Orechovo vanilkové rožky bezlepkové

Tradičná vianočná  maškrta  nesmie chýbať  v predvianočnom ,,sladkom“ menu.  Tieto sú určené nielen pre celiatikov. Sú obohatené makadamovou múkou, ktorá znásobí orieškovú chrumkavú  chuť a dodá telu minerály a vitamíny skupiny B a E. Tiež podobnú službu urobí teffová múka, ktorá je vhodná k zaradeniu do jedálnička  pre najmenšie deti  od 10 mesiacov.  S cestom sa pracuje dobre je kompaktné i keď trocha krehkejšie. Tento recept sa dá urobiť aj bez vajíčka i keď  vajíčko robí cesto kompaktné.  Maslo sa však v tomto recepte nedá nahradiť kokosovým  ani to neskúšajte :)

Potrebujeme:

100gr  teffovej múky

40gr tapiokovej alebo ryžovej hladkej múky

40gr múky zo zemných mandlí

40gr makadamovej múky

1 vanilkový struk

50gr mletých vlašských orechov

140gr mäkkého masla 82% živočíšneho

70gr trstinového cukru

1 vajíčko

Postup:

Vanilkový struk rozrežeme a špicou noža vyberieme zrniečka vanilky. Pridáme ich k cukru a vymixujeme v mixéri. Cukor bude jemnejší a krásne voňavý. Všetky ingrediencie aby sa lepšie spojili musia mať izbovú teplotu. Maslo musí byť mäkšie. Vymiešame múky s maslom, orechmi  a cukrom vo veľkej miske a podľa potreby pridáme vajíčko. Miešame ručne do 10 minút.  Cesto bude mastnejšie a celistvé, nesmie sa drobiť.  Zabalíme ho do fólie a dáme na 3 hodiny do chladničky.  Dosku poprášime  teffovou múkou a cesto rozdelíme na menšie kúsky. Vytvarujeme  rožky  a poukladáme na plech.  Môžete použiť papier na pečenie. Z tejto dávky vyšlo 28 kúskov. Pečieme v rúre na 170 stupňoch cca 15 minút. Tieto  som po dopečení neobalila zbytočným  práškovým  cukrom,  je to na vás :)

Tento post videlo 4,840 ludi

8 Comments Add yours

  1. Lucie says:

    Dobry den,
    miluji Vas web. Rohlicky vypadaji uzasne, jen doma nemam sachorovou mouku. Muzu ji nahradit napr. spaldovou?

    Dekuji Lucie

    1. Môžete, samozrejme ale už budú s obsahom lepku :)Pozdravujem. S.

      1. Lucie says:

        Děkuji :) Váš web je mi velikou inspirací!

  2. Sona says:

    mozem prosim Vas vajicko nahradit pomletymi lanovymi semienkami namocenymi v teplej vode, trstinovy cukor kokosovym cukrom a zivocisne maslo kokosovym olejom?takto by to nevyslo?dakujem pekne.

    1. Nevidím to na takéto pokusy:) niečo Vám z toho vyjde ale rožky to určite nebudú. Ľanové semienka nikdy svojim zložením nenahradia vajíčko.Maslo je tu nutné na zjemnenie výrobku. Okrem toho priveľa orechov,semienok v koláčok nieje vhodných z tohto dôvodu http://horecka.sk/2015/06/22/chlebe-orechoch-semienkach-oxidacii-struhanke/

  3. Katarína says:

    Dakujem :)

  4. Katarína says:

    Dalo by sa maslo nahradit maslom gi? Nemozem bielkovinu kravskeho mlieka. A dala by sa muka tapiokova nahradit mandlovou alebo kokosovou?

    1. Katka nepoteším vás pri tomto druhu pečenia je maslo najideálnejšie.Môžete však vyskúšať prepustené maslo ghee ale budú tvrdšie. Čo sa týka tapiokovej múky má vysoký obsah škrobu a býva doplnená múkou s vyšším obsahom bielkovín ako mandľová, kokosová či amarantová. Pri miešaní múk je dôležitý pomer škrobu a bielkovín a spracovanie múk. Tapioková múka sa môže nahradiť v konkrétnom prípade inou položkou závisí tiež od technologie spracovania a od tukovej zložky, ktorá cesto spája.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *