Jahodové muffiny zo špaldovej múky

Tento recept  som vytvorila náhodou, keďže som potrebovala uvoľniť miesto v mrazničke a prvé na radu prišli ovocné drene z leta. Do cesta som zapracovala takúto jahodovú dreň a bola som milo prekvapená chuťou …vyskúšajte aj vy…použila som špaldovú hladkú a celozrnnú múku. Zo zostávajúcej drene som urobila confituru  niečo podobné lekváru. Povarila som ju s čerstvými brusnicami so škoricou, badyánom, kardamonom a drvenými klinčekami a na záver som tam vmiešala 2 veľké lyžice medu. Táto confitura vydrží niekoľko dní v chladničke v uzavretej nádobe  sa dá použiť i do jogurtu, k tvarohu či k steaku…

Potrebujeme:

200gr masla –  kvalitné živočíšne 82%

2,5dcl acidofilného mlieka

1 vanilkový struk

3 vajíčka

400gr rozpustenej jahodovej drene

380gr špaldovej múky hladkej

150gr špaldovej múky hladkej celozrnnej

140gr trstinového  cukru  je to málo / normálne sa dáva na túto dávku 250gr je to na vásJ/

1 prášok do pečiva

2  malá lyžičky sódy bikarbóny

Štipka soli

P1100022

P1100012

P1100029

Postup:

Najprv zmiešame spolu rozpustené vychladnuté maslo s vajíčkami, acidofilným mliekom, pridáme   jahodovú dreň. Zmiešame metličkou, všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Pridáme zrniečka, vnútro vanilkového struku. Do tejto zmesi dáme múky a cukor a prášok do pečiva spolu so sódou bikarbónou, štipkou soli a pomaly poriadne premiešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Cesto nalejeme do papierových košíčkov /cca 1cm pod okraj/ umiestnených vo forme na muffiny. Z tejto dávky vyjde cca 35muffinov. Pečieme 20 minút pri 180 stupňovej teplote. Vyberieme ihneď z formy necháme úplne vychladnúť.

Tento post videlo 2,220 ludi

2 Comments Add yours

  1. marcela says:

    Dobry den, mam v mrazaku marhulovu dren a ribezle…ake korenie mozem pridat na vyrobu zdravsieho lekvaru? Med pridate, az do chladnucej zmesi? Citala som, ze med sa ma zohrievat max do 40 stupnov. Dakujem.

    1. Dobrý deň nerozumiem celkom otázke o korení do lekváru. S korením môžete robiť chutney je veľa druhov. Najčastejšie pridávam kardamon, kurkumu, badyán, klinčeky /tie sú výborné/ a škoricu. S medom veľmi nepracujem pri pečení je to škoda mal by sa konzumovať surový alebo do čaju. S medom robievam tradičné medovníky a zopár zimných koláčov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.