvaria sa do 10-15 minút.
Potrebujeme:
380gr uvarených batátov bez šupky
125gr cícerovej múky
125gr pohánkovej múky
125gr roztopeného masla
130gr kozieho syru mladého alebo polovyzretého
3dcl acidofilného mlieka
4ks vajcia
100gr mladého listového špenátu
1malá lyžička kurkumy
Mletá rasca, korenie z mlynčeka
soľ
Prášok do pečiva 1 a pol balíka
1malá lyžička sody bikarbony
Postup:
Zmiešame spolu v miske vajíčka, roztopené maslo, acidofilné mlieko a nahrubo nastrúhaný kozí syr/30gr odložíme na dekoráciu/.Ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Pridáme koreniny a popučené batáty, múky a prášok do pečiva so sódou bikarbónou. Všetko vymiešame do hladkej hmoty. Na záver vmiešame umyté a utierkou vysušené listy špenátu. Papierové košíčky uložíme do formy a do troch štvrtín naplníme zmesou. Povrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 st. cca 25-30 minút. Muffiny vyberieme ihneď po upečení a necháme vychladnúť na drevenej doske. Z tejto dávky urobíte 24ks.
Batáty som skúšala viac krát a pravdu povediac, nenadchli ma ani ako pyré, ani ako hranolky pečené v rúre. Ale dnes som im dala znova šancu v tomto výbornom recepte.
A neľutujem. Práve naopak! Batáty beriem na milosť a budem skúšať aj ostatné recepty.
Ďakujem Zuzana
To ma veľmi teší, dobrá voľba batáty sú veľmi užitočné:)
Chcela by som sa opýtať, akú múku by som mohla v recepte použiť namiesto cicerovej – keďže ju nemám. Nemusí to byť bezlepková. Ďakujem
Cícerová tam má svoj význam ale použiť môžete akúkoľvek.