Koláčiky z ovsenej a špaldovej múky s kozím tvarohom

 

Tieto koláčiky sú variáciou moravských koláčov, niečo podobné robievala  ešte moja mama a ja som si ich po svojom upravila. Kozí tvaroh používala do koláčov zase moja babka z Banky pri Piešťanoch a ako decká sme na iný tvaroh nemali šancu,  takže moje spomienky na babkin tvarohový kozí mrežovník ma posmelil  v predstave, že to bude jedlé aj pre moje deti. No a žiadna námietka nebola vznesená. Samozrejme môžete použiť aj obyčajný tvaroh alebo inú náplň. S cukrom som ako vždy šetrila.Výhoda koláčikov je,  že sú akurát do ruky a celozrnné cesto je zdravšie, mäkučké a chutné. Nevýhodou  troška viac ručnej práce a rýchle ubúdanie z taniera :).

P1110414

P1110416

P1110419

P1110429

Potrebujeme:

 

Cesto:

160gr ovsenej celozrnnej múky

150gr  hladkej špaldovej celozrnnej múky

200gr hladkej špaldovej múky + 30gr na pomúčenie dosky

40gr kvasníc čerstvých

80gr roztopeného živočíšneho masla

70gr kokosového alebo trstinového cukru

1 celé vajíčko

2dcl mlieka

 

Plnka:

400gr kozieho tvarohu alebo ricotty

150gr lekváru ja som použila čerstvý marhuľovo- rebarborový

 

Mrvenička- posýpka:

80gr masla

Cca 3 lyžice kokosového cukru

Cca 3lyžice celozrnnej špaldovej múky hladkej

1 kávová lyžička mletej škorice

 

Postup:

 

Všetky múky zmiešame spolu vo veľkej mise od kuchynského robota. Urobíme v strede jamku, pridáme troška cukru a vlažné mlieko do ktorého rozdrobíme kvasnice. Dáme na teplé miesto na 20 minút aby vznikol kvások. Potom pridáme ostatné prísady, cukor, vajíčko, zvyšné mlieko, roztopené maslo a necháme miesiť v kuchynskom robote. Cesto musí mať hustú lepivú konzistenciu. Cesto necháme vykysnúť približne hodinu na teplom mieste. Na pomúčenej doske vytvarujeme 2 bochníky. Každý rozvaľkáme na výšku  8 mm. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7cm.V každom koliesku urobíme dnom menšieho pohára priehlbinku a do nej položíme premiešaný kozí tvaroh. Na tvaroh  dáme pol malej lyžičky mierne tekutého lekváru a navrch koláča posýpku. Posýpku urobíme tak, že najprv zmiešame sypké ingrediencie a nakoniec prstami zapracujeme maslo aby sa zmes drobila. Prípadne pridáme trocha múky ak je zmes príliš lepivá. Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v odstupoch asi 1cm. Z tejto dávky vyjde približne 36 koláčikov. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňoch  15 minút.

 

Tento post videlo 2,749 ludi

7 Comments Add yours

  1. Bibi says:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, kde nakupujete v BA kvalitné kozie mlieko, tvaroh a vlastne všetko?
    Mám tráviace problémy a známy mi rozprávali, že kozie mlieko je na super na obnovenie črevnej mikroflóry, len neviem, kde také kvalitné kozie mlieko kúpim. Ďakujem vopred za info.

    1. Dobrý deň, o kozie výrobky v BA nieje núdza našťastie. Osobne mám vlastné súkromné zdroje mimo BA ale kupujem aj v Bio obchodoch syry z Ratiboríc zn,Doral tiež ich kefír a kozie slovenské syry Kozí vršok z Ivachnovej, v stánku na Žilinskej a na trhu v Podunajských Biskupiciach, v drevenenom domčeku na Hradskej všetko od slov.výrobcov. A niekedy aj v Rakúsku.

  2. Alena says:

    Este mam jednu otazku- je vhodne pouzit do kysnuteho cesta rastlinne mlieko (ryzove,mandlove a pod.) alebo je nutne pouzit kravske mlieko? dakujem.

    1. Môžete použiť aj rastlinné mlieko, ja občas používam mandľové.

  3. Alena says:

    Skoda ze so na tento recept nenatrafila skor, nedavno som robila kysnute cesto zo spaldovej muky a bola to katastrofa :-( cesto mi sice najprv krasne nakyslo, ale ked som otvorila pekarnicku, vsetko spadlo naspat. A bolo take lepkave ze sa s nim vobec nedalo pracovat. Snazila som sa cesto zachranit, ako som vedela (prisypavala muku), ale vysledny produkt bol vhodny akurat na pouzitie ako stavebny material :-( Kde mohla byt chyba? V tom ze som pouzila len ciste hladku muku bez pridania celozrnnej? Alebo ze som nerozrobila kvasok osobitne, ale som dala drozdie rovno do pekarnicky?

    1. Priznávam úprimne ja som pekárničku nikdy nepoužila takže necítim sa kompetentná :) k odhaleniu chyby.Robím kysnuté cesto tradične v miske najprv urobím kvások s mliekom či vodou alebo do múk vyhlbim jamku a vytvorím kvások pridaním kvasníc ,mlieka a štipky cukru podľa druhu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.