IMG_6353

Muffiny z batátov so špenátom a kozím syrom /bez lepku/

 

Batáty alebo sladké zemiaky sú veľmi osožná hľuza, ktorú dostať takmer celoročne už aj v reťazcoch. Dokonca na Slovensku ich pestuje vo veľmi dobrej kvalite hospodárstvo Rozel z Rozhanoviec /mám ich osobne vyskúšané/.  Batáty sa používajú v kychynskej  úprave podobnej ako zemiaky a najhodnotnejšie z hľadiska výživy sú pečené v rúre so šupkou. Využijú sa tak oba druhy vlákniny rozpustná i nerozpustná na  podporu peristaltiky čriev a prevencie ochorení  tráviaceho traktu. Tepelnou úpravou sa z nich využije viac betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A  v prípade ak konzumujeme spolu s  batátmi tukovú zložku/olej maslo, mlieko, syr/. Ich krásna oranžová farba prezrádza práve vysoký obsah karotenoidov, ďalej vitamíny skupiny B ,C , fenolické kyseliny s protirakovinovým účinkom, draslík, atď. Batáty sa dajú upravovať na sladko i na slano a v zeleninových jedlách nimi môžete dosiahnuť použitím korenín exotickú a príjemnú chuť. Ak ich nakrájate na menšie kocky a podusíte so zeleninou uvaria sa do 10-15 minút.

 

 P1120784

P1120789

P1120803

 

 

Potrebujeme:

 

380gr uvarených batátov  bez šupky

125gr cícerovej múky

125gr pohánkovej múky

125gr roztopeného masla

130gr kozieho syru mladého alebo  polovyzretého

3dcl acidofilného mlieka

4ks vajcia

100gr mladého listového špenátu

1malá lyžička kurkumy

Mletá rasca, korenie z mlynčeka

soľ

Prášok do pečiva 1 a pol balíka

1malá lyžička sody bikarbony

 

Postup:

 

Zmiešame spolu v miske vajíčka, roztopené maslo, acidofilné mlieko a nahrubo nastrúhaný kozí syr/30gr odložíme na dekoráciu/.Ingrediencie  musia mať izbovú teplotu. Pridáme koreniny a popučené batáty, múky a prášok do pečiva so sódou bikarbónou. Všetko vymiešame do hladkej hmoty. Na záver vmiešame umyté a utierkou vysušené  listy špenátu. Papierové košíčky uložíme do formy a do troch štvrtín naplníme zmesou. Povrch posypeme strúhaným syrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 st. cca 25-30 minút. Muffiny vyberieme ihneď  po upečení a necháme vychladnúť na drevenej doske. Z tejto dávky urobíte 24ks.

 

 

 

 

This Post Has Been Viewed 2,210 Times

One thought on “Muffiny z batátov so špenátom a kozím syrom /bez lepku/

  1. Chcela by som sa opýtať, akú múku by som mohla v recepte použiť namiesto cicerovej – keďže ju nemám. Nemusí to byť bezlepková. Ďakujem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *