Strukovinovo-hlivová polievka s kurkumou a cesnakom

 

Jedna z mojich obľúbených polievok na báze kurkumy so štyrmi druhmi fazule a s pridaním vynikajúceho nakladaného cesnaku – výlomkov alebo stvolov, ktoré mám naložené celoročne  v chladničke. Kombináciou týchto surovín, vytvoríme chutné jedlo so značnou antivírusovou, protizápalovou aktivitou a plné užitočných živín /bielkoviny, vláknina, minerály, glukány, vitamíny skupiny B, alicín, polyfenoly, izotiokyanáty na podporu glutationu, protizápalový kurkumín, atď/ Tak 3x do týždňa takúto a podobnú domácu polievku, trocha čerstvej či fermentovanej zeleniny denne a nemusíte kupovať žiadne ,,detox drahé kúry” čo vás očistia tak akurát od peňazí!

Miesto nakladaných stvolov cesnaku môžete použiť medvedí cesnak ak ho máte v mrazničke alebo sušený. Recept na nakladané výhonky  cesnaku v oleji s chilli a kurkumou pridám aktuálne na jar.

P1110309

 

Potrebujeme:

250gr  4 druhy fazule som namočila cez noc /adzuky, biela, strakatá a červená/

Jeden menší pór

200gr hlivy ustricovitej

4strúčiky cesnaku

1lyžica nakladaného cesnaku alebo medvedieho cesnaku

1malá lyžička kurkumy

Olivový olej 4lyžice

V mažiari roztlačená  malá lyžica horčicových semienok a koriandru

Pol malej lyžičky mletej rasce

2 bobkové listy

1 červená cibuľa

100gr jačmenných krúp

80gr sušeného hrachu

1 lyžica sušenej koreňovej zeleniny/zmes/, môžete použiť solčanku

Soľ

Mleté korenie z mlynčeka

 

Postup:

Vo väčšom hrnci zohrejeme olivový olej pridáme koreniny a kurkumu, nasekanú červenú cibuľu a cesnak, pór nakrájaný na kolieska a krátko orestejume. Pridáme hlivu nakrájanú na tenké pásiky. Cca 5 minút restujeme. Namočenú fazuľu prepláchneme a pridáme do hrnca. Pridáme prepláchnuté  krúpy, hrach a bobkový list a sušenú koreňovú zeleninu. Zalejeme vodou. Varíme kým fazuľa nie je mäkká. Pred dovarením dosolíme, okoreníme a vmiešame lyžicu cesnakových stvolov alebo medvedieho cesnaku. Ja som dala ešte aj lyžicu nasekanej petržlenovej vňate. Jeme bez chleba! Dobrú  chuť.

 

 

Tento post videlo 2,788 ludi

6 Comments Add yours

  1. Tina says:

    Skvela polivka

  2. Mária says:

    pri citani spominam na babku, moju, ktora pouzivala zeleninu v soli, dozila sa 83 rokov, stíhla a plna napadov, dik

    1. Gratulujem a dúfam dobré gény máte aj vy tá zelenina to podporí. Moji starí rodičia sa obaja žili viac ako 90 rokov… myslím, že aj vďaka fyzickej práci, pestovaniu kôz, koziemu mlieku a domácim výrobkom z nich a zelenine :)

  3. Mária says:

    prosim, ak sa da , napiste ako nakladate stvoly a vylomky z cesnaku, ja ho paneboze, pri zbere V Y H A D Z U J E M

    1. Jasné už som sľúbila :) napíšem v apríli aj v predstihu nájdete si postup tu na stránke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *