Ako a prečo používať kurkumu v kuchyni

Nedá sa asi nevšimnúť pri sledovaní môjho blogu a varenia,  pričasté sfarbenie jedál do žlta. Dnes vám teda napíšem o  mojom najmilšom korení. Doslova, pretože už máme vzťah i keď jednosmerný verím, že mi ho opätuje tam kde treba:). Zaslúžene by som ho nazvala soľou mojej kuchyne. Používam ho takmer denne, už veľa rokov dokonca si ho zo sebou nosím aj na dovolenky. Rada som ho jedávala ako malá, keď otec varil ,,čínu“ a používal kari korenie /pracoval v gastronómii/ no a to som ešte netušila nič o jeho existencii. Nejako sme si teda zostali v symbioze. Myslela som si donedávna, že ho už takmer každý pozná ale zisťujem, že opak je pravdou. Predsa sme konzervatívnejší  na tomto území a tradičná indická  kuchyňa, ktorá sa asociuje s kurkumou nie je u nás udomácnená /veď prečo aj /.

Podľa taxonómie rastlín najbližšie kurkume,  medzi našimi tradične používanými koreninami je zázvor /gingiberaceae/. Aj  jeho liečivé účinky sú u nás všeobecne známe. Kurkuma  sa získava z podzemku  kurkumovníka dlhého /curcuma longa/ a tento liečivý koreň  je používaný v ajurvédskom liečiteľstve už takmer 4000rokov ako  liek na zmierenie bolestí pohybového aparátu, infekcií kože a tráviaceho traktu. Vo východoázijskej kuchyni je využívaný ako prírodné farbivo, korenie, vyskytujúce sa podľa lokalít a tradícií  tiež v rôznych  koreniacich zmesiach. Ku nám sa kurkuma  dostala ako koreninová prísada k pikantným jedlám. Kurkumín  látka, ktorá robí kurkumu zaujímavou a užitočnou je  chemicky diferuloylmetán. Významná a výnimočná molekula, ktorej sila spočíva v prírodnej forme bez zložitej extrakcie, ponúka silu v plnej kráse a jednoduchosti. Možno preto sa veľa štúdií zametá pod koberec lebo tento prastarý ,, kuchynský“ liek je v tejto koreninovej forme vlastne pre farmaceutické spoločnosti nepatentovateľný a tým aj marketingovo nezaujímavý. O to impozantnejší je však účinok kurkumínu. A v laboratoriách výskumných tímov to veľmi dobre vedia preto patrí dnes k najviac skúmaním látkam v boji proti civilizačným ochoreniam vrátane karcinogénnych, ďalej  autoimunitných ochorení pohybového aparátu/reumatoidnej artritídy a osteoartritídy/, kardiovaskulárnych a angiologických ochorení, ochorení tráviaceho traktu a pečene a ochorení nervového systému ako skleróza multiplex a Alzheimrova choroba. A tak ako pred tisícročiami aj dnes sa vyzdvihujú  antibakteriálne, protizápalové, antimikrobiálne, antifungicídne,antikoagulačné, antioxidačné a protirakovinové účinky, ktoré však vďaka vede a evolúcii vieme presnejšie pomenovať.

IMG_2327

Pokúsim sa vám vysvetliť akú ohromnú moc a význam má konzumácia obyčajnej kurkumy v kombináciami s niektorými látkami, ktoré sa nachádzajú bežne v potravinách predovšetkým v zelenine a bylinkách. V ľudskom organizme na bunkovej úrovni  funguje jeden významný proces, nepretržitý dej bez, ktorého by nebol život a ten sa nazýva metylácia. Je to zavádzanie metylu, zvyškového radikálu  do organických zlúčenín. Tie ovplyvňujú gény a ich premenu v DNA ,,vypínaním a zapínaním“. Molekuly kurkumínu nesú takéto metylové skupiny,  ktoré môžu pôsobiť na expresiu génu  v epigenetickej regulácii /modifikáciou histonov a metyláciou DNA/. Kurkumín pôsobí v tele na viacerých úrovniach a je spúšťačom mnohých chemických reakcií. Predpokladá sa, že sa zúčastňuje na cca 60 molekulárnych cieľoch tzv. intracelulárnych signálnych dráh v ľudskom tele, ktoré ovplyvňujú rôzne aktivity vrátane apoptózy nádorových buniek. Jednou z možností prečo sa tak deje je protektívny účinok kurkumínu v súvislosti z jeho antioxidačnými vlastnosťami, kde za vychytávaním voľných radikálov  stoja fenolové a β-diketonové skupiny obsiahnuté v látke.

Podľa štúdie T. W. Corsona /Department of Molecular,Cellular and Developmental Biology, Yale University/ protizápalové účinky kurkumínu je možné pripísať inhibícii aktivity transkripčného faktoru NF kappa B, 5-lipoxigenázy a uvoľňovaniu cytokínov. Nuclear  faktor kappa B /NFkB/ je jedným z najviacej študovaných transkripčných faktorov. Hrá významnú úlohu v posilňovaní procesu zápalu. /V bunke  kurkumín blokuje enzým  IKK- kynázu, bráni priebehu fosforylácie  následkom čoho inhibítor IkB sa neoddelí a neumožní translokáciu NFkB  do jadra kde by mohlo dôjsť k expresii génu/ Problémom pri využívaní  takýchto prírodných produktov  je dekódovanie a určenie mechanického cieľa pre želanú  biologickú aktivitu. Z toho vyplýva, že pri konzumovaných náhodných dávkach kurkumy prospešných alebo menej, nie je možné určiť účinnosť a funkčnosť v dávkovaní. V laboratórnych podmienkach sa doposiaľ pre širokospektrálne využitie kurkumínu podielali na rôznych lákavých výskumoch /syntéza derivátov a terapeutické účinky, selektívna ablácia buniek, afinitná chromatografia s imobilizovaným kurkumínom atď./Existujú obsiahle správy ale väčšina je založená na predklinickom testovaní a pilotných štúdiách alebo randomizovaných, placebom kontrolovaných, dvojito slepých  štúdiách. Vyzerá to tak, že jednoduchá úspešnosť a komplexnosť v porovnaní s prísnymi a dlhotrvajúcimi klinickými štúdiami liečiv,  znížila validitu kurkumínu v očiach farmaceutických spoločností. Takže na patentovaný liek na báze kurkumínu budeme asi ešte dlho čakať. Čo ale pre nás nie je zatiaľ na škodu, pretože existuje množstvo záznamov z histórie využívania kurkumy  doplnených o novodobé poznatky z výskumu. Poďme sa preto pozrieť ako používať kurkumu aby sme teda neignorovali to čo nám príroda ponúka pre našu prirodzenú ochranu pred chorobami.

V kuchyni

Najlepšie je osvojiť si varenie a prípravu rôznych pokrmov doplnených kurkumou. Zdokumentovaná tolerovaná denná dávka pre dospelého človeka je až 8g denne. To by znamenalo, že toto korenie môžete pridať do jedál denne. Záleží od vás aké množstvo zvolíte či kurkumu zaradíte do jedálnička ako prevenciu alebo ňou chcete podporiť protizápalovú /artritída/ alebo protinádorovú aktivitu popri konvenčnej liečbe alebo zníženie LDL cholesterolu či podporiť hepatoprotektívny účinok pri chronickej intoxikácii etanolom alebo inými hepatotoxínmi. /Terapeutické účinky boli zaznamenané pri zvýšenej dávke  100mg na kg váhy dospelého človeka/. Preto sa z obľubou  kurkuma predáva v kapsulách ako koncentrovaný doplnok výživy a u rôznych alternatívnych liečiteľov a poradcov pre zdravú výživu/či skôr distribútorov týchto výrobkov/. Netvrdím, že nie sú užitočné ale má to svoje riziká i tu je možnosť predávkovania a spôsobenia zdravotných problémov pri intoxikácii /žlčníkových a pečeňových/ alebo vyvolať blokovanie konvenčnej liečby cytostatikami. Stretla som sa človekom, ktorý do seba určitý čas  denne hádzal 10 kapsúl kurkumy/proti parazitom!/ a nalačno je to vyslovene masochizmus. Preto by sme mali bezpečne používať  kurkumu  v kuchyni bežne pri varení ako súčasť jedla, čaju, šalátov a pochutín /med/ a nie si ju dávkovať nezmyselne alebo podľa zaručene dobrých rád od kamošky, pokiaľ vám nebude odporučené ako liečivo od odborníka napr.onkológa.

V mojej kuchyni pracujem s kurkumou podľa určitých pravidiel. Kurkumu pridávam vždy do polievok  k tukovej zložke spolu s inými koreninami a tiež pri tepelnej úprave zeleniny dá sa povedať niekedy aj tri krát  denne, pretože ochucujem zeleninu doma vyrobeným  olejom z kurkumy podporený piperinom a kapsaicínom /k tomu sa ešte dostanem/. Taktiež v prípade nachladnutia alebo v rámci zimnej prevencie  používame doma med s kurkumou a škoricou po lyžičkách. Príprava takýchto jednoduchých jedál  má jednotný základ v postupe prípravy. Vo woku ohrejem v oleji či na masle kurkumu s koreninami a pridám zeleninu, niekedy tofu, tempeh alebo mäso. Ak varím strukoviny, zeleninu vo vode a pare  alebo obilniny, polejem ich pred konzumáciou kurkumovým olejom. Kurkumu pridávam i do ovocnej konfitúry /narýchlo uvareného ovocia/ ako protiplesňový prípravok.

Prečo sa používa spolu s kurkumou aj korenie?

Pretože v korení je účinná zložka piperín, látka podporujúca antioxidačný obranný systém, ktorý účinok kurkumy dokáže až tisíc krát znásobiť. Podľa dostupných štúdií je najúčinnejšia ako suplement  pri liečbe rakoviny pľúc, prsníka a hlavne rakoviny hrubého čreva. Treba to mať na pamäti pretože v rebríčku tejto civilizačnej choroby sa umiestňujeme/Slovensko/ každoročne na najvyšších priečkach. Piperín obsahuje čierne, biele a červené korenie sú to plody toho istého kra zbierané v rôznom čase a  inak spracované. Takisto ho obsahuje aj nové korenie. Dávky sú oveľa nižšie ako pri kurkume  cca 1gr denne. A do tretice pre úplný podporný účinok v rámci prevencie pridávam do jedál ešte kapsaicín vo forme chilli.

Kurkuma a zelenina a xenofaktory

Synergia medzi jednotlivými prírodnými zložkami, ktoré nám ako potravu ponúka príroda je obdivuhodná. Preto by sme mali brať do úvahy tradičné znalosti národov ázie  o  príprave jedál, ktoré sa generáciami odovzdávajú v oblastiach, kde je zaujímavou populačnou črtou dlhovekosť a nízky výskyt civilizačných chorôb ako diabetes meliitus, kardiovaskulárne ochorenia, nádorové ochorenia  atď. Vo veľkej miere ide o konzumáciu rastlinnej potravy. Toto poznanie podporujúce prirodzenú zdravú stratégiu života v súlade s  výberom potravy potvrdzujú i súčasní odborníci vo výskume výživy, ktorým nie sú  ľahostajné zákony prírody, rešpekt a pokora pred zdrojmi obživy v ekologickom systéme našej planéty. Žiadne extrémy v stravovaní a tendenčné záblesky v dejinách nepriniesli prevrat v histórii chorobnosti a dlhovekosti. Nie sú záznamy o tom, že skupiny vitariánov sa dožili 150 rokov alebo /no odvážim sa/ mäsožrúti – novodobí paleovyznavači sa dostali hromadne cez  storočnicu. Práve naopak už stredoveké záznamy hovoria o chorobe bohatých /z mäsa/, ktorá sa popisom nápadne podobala na dnu a pripútavala nepohyblivých na lôžko. Ale aby som neodbiehala opäť sa vrátim k môjmu obľúbenému. Stravovať sa čo najfarebnejšie, najpestrejšie. Využívať to čo nám ponúka zem, čiže obilniny, zeleninu, strukoviny, v rozumnej miere živočíšne produkty a žiadne industrializované polotovary  pokiaľ nám to prostredie v ktorom žijeme dovolí. Viem niekedy sa inak nedá… syry maslo a iné drobnosti si doma pripraviť nedokážeme.

Takže ak chceme urobiť čo najviac pre svoje zdravie  používajme kurkumu v kombinácii so zeleninou. Zelenina i v našom biotope je významná na živiny. Pokiaľ chceme znásobiť účinok korenín vyberme si zeleninu s obsahom tzv. fytoalexínov.

Fytoalexíny sú rastlinné obranné látky, ktoré sa v nich vytvárajú pri určitých stresových podmienkach pri napadnutí škodcami, vonkajšími vplyvmi z prostredia alebo pri mechanickom poškodení. Fytoalexíny  môžu byť rôzne nebielkovinové  látky druhovo odlišné napríklad /flavonoidy, terpenoidy, alkaloidy, stilbény/.Tak ako ochraňujú rastlinu ochraňujú aj naše telo pred patogénmi svojim adstringetným účinkom, antioxidačnou aktivitou a stimulovaním ochranných mechanizmov nášho tela. Funguje to ako signál k sebazáchove  a vytvorené látky v rastline sú obrannou  odpoveďou na tento stav. Podobný proces,  ktorý sa deje v našom tele sa nazýva xenohorméza/xeno=druh, hormesis=odozva/.Tento fenomén je predmetom štúdia nového epigenetického odboru, nutrigenomiky, ktorý skúma komunikačné vzťahy medzi živočíchmi a rastlinami. Je to fascinujúce odvetvie, odhaľujúce nové  biologické a biochemické  mechanizmy, ktoré sú prísľubom zmiernenia vplyvov na  choroby a starnutie. Podľa poznatkov za posledných 15 rokov tieto látky /mikro, makronutrienty/ ovplyvňujú zmeny v ľudskom genóme a menia tak jeho štruktúru a génovú expresiu. Niektoré látky obsiahnuté v potrave meniace štruktúru génov sa  môžu dokonca podieľať  na zmene  genetickej výbavy jednotlivca a rozhodnúť o priebehu jeho života bez chorôb alebo s chorobami. Preto individualizovaná nutričná intervencia  môže byť  bez pochýb využitá k prevencii alebo liečeniu chronických chorôb. Jedinou podmienkou ako sa ukazuje je menej jesť /riadený kalorický príjem/ a vhodné potraviny.

Ako to v tele funguje?

Xenohorméza vychádza z predpokladu, že ľudské telo dokáže rozpoznať fytoalexíny pomocou určitých molekulárnych signálov, reagovať na ne a použiť ich k vlastnej ochrane. Tieto molekuly sa nazývajú xenofaktory  a dokážu aktivovať bunkové štruktúry v mitochondriách /organely slúžiace k premene látok na energiu/ k väčšiemu výkonu a okrem toho k zapojeniu špecifických génov do činnosti, ktoré stimulujú imunitu a obranné mechanizmy.

V štúdiách a publikáciách /David Sinclair/ sa objavujú aktuáne prvé skupiny potravín  rastlinného pôvodu, ktorým bola priradená hodnota xenofaktorov. O tom, ktoré to sú a ako ich pripraviť aby v nich boli využité všetky látky nielen fytoalexíny budem písať v budúcom článku. Budem sa venovať výberu zeleniny obsahujúcej  indolové fytoalexíny ďalej  glukozinoláty a ich metabolity izotiokynáty, ktoré príjmom v potrave majú schopnosť inhibovať tvorbu nádorov. Je to bežne dostupná zelená zelenina brokolica, kapusta, kel, kučeravý kel, ružičkový kel, romanesko, karfiol, ktorá však aby bola pre bioaktívne látky dokonale využitá musí byť šetrne upravená a ,,doprevádzaná“ koreninami /korenie, klinček, kardamon, škorica, kurkuma atď./ a čerstvými bylinkami. Trocha som sa rozpísala o veciach, ktoré sú možno náročnejšie na čítanie ale podstatné aby ste pochopili význam mojej práce aj to prečo si v udržaní zdravia a predchádzaniu chorôb môžeme pomôcť obyčajnou ale správne zvolenou potravou.

Zdroj:

Müller,M.,Kersten,S.:Nutrigenomics: goals and strategies. Nat Rev Genet, 2004

Annu K, Neelima T, Usha Z, Bedi KL (1998) Piperine modulation of carcinogen induced oxidative stress in intestinal mucosa. Molecular and Cellular Biochemistry 89: 113-118

Atal CK, Dubey RK Singh J (1985) Biochemical basis of enhanced drug bioavailability by piperine. Evidence that piperine is a potent inhibitor of drug metabolism. J Pharmacol Exp Thera 232: 258-262

Mezecnev, Mojžiš, Pilátová, Kutschy: Antiproliferative and cancer chemopreventive activity of fhytoalexinis, Neoplasma 2003

Cheng, A.L., Hsu, C.H., Lin, J.K., Hsu, M.M., Ho, Y.F., Shen, T.S., Ko, J.Y., Lin, J.T., Lin, B.R., Ming-Shiang, W., Yu, H.S., Jee, S.H., Chen, G.S., Chen, T.M., Chen, C.A., Lai, M.K., Pu, Y.S., Pan, M.H., Wang, Y.J., Tsai, C.C., Hsieh, C.Y. 2001. Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions.

Tento post videlo 10,213 ludi

32 Comments Add yours

  1. JD says:

    Dobrý deň, skvelý článok. Práve zvažujem kúpu doplnku výživy- kurkumin (vraj 300 mg v jednej kapsule). stále mi však nie je jasné, či kurkuma rovná kurkumin…čiže kapsule sú “plnené” čistou kurkumou s nejakými prídav. látkami…alebo kurkumin je extrahovaný z kurkumy a len tú látku obsahujú kapsule predávané pod názvom Kurkumin. Prepáčže, žč sa pytam ozaj asi ako debko…ale ozaj mi to nie je jasné. Veľmi pekne ĎAKUJEM za Váš čas. s úctou JD

    1. Dobrý deň, kurkumín je výťažok látky kurkumínu z podzemku kurkumy :)

      1. JD says:

        DAKUJEM!!!

  2. Michaela says:

    Výborný článok! Veľmi oceňujem vašu prácu, Konečne sa našiel blog, kde sa dá stopercentne veriť všetkým informáciám o výžive, keďže ste v tomto obore nie len skúsená, ale všetko ešte odôvodňujete vedeckými faktami. Kurkuma je indické zlato, keďže som nedávno podstúpila operáciu, momentálne ju každodenne užívam vo forme tzv. “Zlatého mlieka” a musím uznať, že mi pomohla od veľkých bolestí a takisto v zažívacích problémoch. Verím že tento nápoj a pre všetkých ostatných, ktorí náhodou o tomto ayurvédskom nápoji ešte nepočuli, určite odporúčam, minimálne ako skvelú prevenciu. :)

    1. Ďakujem veľmi pekne, že ste sa podelila aj o Vaše skúsenosti. Želám veľa zdravia.Silvia

  3. Katka says:

    Dobry den. Chcela by som sa spytat ako je to s uzivanim kukrkumy u deti. Od akeho veku ju mozu konzumovat a v akom mnozstve. Moj syn ma 2 roky… dakujem za odpoved ;-)

    1. Zdravím, ťažko povedať každé dieťa je iné. Skúste kurkumou dochutiť bežnú stravu malého dieťaťa, v ázijských krajinách ju konzumujú od prvých jedál :)

  4. Helena says:

    Vynikajúca práca Silvia. Ďakujem za všetkých nadšencov.
    Ale predsa by som sa rada opýtala na často diskutovanú biologickú dostupnosť resp využiteľnosť kurkumy.
    ďakujem Helka

    1. Tak ako som písala problematickú biologickú využiteľnosť kurkumínu podporíme piperínom -látkou z čierneho korenia a kvalitným tukom, ktorý by mal byť súčasťou takéhoto jedla účinného v rámci prevencii. A ďakujem za uznanie, potešilo. S pozdravom Silvia

  5. Diana says:

    Dobrý deň pani Silvia,
    našla som vo svojom semienkovom obchode kurkumu ružovú – Curcuma alismatifolia – tak sa chcem spýtať, či je tiež vhodná do varenia a má podobné účinky ako tá, ktorú uvádzate? Ak áno, tak rozmýšľam, že ju vyskúšam zaradiť do svojich pestovateľských plánov a uvidím kam na táto skúsenosť zavedie :D Ďakujem veľmi pekne za Váš úžasný blog a cenné rady. Zatiaľ sa ním pomaly prekúsavam a stále sa dozvedám niečo nové :)

    1. Dobrý deň, Diana musím Vás sklamať ale kúpila ste si okrasnú rastlinku kurkumovníka na kuchynské účely sa využíva Curcuma longa a Curcuma rotundifolia.Ale zase je to krásna kvetinka iste Vás poteší.A ďakujem za priazeň :)

  6. marek says:

    Super blog dakujem za info ……..len teraz som z toho zmeteny trochu ayurveda vsade hovori tumeric ……je kurkuma tumeric ? Ja som si to priniesol z indie a je to zlte nie oranzove ako hore na foto….. dakujem vopred za vysvetlenie…..

    1. Kurkuma je turmeric áno a sú rôzne sfarbenia sýtejšie aj bledšie. Teší ma že sa Vám blog páči.

  7. Broňa says:

    Silvia, ďakujem za tento článok a váš blog! Gratulujem k oceneniu bloger roka!

    1. Broňa, teším sa, že sa Vám páči môj blog a ďakujem za gratulaciu :)

  8. Dobrý deň,
    ja mám výborné skúsenosti s kurkumou pri zápale priedušiek. Existuje čaj Emanace – zelený čaj s pridaním kurkumy a mletého čierneho korenia. Výrobca ho propaguje ako účinný protirakovinový, ale kurkumín je výborný aj pri astme a na dýchacie cesty. Keď som mala zápal priedušiek, vysoké teploty, tak som si na to spomenula a už hodinu po vypití čaju som zaznamenala pokles teplôt a pijem ho už 3
    týždne, neužívala som žiadny sirup od kašľu, stačí 2x denne tento čaj a som bez hlienov, bez kašľa! Kurkumín je inak výborný aj na kŕčové žily, takže pridávať kurkumu spolu s piperínom do stravy sa naozaj oplatí.

    1. Ďakujeme za info a skúsenosť :)

  9. KVETKA says:

    VDAKA, PANI SILVIA ZA VELMI HODNOTNU PRACU O KURKUME, HOOCI SOM O NEJ VEDELA DOST VELA, ALE VAŚ BLOG MA EšTE VIAC OBOHATIL, A MOZEM LEN POTVRDIT VASE SPRACOVANIE O NENAHRADITELNEJ A TAK UčINNEJ KURKUME NA ZDRAVIE CLOVEKA. VYNIKAJUCA PRACA, URCITE NIKTO NEZABUDAJTE VO SVOJOM STRAVOVANÍ NA TAK VZACNU KORENINU NA NAšE ZDRAVIE – KURKUMU. OPLATI SA INVESTOVAT DO NEJ. VRELO ODPORUčAM AJ Z VLASTNYCH A OSOBNýCH SKUSENOSTI. VDAKA VAM PANI SILVIA

    1. Ďakujem za uznanie teší ma, že v záplave blogov dokážem ešte inšpirovať :)

  10. Martin says:

    Dobry den,
    moze sa pre zvysenie ucinku kurkumy pouzit miesto cierneho korenia, dlhe (indicke) korenie (piper longum)?
    Dakujem

    1. Martin účinok kurkumy stimuluje piperín pokiaľ korenie obsahuje túto látku , tak áno. Pekný deň .
      Silvia

      1. Martin says:

        Dakujem :)

  11. Dagmar says:

    Často hovoríte pre mňa cudzou rečou , potom mám slovník cudzích slov po ruke :),
    Pani Silvia, aký je rozdiel v použítí kurkumy čerstvej a v prášku? Ďakujem za odpoveď

    1. Pani Dagmar zdravím,kurkuma je prospešná a využiteľná ako sušená tak aj čerstvá stým rozdielom že možno u sušenej už chýba vitamín C no a aj senzorické vlastnosti a manipulačné sú u čerstvej kurkumy intenzívnejšie :).Čerstvú môžete použiť do smoothie, šalátov, zeleninových nátierok alebo aj do chutney.Sušená sa výborne rozpúšťa v oleji a všetko zafarbí do žlta.

      1. Miriam says:

        Dobrý deň,
        pani Silvia rada by som Vás poprosila o radu kde sa dá kúpiť čerstvá kurkuma. Sušenú bežne používam.
        Ďakujem za vašu užitočnú prácu a prajem všetko dobré:)

        1. Dobrý deň v Bratislave sa kurkuma dá kúpiť v OC Centrál vo Freshlandii v Slnečnici na Kvačalovej v BA v ázijskom obchode pri krytej plavárni Pasienky a cez eshop:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *