Zeleninová polievka s batátmi a cviklou

Multizeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi /sladkými oranžovými zemiakmi  je ich bežne dostať aj v reťazcoch/. Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamín E,C, karotény, minerály  a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu /protizápalovú, protinádorovú/ prostredníctvom rôznych mechanizmov. Polyfenoly inhibujú enzýmové komplexy zodpovedné za produkciu superoxidového aniónu/radikálu/ a iných voľných radikálov. Tento súboj nášho organizmu s voľnými radikálmi prebieha neustále. Preto treba využiť aj iné zdroje  antioxidantov, ktoré ochraňujú naše telo na viacerých úrovniach v rôznych štruktúrach a dráhach ako superoxiddizmutáza a glutation. Výborným dostupným zdrojom  je bežná zelenina ako kapusta, kel, brokolica, obilniny a vôbec rastlinná potrava a tiež živočíšna, kvalitná a v rozumnej miere.

Podľa dostupných informácií majú polyfenoly v potrave túto aktivitu vyššiu ako vitamíny. Batáty, kel, cvikla, mrkva, paštrnák, obsahujú vlákninu, ktorá je asociovaná s pôsobením fenolickej kyseliny ferulovej a tiež s estermi kyseliny kávovej/kys.chlorogénová/. Preto je dobré batáty konzumovať často a tiež v tepelnej úprave so šupkou. Cvikla obsahuje betaín/3metylglicín/môže sa podielať na metylácii, farbivo betakyanín a aktívny S- adenozylmethionín, ktoré sa vzájomne doplňujú s vitamínmi skupiny B pre správny a využiteľný metabolizmus prijatých živín. Maximálne využitie je podporené olivovým olejom, kurkumou, rascou, kumínom, škoricou, čerstvým bobkovým listom, klinčekmi, zázvorom, čerstvým ligurčekom a petržlenovou vňaťou/apigenín, myristicín/ na záver.

A keďže táto hyperzdravá polievka neobsahuje mäso/ale pokojne si ho môžete pridať, napr. kúsok kvalitného hovädzieho, teľacieho či morčacieho mäska/, obohatila som si ju po dovarení pár zrnkami včelieho peľu pre obsah vitamínu B 12 a ešte niečo navyše. Polievka má sladšiu chuť pre dostatok mrkvy, batátov a paštrnáku takže to vôbec nenarušilo pôvodnú chuť. Ale to tam dávať nemusíte to je môj úlet. Ešte na záver,  táto polievka je vhodná pre ľudí s reumatoidnou artritídou a ako prevencia pred ochoreniami hrubého čreva.

IMG_2666

 

Potrebujeme:

 

5 veľkých mrkiev

3 stredné cvikle

1veľký paštrnák

Polovica menšieho kelu

2 veľké batáty

1 červená cibuľa

3 lyžice olivového oleja

Pol malej lyžičky kurkumy

4 celé klinčeky

Štipka škorice

Nové korenie 5 guličiek

Čierne mleté korenie z mlynčeka

2 bobkové listy, dávam čerstvé

3 cm kúsok čerstvého zázvoru, ošúpať a nakrájať na drobné kúsky

3 vetvičky tymiánu

Hrsť čerstvého ligurčeka a tiež jednu petržlenovej vňate nasekanej

Na špic noža kumínu a mletého koriandru  /môžete použiť aj rascu miesto kumínu /

Pol malej lyžičky  himalájskej soli alebo lyžica domácej zeleninovej soli

3 – 4 l vody

 

Postup:

 

Do hrnca dáme olivový olej, ohrejeme kurkumu a suché koreniny a ihneď pridáme červenú cibuľu nasekanú na drobno, zázvor  a kel nakrájaný na pásiky. Krátko orestujeme a premiešame. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a paštrnák, premiešame  a nakoniec  na kocky nakrájanú cviklu a batáty. Zalejeme vodou a vložíme umyté bylinky/tymián, bobkový, list/ a varíme cca hodinu a pol. Pred dovarením ochutíme korením z mlynčeka a soľou. Po vypnutí posypeme polievku čerstvou  petržlenovou vňaťou a ligurčekom alebo čerstvým koriandrom. Polievka má príjemne sladkú chuť, nezahusťujeme ničím a jeme bez chleba.  V polievke je dostatok vlákniny. Na záver môžete pridať pár kvapiek chilli oleja alebo kvalitného panenského oleja napríklad  sezamového, avokádového či tekvicového.

 

 

 

Tento post videlo 2,804 ludi

4 Comments Add yours

  1. Petra says:

    Je pravda, ze je lepsie cviklu pred varenim ci pecenim osupat? Dakujem za odpoved

    1. Je lepšie ju ošúpať, áno.

      1. Petra says:

        dakujem za odpoved. a preco? :-)

  2. Iveta Pospěchová says:

    :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *