Ovos a celozrnný kuskus na tanieri

Pridávam do pozornosti tieto dve ľahké bezmäsité  jedlá príliš nezaťažujúce  trávenie,  naopak nabité fytolátkami a užitočnými tukmi / avokádo /obsahuje beta-sitosterol znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a riziko vzniku hyperplázie prostaty/, sezamové semienka, orechový olej / polysacharidami a rastlinnými bielkovinami. Ovos a celozrnný kuskus  zabezpečujú optimálny prísun  sacharidov /naviac betaglukánu,vitamínov  skupiny B,E,nízky obsah lepku / pre lepšie strávenie doplnené tamari sójovou omáčkou. Koriander/vňať/ a kurkuma sú silnými antioxidantmi s očistným účinkom na organizmus. Shitaké huby obsahujú okrem bežných polysacharidov a B vitamínov aj glukán lentinan s imunostimulačným a ochranným pôsobením v tele. Obe jedlá disponujú vyváženým obsahom živín a makronutrientov,  pre vysoký obsah vlákniny sa optimálne vstrebáva glukóza do krvi.

 

Celozrnný kuskus s červenou šošovicou a hubami / shitaké, portobello /

P1090962

Na  4 porcie  potrebujeme:

350gr celozrnného kuskusu

300gr červenej šošovice

Mahá korenie/ koriander, racsa alebo kumín, horčicové semienko /

Pol malej lyžičky kurkumy

1 šalotka /fialová cibulka/

Olivový olej 3-4 lyžice

200gr shitaké húb

200gr šampiňónov portobello – steakové veľké

Postup:

Na olivovom oleji na panvici ohrejeme kurkumu a mahá korenie pridáme šalotku a huby a orestujeme do 10 minút. Huby z panvice vyberieme a prisypeme  opláchnutú červenú šošovicu podlejeme vodou a povaríme cca 20 minút.Vmiešame späť huby a pridáme napučaný celozrnný kuskus, Dochutíme soľou/ja používam himalájsku z mlynčeka a tiež mix farebného korenia/.

Ovos s avokádom a koriandrom s opečenými zelenými fazuľkami

Na 4 porcie potrebujeme:

400gr ovsa nahého v bio kvalite

1 mäkké avokádo

Šťava z citróna

Orechový panenský olej

Soľ

Korenie z mlynčeka

400gr zelených fazuliek

Cayenské korenie

Kurkuma štipka

Garam masalá korenie

Sezamové semienka  2 lyžice /lúpané majú menší obsah oxalátu inhibítor vstrebávania vápnika/

Sójová omáčka tamari

Soľ

Olivový olej  3 – 4 lyžice

Postup:

Ovos  viac krát prepláchneme a uvaríme do mäkka cca 40 minút. Osolíme a polejeme orechovým olejom. Na panvici alebo vo woku na olivovom oleji opečieme fazuľky spolu s koreninami za  občasného  obracania. Pred dokončením pridáme sezamové semienka a dopečieme cca 3 minúty.V miske rozpučíme avokádo alebo nasekáme ak nieje dostatočne mäkké, zakvapneme citrónovou šťavou a vmiešame do ovsa. Ovos položíme na tanier k fazuľkám a posypeme hodne koriandrovou vňaťou. Podávame spolu s tamari omáčkou k fazuľkám.

Tento post videlo 1,233 ludi

2 Comments Add yours

  1. kvetajurasova@seznam.cz says:

    Dobrý den ,paní Silvinko Horecka,jsem moc ráda,že mi posíláte Vaše postřehy a pozornosti v blogach ,co se týká zdraví.Děkuji moc a těším se na další posílání Vaších e-mailů.Hodně štěstí ,zdraví a pohodu v životě Vám přeje rodina Kvetoslavy Jurasové.

    1. Veľmi pekne vám ďakujem za uznanie a nech vám padne všetko na úžitok …veľa zdravia aj vám s pozdravom Silvia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *