Fytoterapia v kuchyni

Moja ,,fytoterapia” úzko súvisí s  jedlom. Silu rastlín sa snažím vniesť do bežného života mojich blízkych a ľudí, ktorí to potrebujú a požiadajú o pomoc a radu. Používam bylinky a koreniny v každodennom rituály prípravy jedla a taktiež ak sa vyskytne problém bežnej alebo chronickej choroby  pokiaľ sa nejedná o akútny stav ohrozenia života. Potraviny a liečivé rastliny sú pre mňa nedeliteľnou súčasťou – jeden celok, ktorý máme na podnose stačí len po ňom siahnuť. Verím tomu, že ľudský organizmus má schopnosť samoliečby ak sú preň vytvorené vhodné podmienky a jednou z nich je výber stravy.

Mojou inšpiráciou sú liečitelia a starovekí  lekári, ktorí už pred rokmi dokázali  na základe empirických skúseností liečiť ľudí rastlinami a jedlom a pomocou vonkajších  znakov určiť diagnózu chorého. Učím sa a čerpám z prameňov  starých civilizácií akou boli indická ayurvédska, čínska a tibetská medicína, kde intuitívne chápanie a odovzdávanie tradičných liečebných postupov sa spájalo z dlhovekosťou a zdravím  národov.

Som zástancom holistického prístupu k zdraviu jednotlivca  a nie som nadšená fragmentáciou dnešnej medicíny. Chorý človek je dnes odkázaný na beh na dlhé trate medzi odbornými lekármi, kde jeden špecialista nemá mnohokrát  tušenie o tom čo urobil druhý špecialista a aký postup liečby zaviedol. Pokiaľ človek nie je komunikačne vybavený a nemá prehľad o jednotlivých disciplínach, nevie si urobiť obraz o svojom zdravotnom stave a je možné zanedbanie postupujúcej choroby. A tak berie nezmyselne 15 druhov liekov, ktoré navzájom na seba pôsobia, potláčajú účinky jednej skupiny a škodia organizmu viac ako bol pôvodný zámer lekára  liečiť ho. Žiaľ toto je realita. Napriek tomu nebudem súperiť s radikálnymi zástancami alopatickej medicíny  v názore o  prevalentnom význame celostnej liečby. Myslím si, že každé nové poznanie, každá skúsenosť z oblasti vedy a výskumu v symbióze s prírodou nás posunie k ceste  a spôsobu ako uzdraviť človeka.

Moje odporúčanie znie: nezabúdajte prosím na bylinky a popremýšľajte v prípade choroby alebo prevencie nad  možnosťou využitia fytoterapie pretože je tu odkedy ľudstvo samé. Je tu dlhšie ako medikamentózna liečba a má  schopnosť a moc pomôcť, ako hovoril bavorský liečiteľ Kneipp „na každú chorobu vyrástla bylinka“.

 

Tento post videlo 1,240 ludi

2 Comments Add yours

  1. Iveta Priadková says:

    Dobrý deň Silvia, chcela by som Vás poprosiť o rady. Dcérke 6r. bola pred rokom a pol diagnostikovana celiakia. Prešli sme na bezlepkovú stravu. Zo začiatku aj bezlaktozovu a bezsójovú. Napriek bezlepkovej strave sa, ale v poslednom čase často sťažuje na bolesť brucha. Zmenilo sa to, že sme sa presťahovali zo stredného Slovenska do Senca. V Banskej Štiavnici sme mali svojich overených predajcov zeleniny, ovocia, mäsa aj kozieho mlieka. Teraz aj z časovej tiesni veľa krát nakupujem v supermarketoch. Tým, že máme malé bábätko nemám veľmi priestor na hľadanie kvalitných dodávateľov tu v Senci a okolí. Preto by som potrebovala poradiť dôveryhodných dodávateľov.
    Potom ďalšia rada sa týka diagnózy ako takej. Čítala som jeden z Vašich blogov kde opisujete ako ste si s Vašou dcérkou formou pokus omyl prešli diétou k tomu, že už toho toleruje viac. Náš pediater nám odporučil vyskúšať ako bude Ema toletovať domáci kváskový chleba s kvalitnej múky. Aký je Váš názor s čím by ste začali experimentovať Vy?
    Mám ešte jednu otázku. Dcérke každý deň varím do školy bezlepkovú stravu . V BŠ som mala pani v domácnosti, ktorá nám sem- tam pomáhala aj s prípravou jedál. Bola by som vďačná aj za tip na niekoho kto by nám dokázal niekedy pomôc s doručením kvalitnej stravy, už som sa totiž vzdala nádeje, že tu v krátkom čase nájdem pomoc do domácnosti. Takže ak by ste vedeli v Senci a okolí poradiť kvalitnú reštauráciu s donáškou, bola by som Vám veľmi vďačná.
    Veľmi Vás obdivujem v tom čo všetko o strave a jej pôsobení na ľudské telo viete. Je to naozaj úžastné.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *