Quiche zo špaldovej celozrnnej múky s ricottou, orechmi a medvedím cesnakom

Jedna z mojich obľúbených dobrôt – quiche – vznikla náhodou, keď som urobila naviac orechovej nátierky. Overená kombinácia cesnak, vlašské orechy, syr nesklamala ibaže teraz som použila medvedí cesnak a hodne. Aj do pečenia a nakoniec čerstvý na posypanie už upečeného koláča. Korpus je z lístkového cesta, ktoré som sama urobila. Ak sa vám to zdá príliš komplikované poslúži vám lístkové cesto z bio obchodu – špaldové alebo obyčajné.A keď ste sa odhodlali urobiť si ho tak rovno radšej dve dávky – jednu  do zásoby ak by vám quiche zachutil-a :)

V závere receptu máte ešte alternatívu na výborný špargľový quiche s cviklovými listami.

 

P1100376

P1100370

Potrebujeme:

Na lístkové cesto / 2 ks s priemerom 28 cm/ 

400gr hladkej múky špaldovej

200gr  celozrnnej špaldovej múky hladkej

2 žĺtky

4 lyžice octu

2dcl vody podľa veľkosti žĺtka

Štipka soli

500gr masla 82% živočíšneho

 

 

Plnka na jeden koláč

250gr ricotty

150gr kozieho krémového syru alebo nátierky

2 vajíčka

3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov

20 lístkov medvedieho cesnaku

100 gr čerstvého špenátu

20ks vlašských orechov vcelku na dekoráciu

Mleté korenie z mlynčeka

Soľ

 

Postup:

Z hladkej špaldovej múky, vody, žĺtkov, soli  a octu vypracujeme cesto  hustejšej konzistencie /dva bochníčky/ aby sa dalo rozvaľkať  na pomúčenej doske. V druhej miske zmiešame maslo a celozrnnú múku na mastnú kocku alebo hrudku poriadne premiesime. Hrudku rozdelíme na 2 kusy a prvú časť  zabalíme do rozvaľkaného cesta. Balíme ako keby ste skladali plachtu a keď je hrudka  zavinutá necháme ju odpočívať štvrť hodinu. Potom vyvaľkáme na mastnejšie cesto a opäť preložíme ako plachtu a necháme odpočívať.Tento  proces zopakujeme  tri krát. Potom cesto rozvaľkáme do  veľkej guľatej formy na pečenie.

Na cesto najprv  uložíme špenátové listy. V miske sme zmiešali všetky ingrediencie na plnku do hladkej zmesi  vrátane nasekaných lístkov medvedieho cesnaku. Trocha mletých orechov si necháme na posypanie povrchu plnky. Plnku vylejeme na špenát do formy a povrch ozdobíme celými orechmi a mletými. Pečieme 35 minút pri teplote 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre. Necháme vychladnúť, posypeme čerstvým  medvedím cesnakom, nakrájame na trojuholníky a podávame.

 

Quiche so špargľou a cviklovými listami.

 

300gr ricotty

150gr termizovanej smotanovej nátierky bez rastlinného oleja

150gr kozieho krémového syru

3 vajíčka

50gr posekaných cviklových listov

400gr špargle zelenej

30gr pistácií nesolených posekaných na drobno

 

Mleté korenie z mlynčeka

malá lyžička kurkumy

Zmes korenia koriander mletý, kumín,fenikel, chilli,horčicové semienka, saturejka

Soľ

 

Postup:

Špargľu varíme krátko vo vysokom hrnci postavenú kolmo. Dáme iba cca 4cm vody.  Spodok sa uvarí a vrch sa sparí pod pokrievkou. 8ks šparglí odložíme na dekoráciu, ostatné rozmixujeme na hrubšie s trochou citronovej šťavy. Špargľu  pridáme do misky k ostatným ingredienciám a vymiešame plnku, viď postup hore. Plnku nalejeme na quiche a dekorujeme špargľami. Plnka je viac, bude  je vyššia,  použijeme preto formu s vyšším okrajom. Pečieme 45 minút pri teplote 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre. Koláč sa môže nafúknuť ,však pri vybratí z rúry splasne. Krájajte po vychladnutí.

 

 

Tento post videlo 1,434 ludi

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *