Rybacia polievka so špenátom a misom

Táto polievka je skutočná výživová dávka proti osteoporóze, anémii, na pružné a zdravé cievy a vôbec liek pre telo. Obsahuje vitamíny A,D,E,K,B,C minerály, stopové prvky meď, železo, molybdén, mangán, zinok, selén, jód,  omega 3-6 mastné kyseliny, lecitín atď. Všetky suroviny som sa snažila tepelne upraviť čo najšetrnejšie a celú polievku som varila cca 25 minút. Mala som doma kúsok tuniaka sashimi  a ten som použila spolu s tmavou treskou. Inak na polievku sa hodí filet najlepšie z makrely, tresky a niekedy dávam aj dary mora. Podľa toho čo zoženiem relatívne čerstvé. Do tejto polievky som použila aj hondashi – koncentrát z tuniaka. Používa sa hodne v japonskej kuchyni do polievok. Občas je dostať v ázijských potravinách ale ak ho nemáte pridajte viac miso pasty a himalájskej soli. Miso pasta sa primiešava do polievky nakoniec tesne pred dovarením. Mojou obľúbenou je miso pasta z hnedej ryže a sojových bôbov. Je to dôležitá potravina využívaná hlavne v Japonsku a makrobiotikmi. Základ tvoria sojové bôby, fermentačné činidlo  koji  čo je vlastne ušľachtilá huba Aspergillus oryzae. Miso je výnimočný produkt podporujúci tráviaci proces potravinových zložiek, napomáha procesu degradácie nežiaducich mikroorganizmov v črevách. Aby si miso uchovalo tieto vlastnosti nesmie prejsť varom. Špenát som nevarila iba na záver hodila do polievky a vypla.

 

IMG_2380

 

Potrebujeme:

500gr  filety z makrely alebo hnedej tresky či platýza

5 lyžíc olivového oleja

Jeden menší pór cca  200gr

300gr špenátových listov

100gr mrazenej kukurice lahôdkovej používam zn.findus

1 vajíčko

1 malá lyžička hondashi prášku či kocku

1 veľká polievková lyžica miso pasty z tmavej ryže

Mleté korenie z mlynčeka používam farebnú bio zmes

Himalájska soľ

Gomasio soľ na záver na posypanie alebo sezamové semienka

Cca 2l vody

 

Príprava:

Filety opláchneme, vysušíme  a prekrojíme na polovicu. Skontrolujeme či v nich nie sú viditeľné kosti. Do hrnca  dáme olivový olej a orestujeme pór nakrájaný na pásiky. Pridáme rybu, mleté korenie a mierne opečieme. Pridáme kukuricu, jemne premiešame a zalejeme vodou. Keď  polievka začne vrieť vyklopíme do nej vajíčko a rozmiešame vidličkou. Povaríme cca 15 minút. Na záver pred vypnutím pridáme hondashi prášok a rozmiešame miso pastu opatrne aby sme nerozdelili úplne rybie mäso. Ihneď vypneme oheň a nasypeme do polievky špenátové listy. Dochutíme himalájskou soľou. Inšpirácia na záver: každú porciu pred podávaním posypem gomasiom – sezamovou soľou a troškou opečených rias nori alebo wakame.

 

 

 

 

 

Tento post videlo 848 ludi

3 Comments Add yours

  1. Sumo Boss says:

    Som rad ze sa najde aj par receptov na miso polievku v Slovencine. Dnes som zrovna zverejnil videorecept na miso polievku z cerveneho miso:
    https://www.youtube.com/watch?v=8SMdR8Q1WNk

    1. Ďakujem pozrela so vyskúšam :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *