Cviklová, kapustová polievka s hovädzím mäsom

Táto polievka pripomína  trocha boršč ale robí sa v jednom hrnci čiže aj postup je trocha odlišný. Konzistenciu má veľmi hustú, je aromatická pretože na záver sa pridá saturejka a zahustí aj pohánka. Použila som hovädzie mäsko /falošnú sviečkovú z biochovu/ aby bola polievka  výživná, silná a sýta a mohli by sme ju definovať ako hlavné jedlo:).

Potrebujeme:/ cca 4-5l polievky/

1200gr hovädzieho mäsa / zadné, falošná sviečková/

1stredná hlávka červenej kapusty

2 červené cibule

3 mrkvy

2 paštrnáky

5 zemiakov

4 ks menších cvikiel  cca 700-800gr

500gr  lúpaných paradajok, môžete použiť aj lúpané v konzerve

Čerstvý tymián 5 vetvičiek

Čerstvá saturejka alebo aj sušená pol malej kávovej lyžičky

Korenie z mlynčeka  aj nové korenie

Olivový olej

Soľ

Rasca

Bobkový list 2ks používam čerstvý sušeného dajte viac 4ks

2 lyžice pohánkovej krupice alebo pohánkových zŕn

Postup:

Na oleji orestujeme najprv na krájanú cibuľu, mrkvu, paštrnák nakrájané na krúžky, mäso  nakrájané na kocky. Prudšie opečieme a občas premiešame. Pridáme bobkový list, rascu, tymián, korenie,  kapustu nasekanú na drobno a opäť premiešavame. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme cviklu očistenú a nakrájanú na kocky a potom paradajky a zemiaky nakrájané tiež na kocky. Dolejeme 3l vody a pod pokrievkou varíme asi 2 hodiny kým mäso nie je úplne mäkké a vývar silný.10 minút pred vypnutím pridáme pohánkovú krupicu alebo pohánku a saturejku. Saturejka je veľmi výrazná takže s  ňou opatrne. Na záver dochutíme soľou. Pohánku varíme priamo v hrnci nepridávame varenú aby sa využil rutín, ktorý sa pri varení uvoľní.Podávame bez chleba.

Tento post videlo 1,001 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *