Zdravá desiata – jablkový perník

Tento jednoduchý jesenný  koláč  som pripravila ako alternatívu zeleninových a ovocných muffin, ktoré dávam deťom do školy na desiatu. Dôležité je, že chutí, je kompaktný nedrobí sa a veľmi neušpiní ruky :).Obsahuje menej cukru, kokosový má nízky glykemický index a dosť minerálov a vlákniny aj vďaka použitým múkam.  Pridala som trocha varených gaštanov a varenej tekvice hokkaido ale môžete urobiť iba čisto jablkový zo strúhaných jabÍk. A nezabudnite pribaliť ešte deťom porciu čerstvého sezónneho ovocia

IMG_5674

Potrebujeme:

400gr strúhaných jabÍk

150gr strúhanej tekvice hokkaido – povaríme s lyžicou cukru krátko cca 15 minút

50gr lúpaných varených gaštanov popučených

80gr kokosového cukru môže byť aj trstinový

300gr kozieho jogurtu

2 vajíčka

50gr hrozienkok v bio kvalite nesírených

200gr celozrnnej špaldovej múky hladkej

100gr gaštanovej múky

60gr mandľovej alebo kokosovej múky

Prášok do pečiva bezfosfátový

Malá lyžička mletého kardamonu, klinčekov,škorice, badyánu

Postup:

V miske zmiešame strúhané jablká, tekvicu, gaštany. Pridáme cukor, múky, prášok do pečiva, koreniny, vajíčka a jogurt a všetko dôkladne premiešame. Cesto musí byť hustejšie ale musí sa pomaly liať. Okrúhlu formu s priemerom 28cm vytrieme maslom a pečieme 40 minút pri teplote 180stupňov celzia.

Tento post videlo 3,050 ludi

4 Comments Add yours

  1. Maria says:

    Dobry den Silvia! Mozem v tomto recepte pouzit gastanove pyre namiesto gastanov? Ak ano, v akom mnozstve? Pripadne, ak by som chcela cisto jablkovy, mam mnozstvo jablk v recepte zvysit o 200g? Dakujem.

  2. Anka says:

    Silvi, a tekvicu nastruhat najemne alebo hrubsie? Ci je to v zasade jedno.. vdaka.

  3. Lusy says:

    Prave som ho dokoncila, ale mam ho velmi mokry. Cim to moze byt? Dala som 300g spaldovej hladkej celozrnej muky, lebo gastanovu nemam.

    1. Zrejme veľa vody buď v jablkách alebo z tekvice hokkaido – tú vodu treba nechať odpariť. V takomto prípade treba pridať viac múky cca o lyžicu. Tá gaštanová múka je tam potrebná práve preto, že stiahne viac vody.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.