Grissini zo špaldovej múky a semoliny vhodné aj pre malé deti

Túto verziu ľahkého chrumkavého pečiva som skombinovala na základe požiadaviek mojej najmladšej dcérky a kamarátok, ktoré majú menšie deti a potrebujú im dať niečo na papanie ,,do ruky“ na prechádzkach či alternatíva sladkých sušienok do školy. Tento krát som  nepoužila  celozrnnú múku ale múky, ktoré budú deťom  chutiť. Povedzme si pravdu niektorým  menším stravníkom tieto tmavé hutné chlebíky a bochníky nechutia a ani nie sú úplne ideálne do 3 rokov. Aj moja malá má často výhrady i keď si už zvykla, frfle…tak som vymyslela túto kombináciu: z klasickej semoliny z trvrdej pšenice vyrába ju Sládkovičovo, špaldovú hladkú a trošička kurakkanovej múky/teffovaj/, ktorá obsahuje predsa aspoň vlákninu a trocha bielkovín, metionín a vitamíny skupiny B. Môžete použiť aj pšenovú múku vlastnosti sú takmer rovnaké. Takéto pečivo môžete dať aj maličkým deťom od prvého ukončeného roka. Cesto  vyzerá trocha ako grahamové ale je  biele, chrumkavé a rozpúšťa sa v ústach. A pre ,,bezlepkáčov” pridávam verziu gluten free.

 

Potrebujeme:

330gr špaldovej múky hladkej použila som Biomilu

270gr semoliny z trvrdej pšenice

50gr kurakkanovej múky alebo pšenovej /teffovej/

40gr bio kvasníc

6 lyžíc olivového oleja  čo cca 1dcl

3dcl vody

Soľ

Štipku trstinového  cukru ako štartér ale nemusí byť

Na ochutenie cesta, cesnak, kurkumu, tymián, rozmarín, medvedí cesnak, šalviu, to čo máte radi :)

 

Tip: olivový olej dajte na panvicu, ohrejte v ňom cesnak, kurkumu, mahá korenie alebo masala korenie.  Vychladnutý olej vmiešajte do cesta.

 

Pre bezlepkovú verziu:

50gr pšenovej múky

100gr pšenovej krupice

330gr pohákovej hladkej múky

170gr múky z quinoi

 

P1090899

P1090901

P1090905

P1090907

P1090914

P1090920

IMG_0762

Postup:

Všetky múky  zmiešame  v mise od kuchynského robota. Môžete aj ručne  je to troška namáhavejšie.. Pridáme droždie –kvasnice, cukor, olivový olej, vlažnú vodu, soľ a vypracujeme  kompaktné trocha lepivé cesto. Necháme vykysnúť na prikrytom mieste hodinu a štvrť. Cesto dáme na  semolinou pomúčenú dosku  a ešte raz premiesime. Rozdelíme na dva bochníky a vyvaľkáme obdĺžnik. Nakrájame asi 3 cm široké a 20cm dlhé pásiky, ktoré v strede preložíme a dlaňami ušúľame  grissini. Doska pri  tvarovaní musí byť suchá inak sa vám cesto bude šmýkať. Grissini naukladáme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 190 stupňoch cca 15 minút. Do cesta  môžete pridať tiež posekané bylinky bazalku alebo orestovaný cesnak na oleji a ponúknuť  dospelej návšteve k pivku či vínu napríklad …:) dobrú chuť!

Tento post videlo 5,693 ludi

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *