Hliva ustricová s quinoou a cícerom

Jednoduché vegánske jedlo s výbornou  strukovinou cícerom. Cícer obsahuje hodnotné bielkoviny, vitamín C a vitamíny skupiny B minerály a stopové prvky /železo/.Spolu s hlivou bohatou na polysacharidy /betaglukán/a quinoou / bezlepková obilnina / obsahujúcou vitamíny skupiny B /B9/, C, betakarotén a široké minerálové zastúpenie /vápnik/ je nutrične veľmi zaujímavým jedlom. Ozdobila som ho medvedím cesnakom nech vieme, že je tu jar.

Potrebujeme:

200gr sušeného cíceru  namočeného na 12hodín

100gr obilniny quinoa

400gr hlivy ustricovej

Veľkú červenú cibuľu

1 malú lyžičku korenia mahá alebo v mažiari roztlačený koriander, horčičné semeno, rasca či kumín

Olivový olej

Medvedí cesnak cca 8-10 lístkov nasekať

15ks cherry paradajok

Himalájska soľ

Korenie z mlynčeka

Pri pikantnej verzii chilli papričku

Postup:

Namočený cícer dáme variť kým nie je mäkký. Scedíme a necháme odkvapkať. Quinou varíme samostatne v hrnčeku s troškou himalájskej soli cca 15 minút. Keď  zväčší objem a vyparí sa všetka voda premiešame ju spolu s cícerom. Hlivu  umyjeme a osušíme papierovou servítkou. Na panvicu dáme olivový olej, ohrejeme mahá korenie, orestujeme červenú cibuľku  nasekanú na drobno. Pridáme nakrájanú hlivu a po 5 minútach restovania cherry paradajky prekrojené na polovicu. Podlejeme troškou vody a podusíme cca 5 minút. Dochutíme  korením z mlynčeka, soľou a čerstvým  nasekaným medvedím cesnakom. Podávame spolu s cícerom a quinoou. Ak chcete pikantnú verziu chilli papričku pridáte na začiatok ku koreniu mahá.

Tento post videlo 950 ludi

2 Comments Add yours

  1. možem sa spýtat kde sa dá njast/kupit medvedí cesnak? dá sa aj normálne pestovať doma? dakujem

    1. U nás v BA sa predáva na trhu na Miletičke aj a menších trhoch a rastie tu aj v okolí v lesíkoch. Potrebuje vlhko a rastie medzi stromami nemám skúsenosť s pestovaním.Kvitne skoro na jar asi 2 mesiace takže vždy si ho nazbieram a zamrazím či naložím do oleja.V obchodných reťazcoch som ho videla v Terne a v Metre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *