IMG_6162

10 krát lievance

 

Jednoduché a obľúbené jedlo  som aktuálne oprášila s príchodom prázdnin, doma je stále kopec detí a treba ich naštartovať do dňa najlepšie pochúťkou. Myslím, že sa pečú v každej domácnosti, kde sú detičky a majú ich radi aj tie odrastené. Ja tieto pochúťky oživujem rôznymi  múkami a ovocím  a skutočne dá sa hocičo pokreovať. V klasickom recepte od Kendíka / pracujúci v odvetví gastronomie vedia o čo ide a pre ostatných sú to Receptúry teplých jedál  v niekdajšej biblii noriem pre reštauračné stravovanie :)/ sú odporučené na prípravu lievancov tieto suroviny: hladká múka, droždie, cukor krupicový, mlieko konzumné, vajcia, soľ. Je to starý dobrý základ zrejme aj dnes najpoužívanejší, ktorý už trocha potrebuje nutričný a výživový update. V pôvodnej verzii v druhom vydaní z roku 1988 stále kraľuje ako vhodný tuk margarín, tak toto nám už teraz netreba. Ak súhlasíte  pozrite si  moje domáce aj reštauračné obmeny, možno si niečo vyberiete. V receptoch uvádzam droždie ale ak máte doma kvások ešte lepšie.  Pri použití kvásku  vďaka  baktériám  mliečneho kvasenia sa stanú niektoré zložky stráviteľnejšími /lepok, fytáty/.

 

Suroviny  na 4 porcie:

50gr pohánkovej hladkej múky

50gr ovsenej celozrnnej múky

200gr hladkej múky špaldovej

20gr droždia

0,6l mlieka

2 vajcia

Škorica a štipka kurkumy

30gr  trstinového alebo kokosového cukru

Javorový sirup

Ovocie – maliny, čučoriedky, jahody, černice

 

Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku spolu s cukrom, pridáme trocha múky a na teplom mieste  nechám kvások pracovať cca 20minút. Do vykysnutého kvásku primiešame ostatné suroviny a necháme trocha nakysnúť 20 minút. Opekáme na lievancovej  panvici s neprilnavou  úpravou vtedy nemusíme použiť tuk. Na záver pridáme  najlepšie drobné lesné ovocie a polejem javorovým sirupom. Ak chcete predsa len použiť tuk  tak skúste olej s obsahom stabilnej  kyseliny olejovej čo je olivový olej alebo kokosový tuk.

 

Ďalšie možnosti:

Postup pri použití droždia v ceste je ten istý ako v úvodnom recepte, u ostatných iba zmiešate ingrediencie a opekáte.

 

 

2./

200gr špaldovej hladkej celozrnnej múky

50gr mandľovej múky

20gr droždia

100gr nastrúhaných jablk

2 vajcia

0,4l mlieka

30gr  trstinového alebo kokosového cukru

Mletá škorica

 

 

3./

200gr pohánkovej múky hladkej

50gr ovsenej múky

50gr amarantovej

20gr droždia

2 vajcia

0,6l mlieka

30gr  trstinového alebo kokosového cukru

 

 

4./

50gr mandľovej múky

80gr gaštanového pyré

40gr gaštanových vločiek

150gr špaldovej hladkej múky alebo pohánkovej hladkej na bezlepkovú verziu

0,4l mlieka

2 vajcia

10gr prášku do pečiva bezfofátového

 

5./

100gr špaldovej  polohrubej múky

150gr ovsenej múky celozrnnej

100gr ricotty

200ml jogurtu

10gr prášok do pečiva bezfosfátový

2 vajcia

30gr  trstinového alebo kokosového cukru

 

6./

150gr špaldovej celozrnnej múky

30gr gaštanových alebo ovsených vločiek

120gr špaldovej múky hladkej

20gr droždia

200ml jogurtu

3dcl mlieka

2 vajcia

30gr  trstinového alebo kokosového cukru

 

 7./ bez lepku

100gr mandľovej múky

200gr pohánkovej hladkej múky

3dcl mandľového mlieka

2 vajcia

10gr prášok do pečiva bezfosfátový

2 lyžice javorového sirupu

 

8./ bez lepku

230 uvarených olúpaných batátov

2 vajcia

10gr strúhaného kokosu

100gr tvarohu

40gr gaštanovej múky

40gr mandlovej hladkej múky

80gr pohánkovej múky

2dcl  mlieka

malá lyžička mletej škorice a  na špic noža mletého kardamonu

30gr  javorového sirupu ide do cesta

 

9./

200gr špaldová  polohrubá múka

100gr pohánková hladká múka

0,5l mlieka

20gr droždia

50gr strúhanej mrkvy čerstvej

30gr  trstinového alebo kokosového cukru

 

10./ bez lepku

100gr pohánkovej múky hladkej

50gr mandľovej múky

50gr kokosvej alebo makovej múky

1 mäkký banán

3dcl mandľového mlieka

2 veľké vajcia

10gr prášku do pečiva

3 lyžice javorového sirupu

P1120619

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Post Has Been Viewed 5,391 Times

3 thoughts on “10 krát lievance

  1. Prosim Vas velmi pekne, cim je najlepsie vo Vasich receptoch nahradot mandlovu muku, tu kvoli intolerancii nemozme. Dakujem.

    • Dobrý deň, ťažko odpovedať paušálne, v každom recepte je to inak. Mala by to byť múka s vyšším obsahom bielkovín, či už s lepkom alebo bezlepková. Múka zo zemných mandlí, múky z orechov a semien a prosa.

  2. Pingback: Náhrady bielej múky a kombinácie múk pri varení a pečení | Terapia Jedlom, blog Silvie Horeckej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *