Jedna z mojich obľúbených dobrôt – quiche – vznikla náhodou, keď som urobila naviac orechovej nátierky. Overená kombinácia cesnak, vlašské orechy, syr nesklamala ibaže teraz som použila medvedí cesnak a hodne. Aj do pečenia a nakoniec čerstvý na posypanie už upečeného koláča. Korpus je z lístkového cesta, ktoré som sama urobila. Ak sa vám to zdá príliš komplikované poslúži vám lístkové cesto z bio obchodu – špaldové alebo obyčajné.A keď ste sa odhodlali urobiť si ho tak rovno radšej dve dávky – jednu do zásoby ak by vám quiche zachutil-a :)
V závere receptu máte ešte alternatívu na výborný špargľový quiche s cviklovými listami.
Potrebujeme:
Na lístkové cesto / 2 ks s priemerom 28 cm/
400gr hladkej múky špaldovej
200gr celozrnnej špaldovej múky hladkej
2 žĺtky
4 lyžice octu
2dcl vody podľa veľkosti žĺtka
Štipka soli
500gr masla 82% živočíšneho
Plnka na jeden koláč
250gr ricotty
150gr kozieho krémového syru alebo nátierky
2 vajíčka
3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov
20 lístkov medvedieho cesnaku
100 gr čerstvého špenátu
20ks vlašských orechov vcelku na dekoráciu
Mleté korenie z mlynčeka
Soľ
Postup:
Z hladkej špaldovej múky, vody, žĺtkov, soli a octu vypracujeme cesto hustejšej konzistencie /dva bochníčky/ aby sa dalo rozvaľkať na pomúčenej doske. V druhej miske zmiešame maslo a celozrnnú múku na mastnú kocku alebo hrudku poriadne premiesime. Hrudku rozdelíme na 2 kusy a prvú časť zabalíme do rozvaľkaného cesta. Balíme ako keby ste skladali plachtu a keď je hrudka zavinutá necháme ju odpočívať štvrť hodinu. Potom vyvaľkáme na mastnejšie cesto a opäť preložíme ako plachtu a necháme odpočívať.Tento proces zopakujeme tri krát. Potom cesto rozvaľkáme do veľkej guľatej formy na pečenie.
Na cesto najprv uložíme špenátové listy. V miske sme zmiešali všetky ingrediencie na plnku do hladkej zmesi vrátane nasekaných lístkov medvedieho cesnaku. Trocha mletých orechov si necháme na posypanie povrchu plnky. Plnku vylejeme na špenát do formy a povrch ozdobíme celými orechmi a mletými. Pečieme 35 minút pri teplote 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre. Necháme vychladnúť, posypeme čerstvým medvedím cesnakom, nakrájame na trojuholníky a podávame.
Quiche so špargľou a cviklovými listami.
300gr ricotty
150gr termizovanej smotanovej nátierky bez rastlinného oleja
150gr kozieho krémového syru
3 vajíčka
50gr posekaných cviklových listov
400gr špargle zelenej
30gr pistácií nesolených posekaných na drobno
Mleté korenie z mlynčeka
malá lyžička kurkumy
Zmes korenia koriander mletý, kumín,fenikel, chilli,horčicové semienka, saturejka
Soľ
Postup:
Špargľu varíme krátko vo vysokom hrnci postavenú kolmo. Dáme iba cca 4cm vody. Spodok sa uvarí a vrch sa sparí pod pokrievkou. 8ks šparglí odložíme na dekoráciu, ostatné rozmixujeme na hrubšie s trochou citronovej šťavy. Špargľu pridáme do misky k ostatným ingredienciám a vymiešame plnku, viď postup hore. Plnku nalejeme na quiche a dekorujeme špargľami. Plnka je viac, bude je vyššia, použijeme preto formu s vyšším okrajom. Pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre. Koláč sa môže nafúknuť ,však pri vybratí z rúry splasne. Krájajte po vychladnutí.
One Comment Add yours