IMG_6023

Hurmikaki torta – nepečená, bez lepku, raw

Pred Vianocami  vždy kupujem hurmikaki.  Je krásne oranžové, svieže a chutí nám. Je to sezónne ovocie ale  žiadna ďaleká exotika. Darí sa mu v subtropickom aj miernom pásme. Poznám rodinu z Pezinka, ktorá má úrodu zo 4 stromčekov i keď okolo museli vystavať paraván:) pretože stromčeky nemajú radi silný vietor. Hurmikaki sú najlepšie surové bez tepelnej úpravy, využije sa tak vysoký obsah vitamínu C. Keďže je to  takmer zimný plod a dozrieva koncom októbra dokáže dozrieť i v našich končinách. Ak sa rozhodnete urobiť rýchlu konfitúru /hurmikaki, cukor, škorica/ nič nepokazíte využije sa betakarotén a tiež minerály- tie v oboch prípadoch. Pred Vianocami je ho bežne dostať v obchodoch už roky. Chuť má niekde medzi žltým melónom a jablkom. Dávam ho malej do školy na desiatu vo fľaštičkách ako výživu – pyré alebo ak je tvrdšie nakrájam na kocky. Veľmi tvrdé sa nedá jesť je trpké. No a keďže sa mi v decembri  v špajzi ocitlo naraz veľa tohto ovocia, vymyslela som si takúto štedrú tortu. Pri každoročnom predvianočnom pečení  medzi tými kilami múk čo teraz ,,prášia“ u mňa v kuchyni, takýto svieži nepečený koláčik nezaškodí. Takže sušené ovocie, orechy, kešu – všetko v bio kvalite, tekutá čokoláda zo surového raw kakaa a orechového oleja a kopec sladučkých hurmikak-ov :)

IMG_6044

 

Potrebujeme:

Korpus:

200gr datlí vykôstkovaných  bio- chemicky neošetrených, nesírených to platí pri všetkom  sušenom ovocí

100gr sušených vykôstkovaných sliviek

100gr brusníc

100gr lieskových orieškov mletých alebo mletých mandlí

1 lyžica kokosového tuku

 

 

Kakaová pasta:

80gr surové raw  kakao- prášok v bio kvalite

50gr vlašských mletých orechov

2 lyžice oleja z vlašských orechov

50gr ryžového sladu

 

 

Krémová  plnka:

350gr orechov kešu namočených cez noc alebo minimálne 8 hodín

7 ks hurmikaki musia byť zrelé a mäkké, najpevnejší kus si nechajte na dekorovanie

o,5 -1dcl mandlového mlieka nesladeného /pridáva sa podľa objemu tekutiny, ktorú poskytne hurmikaki- čím zrelšie tým menej pridanej tekutiny/

2 lyžice marakujovej vlákniny – môže byť aj jablková alebo iná

60gr kokosového masla

230gr kokosového tuku

100gr ryžového sladu – môže byť aj javorový sirup

1 vanilkový struk

 

Tortová forma s patentným otváraním  s priemerom 24-26cm

Na mixovanie som použila vysokootáčkový mixér Froothie Optimum 9400

 

IMG_5967

 

 

Postup:

Budeme potrebovať výkonný mixér alebo food procesor. Ja som s mojim Froothie Optimum 9400 maximálne spokojná, občas sa pri mixovaní  väčšieho množstva pevnejších potravín ozve poistka ale ak sa prudko neponáhľam dá sa. Najskôr si pripravíme korpus tak, že vymixujeme do hladka všetky ingrediencie. Vznikne lepivá hustá hmota, ktorú rozotrieme  rovnomerne na dno tortovej formy. V miske vymiešame vidličkou  kakaový prášok s olejom a ostatnými ingredienciami na hustú lepkavú hmotu a natrieme ju na základný korpus asi 1cm od okrajov. Hurmikaky ošúpeme necháme celú vnútornú dužinu ale musí byť mäkká. Presvedčte sa či nie je hurmikaki trpké. Kešu  poriadne opláchneme a necháme odkvapkať vodu. Z vanilkového struku vyberieme špicom noža zrniečka a pridáme k zmesi. V mixéry vymiešame opäť všetky ingrediencie  na plnku úplne do hladka. Mixovať musíme cca 15-20 minút. Hladkú hmotu pridáme do formy a rovnomerne rozortieme cukrárskym nožom a zarovnáme. Povrch ozdobíme  nakrájanými kolieskami  z pevnejšieho hurmikaki  aby bola vidno dekoratívna štruktúra plodu. Tortu necháme 8 hodín v chladničke. Potom môžeme rozopnúť formu predtým však ostrým  vlažným  nožom oddelíme opatrne okraje od formy. Torta musí byť stále v chlade. Aby sa vám torta  nelepila pri krájaní o dno, môžete dno  posypať strúhaným kokosom, orechmi alebo rozomletou sušienkou a až potom naniesť prvú vrstvu. Skonzumujte do 72 hodín. Táto torta sa dá urobiť ajs iným druhom ovocia ak už nie sú hurmikaki dostať. Skúste kombináciu mango a kardamon miesto vanilky.

 

 

 

This Post Has Been Viewed 4,500 Times

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>