Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo

Poznáte vietnamskú výživnú a osviežujúcu polievku s hovädzím mäsom, pho bo? Doteraz som sa stretla asi s 15 receptami s autentickými úpravami aj menej. My sme si urobili pred pár dňami s priateľmi takúto lahôdku, kde základom je hovädzia sviečková /môže byť aj falošná/ a hovädzia  hruď s kosťou a môže byť aj špiková kosť. Chuť polievky je veľmi aromatická vzhľadom na použité koreniny ale zároveň lahodná a dá sa povedať liečivá a ľahko stráviteľná aj vďaka použitým koreninám. Pridáva sa do nej polygonum aviculare/rau dang/ po našom stavikrv vtačí s obsahom flavonoidov a látok s adstringentným  a diuretickým účnkom, limetové listy a čerstvý koriander. Ďalšie použité koreniny a zelenina : badián, aníz, klinček, škorica ďalej čerstvý zázvor, citrónová tráva, jarná cibuľka, červená cibuľa no a ryžové rezance a rybí vývar v koncentráte – my sme použili dashi prášok. Hlavne tá súhra a význam korenín je obdivuhodný aj z nutričného hľadiska. Podporuje dobré trávenie a bezpečnú  chuť do jedla,  pretože  tradičná perilla znižuje triacylglyceridy  v krvi  a pôsobí antibakteriálne.  Ak nezoženiete  perillu /Perilla frutescens/ použite vietnamskú bazalku, ktorá je u nás bežne dostať a citrónovú trávu s limetovými listami.. Pochúťka to bola neskutočná, vrelo odporúčam uvariť aspoň raz. Upozorňujem,  že to je moja osobná úprava receptu :)

IMG_2662

 

 

Potrebujeme pre cca 10 porcií:

 

Hovädziu sviečkovú aj falošnú  800gr až 1kg alebo teľacie osso buco cca 1kg v tom prípade nedávate špikové kosti

Hovädzie predné s kosťou  1kg a môžete pridať aj  špikovú kosť

2 červené cibule a 1 bielu cibuľu

5 jarných cibuliek

150gr bambusových výhonkov

80-100gr zázvoru  očisteného a nakrájaného  na kocky

5ks badiánu celých  hviezdičiek

5ks klinčekov  a štipku škorice

Pár zrniečok anízu alebo feniklu

Vietnamskú bazalku asi 10 lístkov

Stavikrv vtačí dala som sušený, malú lyžičku

Perillu asi za 2 plné hrste – nasekanú na kúsky

Citrónovú trávu a limetové listy, ktoré v originály niesú ale u mňa majú význam :)  Ja som dala 3 stonky a 4 veľké limetkové listy

2 hrste čerstvého koriandru  vňate /jednu som dala do varenia druhú nakoniec čerstvú na posypanie/

Kurkuma  pol lyžičky a 5 lyžíc olivového oleja – po skúsenostiach, cibuľu so zázvorom v rúre nepečiem ako v originály ale restujem  vo woku a kurkumu ja dávam všade :). Ak chcete mať polievku viac autentickú tak kurkumu vynechajte.

5 – 6 litrov vody

2 malé  lyžička dashi prášku

Malá lyžička trstinového cukru

Soľ podľa chuti

500gr široké ryžové rezance

 

Postup:

 

Do veľkého 8l hrnca dáme variť mäso vcelku aj s kosťami. Po zovretí zoberieme z povrchu vyzrážané bielkoviny sitkom. Na  dno woku dáme olej, ohrejeme kurkumu, pridáme cukor  a opečieme do sklovita na hrubo nakrájanú  cibuľu  a zázvor. Normálne sa zvykne zapekať v rúre ale mne sa to skôr usušilo pár krát :) takže dávam prednosť opečeniu vo woku. Orestovanú zeleninu pridáme  k mäsu a vode a zalejeme  ešte doplna studenou vodou. Počas varenia už vodu neprilievame. Vložíme  do hrnca všetky koreniny. Ja ich nechávam voľne ale môžete ich dať do sitka na to určeného alebo do plátna či zviazať do gázy. Pridala som hrsť koriandru a sušený stavikrv vtačí, citronovú trávu a limetové listy, keďže som nezohnala perillu a bambusové výhonky. Toto všetko povaríme na miernom ohni odokryté približne 3 a pol hodiny. Pred dovarením pridáme dashi prášok a dochutíme soľou. Tradične sa bylinky dajú na dno misiek a zalejú sa polievkou ale ja som ich hodila na záver  do hrnca zdá sa mi tá chuť oveľa intenzívnejšia. Akurát  časť mladej cibuľky, bazalky  a koriander som nechala zvlášť  na ochutenie v miske. Sviečkovú   po vytiahnutí z hrnca  nakrájame  na tenké plátky  a položíme do misky či hlbokého taniera. Pridáme uvarené rezance , ktoré po uvarení ponoríme do studenej vody a prepláchneme aby sa nelepili. Zalejeme horúcim vývarom a na záver ešte individuálne dochucujeme chilli alebo mletým korením či sojovou alebo rybacou omáčkou.

 

 

Tento post videlo 5,547 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *