Muffiny z gaštanov a špaldovej múky /+ bezlepková verzia/

Gaštanové muffiny

Tieto muffiny sa stali mojím jesenným bestsellerom, pretože u nás doma všetci v akejkoľvek forme zbožňujeme gaštany. Okrem toho, že chutia sú zdravé obsahujú minerály ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo z vitamínov B,K,C,E  tiež  bielkoviny, malé množstvo  nenasýtených mastných kyselín a sacharidy. Sú nízkokalorické a bohaté na živiny preto nimi v koláči nahrádzam múku /100gr dužiny má 180kcal/. Muffiny z gaštanov  robievam v dvoch verziách:  bezlepkovú a klasickú s použitím špaldovej múky  alebo kombinované s ovsenou múkou. V recepte máte uvedené obe možnosti.

 

IMG_6282

 

 

Potrebujeme:

 

210gr masla živočíšneho 82%

200gr trstinového cukru

220gr varených pomletých či popučených gaštanov alebo môžete použiť aj kvalitné gaštanové pyré. Skúste v bio obchodoch,  v tom prípade dáte 250 gr gaštanového pyré  a ak je súčasťou cukor použijete  o 30gr menej cukru.

4 vajcia

3dcl acidofilného mlieka

1 malá lyžička sódy bikarbóny

1 bezfosfátový prášok do pečiva

2  lyžice  čokoládových vločiek alebo strúhanej  horkej čokolády 70%

 

Bezlepkové múky:

250gr pohánkovej hladkej múky

70gr gaštanovej múky

60gr ryžovej múky

 

Pri klasickej verzii s lepkom použijete  300gr špaldovej hladkej múky a 80gr celozrnnej ovsenej múky.

 

Košíčky na muffiny vysoké 3cm

Formu na muffiny

 

Postup:

 

V miske vymiešame roztopené maslo, cukor a vajíčka do hladkého krému. Pridáme acidofilné mlieko a mäkké gaštanové pyré alebo popučené gaštany. Vymiešame do hladkého krému. Pridáme múky, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Na záver vsypeme nastrúhanú čokoládu alebo  čokoládové vločky a zľahka premiešame. Hmotu dáme do košíčkov na muffiny, ktoré sme umiestnili do foriem asi do výšky 2/3. Dáme piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov celzia. Muffiny ihneď vyberieme z foriem a položíme na mriežku či drevenú dosku aby sa prebytočná vlhkosť odparila. Z tejto dávky vyjde cca 33 ks muffiniek.

 

Tento post videlo 6,445 ludi

3 Comments Add yours

  1. Katarina says:

    Dobry den,

    pri bezlepkovej verzii je mozne pouzit kombinaciu muk:
    Psenova
    Gastanova
    Ryzova celozrnna

    Dakujem Katka

  2. Janka says:

    Dobry den, mohla by som celozrnnu ovsenu muku (nemam ju doma) nahradit ryzovou resp. pohankovou mukou a zaroven potom cast spaldovej muky nahradit celozrnnou spaldovou? Dakujem

    1. Ak dáte pohánkovú a špaldovú celozrnnú cesto môže byť hutnejšie a tvrdšie. Skúste ryžovú so špaldovou malo by to držať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.