pH a alkalická strava…aby ste neboli klamaní

Stále sa skloňuje i na mojej stránke, priamo či nepriamo téma okolo alkalickej stravy, pH a jeho vplyve na celkový stav organizmu. Dovoľte teda pár slov k tomuto ,,fenoménu“.

Je pre nás pH potravín dôležité?…áno aj nie…áno, pre naše ľudské pH  – je jeden z dôležitých faktorov našej existencie. Naše telo disponuje regulačnými mechanizmami, ktoré sa vedia veľmi dobre postarať o udržiavanie konštantného pH vnútorného prostredia. pH sa mení podľa toho ako sa menia fyziologické procesy v našom tele. Ak je človek zdravý  aj naše pH je v poriadku. V prípade patologických zmien sa mení  aj vnútorné prostredie organizmu a narúša sa homeostatická rovnováha.

Aký vplyv má strava na pH?

Strava môže rozhodne ovplyvniť celkový stav organizmu  od perfektnej telesnej  kondície zdravého človeka až po rozvrat vnútorného prostredia zapríčineného rôznymi civilizačnými chorobami  pochádzajúcimi zo zlého, nesprávneho  zloženia jedálníčka. Jeho dôsledkom býva diabetes mellitus, ischemické ochorenia, atď. Ako vieme najväčšími omylmi v stravovaní sú prejedanie sa, biela múka a biely cukor, fruktózové sirupy, príliš veľa tukov, rastlinné margaríny v pečive, vyprážané a zle tepelne upravené jedlá a polotovary. Tieto veci jednoducho nemáte vôbec jesť tak ako určuje mýtus alkalického životného štýlu ale NIE  pretože by mali mať kyslé pH čo je úplná hlúposť. Tieto potraviny sú jednoducho nezdravé pre zbytočnú energetickú hodnotu a maximálnu nevyužiteľnosť pre organizmus. Merať pH v týchto potravinách nemá význam a ani sa tým zaoberať. Celý tráviaci proces prebieha v rôznych fázach a rozklad potravy sa začína v ústach kde podľa zloženia  slín  pri pôsobení slinnej amylázy /hydrolyzuje glykozidické väzby/ štiepi škrob pri pH približne 7.V žalúdku sa tvorí kyselina chlorovodíková, ktorá má pH od 1,2- 1,5 čiže veľmi kyslé a pH moču môže byť zase od 5,5 do 7 a  závisí od čoho? Od množstva iónov, ktoré primárne určuje hodnotu pH v ľudskom tele. Na to aby sme mohli určiť pH hodnotu nejakej látky musí sa vzťahovať ku vodnému ROZTOKU! A ďalšia vec uvažujte čo by sa stalo s potravinou, ktorej niekto určil pH okolo 7 /napríklad avokádo/ keď sa stretne s kyselinou chlorovodíkovou v žalúdku? Metabolizuje sa podľa zloženia tak ako kážu zákony tráviaceho systému ak vstúpi do kyslého prostredia  žalúdočnej kyseliny. Avokádo je prospešné nie pre svoj komplexný nutričný význam pretože obsahuje kvalitné tuky a fytolátky a nie pre nezmyselnú kategorizáciu podľa pH. Ak teda počujeme o pH hodnote nejakej látky, spravidla sa to vzťahuje na pH hodnotu jej vodného roztoku.

Čo je vodíkový exponent?

Vyjadruje koncentráciu vodíkových iónov v roztoku a podľa toho sa rozlišuje na kyslý alebo zásaditý. Neutrálne roztoky majú pH okolo 7. Fyziologická hodnota pH krvnej plazmy sa pohybuje v rozmedzí 7,4 +- 0,04.Hodnoty nižšie ako 7 a vyššie ako 7,8 sú nezlučiteľné so životom. Mechanizmy, ktoré ovplyvňujú acidobázickú rovnováhu súvisia s  vylučovacím systémom /pľúca, koža, obličky, tráv.trakt/ a tlmivým systémom  zloženým z kyselín a ich solí, ktorých hlavnou úlohou je zmierovať výkyvy pH.

Takže hodnota plazmy a erytrocytov je daná príjmom iónov vodíka H+ pri metabolickej činnosti/kyselina chlorovodíková, mliečna, ketokyseliny /alebo úbytkom iónov H+ obličkami, dehydratácia, zvracanie, hnačky. Príjmom OH hydroxilových radikálov potravou v podobe bázických solí a kyselín prevažne  rastlinného pôvodu. Zmenou koncentrácie oxidu uhličitého zapríčineného zmenou produkcie CO2  pri metabolických dejoch a dýchacích procesoch. Poklesom koncentrácie CO2 v tele stúpa pH. Tiež zmena koncentrácie HCO3  vylučovaním spôsobuje kolísanie pH.

Snažila som sa o maximálne zrozumiteľné vysvetlenie preto dúfam  pochopíte, že ak na posedenie zjete karfiol alebo vypijete kávu,  pH v organizme vám to krátkodobo neovplyvní. Vnímajte preto pH ako faktor, ktorý môžete ovplyvniť k správnej funkcii  dlhodobo vyváženou  pestrou stravou prevažne zloženou zo zeleniny a ovocia a fyzickou aktivitou aby ste boli zdraví. Na tejto celej demagógii okolo pH stravovania a alkalickej predefinovanej strave podľa nejakých tabuliek je dobré to, že uprednostňuje  jednodruhovú vegánsku a vegetariánsku  stravu a radí nekonzumovať polotovary. Škoda iba tých peňazí čo ľudia v nádeji  rýchleho uzdravenia a ,,odkyslenia si „ organizmu,  dajú na drahé odkyslujúce  prípravky a /lakmusové papieriky/  týchto iniciátorov pH propagandy.

Tento post videlo 833 ludi

3 Comments Add yours

  1. Duki Plichta says:

    Silvia dakujeme za priame a jasne upresnenie skutocnych pricin a efektov. Mas skusenosti s tym, ze mnoho ludi ma prave oslabene vylucovanie kyseliny chlorovodikovej a tak im zle travi? Alebo narusene enzymaticke funkcie zo stresu ?
    Dakujem

    1. Ďakujem… Dušan skúsenosť osobnú našťastie nemám ale stretávam sa bohužiaľ s množstvom ľudí, ktorí majú rôzne formy dyspepsie a samozrejme nevylučuje sa v tomto prípade aj psychosomatický pôvod ochorenia /emocionálne a stresové príčiny/. Ako rizikový faktor k vzniku nadbytku HCL/kyseliny chlorovodíkovej/ sa uvádza často v spojení s nesprávnymi stravovacími návykmi. Taktiež opak nadbytku HCL /hypochlorhydria/ sa prejavuje veľmi podobne dráždivými symptomatickými prejavmi. Preto je niekedy problém rozoznať príčinu najlepšie je gastroenterologické vyšetrenie. Horšie sú na tom práve ľudia s nedostatkom HCL pretože pH býva vyššie a tráviaci proces je nedostatočný, potrava nie je správne rozložená/porucha trávenia bielkovín/ a vzniká funkčná porucha čriev,zahnívanie, dysmikrobia. So zníženou tvorbou HCL súvisí aj nedostatočné vylučovanie pankreatických enzýmov. Pokiaľ si chcete v rámci prevencie pomôcť pred prípadným ochorením vyhýbajte sa alkoholu,bielej múke, cukru a polotovarom. Pridávajte do jedla kurkumu a saturejku na podporu vylučovania tráviacich štiav, pite nesladené bylinkové čaje /na striedačku/ skorocel, žihľavu, myší chvost, horec, mätu, puškvorec…ak máte vyslovene pálenie záhy nepite vtedy kávu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.