Tekvicová hokkaido polievka liečivá

Hokkaido tekvice sú práve  teraz v kurze, dozrievajú a ešte budú niekoľko týždňov. Ich výhodou je, že v chladnejšom prostredí pivníc vydržia aj niekoľko mesiacov. Určite ste sa stretli s množstvom zaujímavých receptov  tekvicových polievok ale táto je vymyslená tak akurát pre chuťové poháriky pretože je lahodná, mierne pikantná po zázvore ale aj pre zdravie t.j. megaplná  karotenoidov, minerálov a fytonutrientov.

Takáto polievka je vitamínová bomba pre podporu syntézy vitamínu A v tele. Lykopén, betakarotén  a iné karotenoidy z rastlinných zdrojov zaručia ochranu organizmu pred infekciami, chorobami zraku, antioxidačnú aktivitu, podporujú správne delenie buniek a diferenciáciu tkanív. Sú v nej namiešané suroviny  pre lepšie využitie antioxidantov a liečivých fytolátok a samozrejme bez zbytočnej vegety, smotany a iných zaťažujúcich ingrediencií. Ak má tekvica ešte mladé jemné semienka použite ich do polievky,  sú zdrojom zinku. Zinok je nutný pre premenu provitamínu na vitamín A, čiže komplexná dodávka v tekvici pre telo. Všetko obohatíme kvalitným olejom pretože tieto látky potrebujú pre svoje využitie tuk a aj tepelnú úpravu. A ešte k tomu bylinky tymián, koriander, bobkový list, ľanové a sezamové semienka a kvapka hroznového oleja na záver. Touto úpravou potešíte vašu tráviacu sústavu.

P1120064

P1120063

P1120069

P1120070

Potrebujeme na 3l polievky –  cca 8porcíí:

1 veľkú cibuľu

1 tekvicu hokkaido max.kilo a pol –  nešúpeme ju iba umyjeme!

Olivový olej 6 lyžíc

4 veľké paradajky

2 veľké mrkvy

Zázvor koreň  asi 3cm kúsok

Kurkuma čerstvý koreň asi 3cm  ak nemáte použite malú lyžičku sušenej mletej kurkumy

Čajová lyžička drvených horčicových semienok

Rasca malá lyžička

Nové korenie  5ks

2 čerstvé bobkové listy

Hrsť čerstvých  byliniek tymiánu a koriandru

150gr čerstvého špenátu listov môže byť novozélandský

cca 2l vody ak chcete hustejšiu stačí 1-1,5l

Lyžičku ľanových a sezamových semienok

Mleté čierne korenie z mlynčeka

Štipka sušeného chilli nemusí byť

Soľ

Hroznový panenský olej alebo tekvicový

Postup:

Na olivovom oleji  orestujeme krátko cibuľu spolu s drvenými horčicovými semienkami, rascou a očistenou kurkumou asi 3cm kúsok. Použila som čerstvú ale môžete dať aj sušenú mletú . Musí sa pridať do oleja. Pridáme  4 paradajky rozkrojené na polovicu a restujeme. Hokkaido tekvicu dôkladne umyjeme  – nešúpe sa – vydlabeme dužinu a pár menších tekvicových zrniek prihodíme  do polievky  pre  zinok. Suroviny pridávame v tomto  poradí : na kocky nakrájanú tekvicu spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska, 3 cm kúsok očisteného zázvoru, tymián a bobkový list, mleté korenie z mlynčeka a za hrsť čerstvého koriandru – vňate.Zalejeme vodou. Povaríme necelú hodinu kým bude  všetko mäkké. Vyberieme  z polievky koreň zázvoru a šupky z paradajok, bobkový list a všetko  vymixujeme ponorným tyčovým mixérom.

Pridáme  soľ. Tesne po vymixovaní a vypnutí prisypeme listy umytého špenátu a premiešame. Pred podávaním môžete posypať ľanovými drvenými semienkami a  sezamovými. Dochutíme  ešte olejom z hroznových jadierok  alebo tekvicovým či orechovým olejom.

Tento post videlo 18,349 ludi

11 Comments Add yours

  1. Miroslava Bartková says:

    Pekný deň, prednedávnom som objavila Vašu stránku (cez jeden článok od D.Plichtu) a som úplne happy z Vás. :-) Túto polievku som skúsila uvariť ako prvú z Vašich receptov (napriek tomu, že teraz ešte nie je čas tekvíc :-) ) a bola fakt skvelá. Ale hlavne ma oslovuje to, ako pristupujete k jedlu – dá sa stravovať pestro, zdravo, chutne, rôznorodo, popritom aj jednoducho, zo záhradky. Snažím sa k tomu viesť aj všetky naše deti, ktoré sa vďaka Bohu netrápia so žiadnymi zdravotnými obmedzeniami v strave, ale vedia, čo je to pšeno, pohánka, špalda, batát, jedia s chuťou takmer všetko, čo ponúkne naša záhrada. Samozrejme, každý niečo zbožňuje, niečo len tak zje bez ovácií. :-) Ale tým, že sú piati, a ešte sme tu aj my rodičia, kombinácie preferovaných potravín sú rôzne a nedá sa vždy vyhovieť každému 100%. :-) Ale zas pestrosť v zdravom jedle nám určite nechýba.

    1. Ďakujem za milý koment, teší ma, že je nás viac :)

  2. Andrea says:

    Do polievky som pridala este kokosove mlieko a bola vyborna.

  3. Lara says:

    Ďakujem za recept. Dnes som túto vynikajúcu polievku mala k obedu. Odporúčam vyskúšať.

    1. Rado sa stalo. Na zdravie :)

  4. zuzana says:

    dakujem za svkelyy recept, dnes som si ju navarila uz po druhy krat…:) Edo, tiez som len pracujuca studentka, a da to vselijako pokombinovat…:)

  5. lucia says:

    ale ta cerstva kurkuma a zazvor by ma tiež zaujimalo,kde to dostať :)

    1. Zázvor čerstvý vo všetkých obchodoch s potravinami aj reťazcoch a kurkuma v ázijských,v bioobchodoch,v eshopoch a v BA v OC Centrál v Freshlandii.

  6. Darina says:

    Ďakujem pekne za cenné rady.

  7. edo says:

    no, fajn! uvaril by som si ju aj ked nevarím, len kde kúpiť tú tekvicu hokkaido, ked som tu čital že v obchodných reťazcoch je všetko zlé a plné chemikálií? A dalšia vec, vôbec si neviem predstaviť kde zohnať všetky tie súčasti tej polievky?! O väčšine ani neviem že existujú (Hroznový panenský olej alebo tekvicový,Čajová lyžička drvených horčicových semienok) Som z dediny, v dedinských obchodoch nehrozí aby som kúpil také veci, v obchodných reťazcoch je “všetko zlé” a aj tak polovicu vecí čo treba tam nenájdem takže???? ano, sú internetové obchdy a v BA špecialne bio obchoby. :-) bol som v jednom takom obchode v BA, (že nemam jesť arašidové maslo lepšie je mandlové, v kauflande a v PENNY v rakusku maju arašidové maslo 1,50 až 2,50evri ale mandlové maslo nemajú) našiel som tam mandlové maslo, maličké balenie 9,96evri mmm! to by som mal akurat tak na jedny raňajky. No a ked zoberiem v dotaz tú cenu toho masla tak tato polievka hokkaido(prvotná investícia pokupiť všetko bo nič nemam) by mna vyšla asi tak na 25evri moj tip, takže mna to posiela do innej sféri – finančnej – najprv musím začať zarábať viac penazí aby som si mohol dovoliť jazdiť do BA do špeci obchodov alebo objednávať z netu s dobierkou 6 až 12 evri špeci potraviny na zdravý životný štíl. :-) zasa na druhej strane, mohol by som si uvariť lacnejšiu verziu tejto polievky, ved základ je tekvica cibula mrkva rasca olivový olej mleté čierne korenie sol, špenátové listy :-) ostatné si domyslím :-) takto by ma to vyšlo asi tak na 7,50evri :-) ale???? rozhodol som sa, dal som si záväzok, že začnem už konečne zarábať viac peňazí aby som si mohol dovoliť nákupy takýchto úžasných potravín pretože “je fajn cítiť sa fajn! :-)

    1. Zdravím Edo, neviem či toto Vaše povzdychnutie je potrebné komentovať a tiež otázku ktorú ste si položil ste si aj zodpovedal celkom trefne sám:) Ja iba tiež konštatujem, že netreba sa stresovať, ak na drahšie suroviny nie sú práve peniaze no tak ich nekúpim a navarím si niečo bez konkrétnej ingrediencie. Nie všetky recepty sú vhodné pre všetkých a okrem toho práve tekvicu hokkaido majú už takmer na všetkých trhoch a ak nie a žijete na dedine poradte niekomu aby ju zasadil ak Vy nemáte záhradku. Pomôžete možno sebe aj iným k väčšej pestrosti jedálnička.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *