Moja tradičná huspenina

K tomuto ročnému obdobiu už tradične patrí na našom území varenie huspeniny. Neodolala som a aj tento rok /s frekvenciou 2-3 krát za rok / som vyrobila zopár tanierov a misiek poctivej bravčovej huspeniny. Treba k tomu bravčové nožičky, koleno /dávam tzv.šunkové, má viac mäsa/, pridáva sa aj chvost a kože. No a aj veľa zeleniny a čas na prípravu od A po Z približne 10hodín. Kedysi sme ju robievali častejšie ešte u rodičov na dome, kde boli aj tradičné zabíjačky. Huspenina sa varievala 5-6 krát do roka a skladovali sme ju vždy v pivnici pri nízkej teplote, vydržala kým sa nezjedla do 3-4 dní. Babka vždy vravievala, že musí byť tuhá a pružná ako remeň aby ,,premastila“ cez zimu poriadne kĺby. No a veľmi sa ani nemýlila. Huspenina je čiastočne taký užitočný ,, kolagénový hydrolyzát“. Kolagén/glycín, prolín/ je štrukturálna bielkovina, ktorej podporný účinok udržuje kĺby, kosti, šľachy, kožu, väzivá,chrupavky v dobrej kondícii a chráni ich pred opotrebovaním. Keďže v strave prijímame menej takýchto kolagénnych bielkovín občasné spestrenie jedálnička nie je na škodu. Dôležité je však súčasne prijať vitamín C a preto už dávno múdri predkovia podávali k huspenine cibuľu alebo ako zvyknem ja pažítku s citrónovou šťavou. Ideálne je ak huspenina nie je príliš mastná a obsahuje aj podiel bravčového mäsa. Dôležité je k huspenine nezjesť pol kila chleba a samotná huspenina na posedenie tiež nemusí mať pol kila. Takéto jedlo si kľudne výnimočne doprajte pokiaľ nemáte nejaký vážny patologický problém. Ja si túto nostalgiu za starými tradičnými jedlami užívam a rada ich sem tam uvarím a pre tých čo nemusia anachronizmy odkazujem, že huspenina obsahuje aj MCT :)

Môj recept na huspeninu, opíšem ho podrobne a vy si ho prispôsobte svojim potrebám.

Varím ho v 9 litrovom hrnci s dvojitým dnom. Vmestí sa mi doň jedno veľké šunkové mäsité  bravčové koleno, 3 rozpolené  bravčové paprčky, to všetko od mäsiara  a ešte lepšie z domácej zabíjačky. V takom prípade môžete dať kľudne aj ucho či chvost. Ak máte väčší hrniec môžete pridať aj pás kože tak do 1kg. Všetko bravčové musíte poriadne vyumývať  vo vlažnej vode hlavne paprčky ale neodstraňujte rohovinové časti z paprčiek nech sa trochu keratínu uvoľní do huspeniny. Do hrnca vložím bravčové mäso a pridám studenú  vodu tak aby boli všetky časti ponorené. Do nerezového  sitka na čaj nasypem farebné korenie asi 40 ks. Zavesím ho na kraj hrnca a nechám variť celý čas s huspeninou. Varím ju na najslabšom plyne na veľkom horáku  7 hodín. Prvú hodinu  vyberiem šumovačkou vyzrážané bielkoviny.

Pridám  3 veľké mrkvy, 2 petržlenové korene a jeden paštrnák, polku malého celeru /koreň/. Dve menšie biele cibule aj so šupkou urobia peknú farbu, 4 bobkové listy, 8 strúčikov cesnaku a ak sa zmestí aj polovicu póru. 

Prikryjem pokrievkou,  ak nemáte na nej perforovanú časť na unikanie pary tak nechajte pár milimetrov odkrytú.  Huspeninu nemiešame ani do nej zbytočne nerýpeme a dávame pozor aby nevykypela. Musí sa variť pomaličky, nesmie prudko vrieť aby bola pekná žltá a číra. Ja zeleninu nepoužívam ale ju vyhadzujem je príliš nasiaknutá mastnotou a veľmi nechutí. Ak ju chcete využiť na jedenie pridajte napr. mrkvu neskôr. Po siedmych hodinách sa mäso dokonale oddelí od šliach a kostí. Pol hodinu pred dokončením pridám  jednu veľkú lyžicu solčanky  a kávovú  lyžičku soli. Naberačkou- šumovačkou  presuniem koleno na plech a vyberiem z neho  iba mäsité časti, ktoré uložím na dno misiek a tanierov. Všetky pozostatky paprčiek vyhadzujem ale vy ich môžete použiť, mne by to nikto doma nezjedol. Do tanierov a misiek naberiem  naberačkou vývar  do výšky 3cm, snažím sa zabrať zospodu a nerozvíriť dno s usadeninami. Zvrchu by ste nabrali  príliš mastnú časť vývaru. Huspeninu uložte do chladničky alebo do pivnice či na krytý balkon. Po stuhnutí vyklopte/nožíkom podrežte okraje / a polejte kvasným či jablkovým octom. Nasekajte  cibuľku alebo pažítku a môžete pokropiť aj šťavou z citróna podľa chuti. Ak sa vám usadilo viac masti na povrchu odstráňte ju vidličkou či servítkou pred podávaním. Dobrú chuť a užite si to :)

P1120773

Tento post videlo 18,907 ludi

2 Comments Add yours

  1. Alžbeta says:

    Dobrý deň,

    je potrebné, aby sa huspenina varila 7 hodín? Keď je mäsko hotová aj po 2 hodinách, má to dlhé varenie nejaký špeciálny význam? Ďakujem pekne.

  2. Zuzana says:

    No ale takuuu chut ste mi urobili ze si tento tyzden pozhanam vsetky bravcovinky a idem do.toho. Snad u Orbana vsetko zozeniem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *