Ako si doma vyrobiť vitamíny a všeličo o klíčení

Brokolicové klíčky

Aj vy máte doma výhľad na spustnutú záhradku? Pokiaľ žijete v strede Európy asi áno a tiež pocítite fakt, že  ovocie a zelenina bude pár mesiacov obdarená tou mdlou bezslnečnou príchuťou ale čo už, zima je tu pre nový reštart. Sezonny nedostatok  zeleniny si môžeme okrem kupovaných nutných živín vylepšiť vlastnou  „výrobou“  takého zdroja ako sú klíčky zo semien čo má výhodu, že sú stále po ruke a miesto za oknom v klíčiacej miske vám veľa zo životného priestoru neuberie. Klíčky preto, lebo pre každého z nás je nevyhnutný prísun fytolátok, ktoré chránia organizmus pred oxidačnými procesmi t.j starnutím a chorobami, sú zdrojom minerálov, vitamínov, balastných látok, stopových prvkov, chlorofylu, atď. O možnostiach, využití, receptoch, nevýhodách /mikróby/ a pozitívach neskôr. Zatiaľ si nachystajte klíčiacu misku alebo  pohár a zadovážte si  semienka žeruchy, fazule, mungo a adzuky, reďkovky, brokolice, lucerny či ďateliny /Alfalfa/, pohánky, slnečnice, ľanu, šošovice, hrachu, pšenica, ovos, špalda, kamut atď.

Na ukážku som vybrala pre vás z ponuky pani prírody to najlepšie brokolicové výhonky  – klíčky. Ak ste sa rozhodli, že nebudete v zime kupovať jahody bez chuti a tropické ovocie, máte po ruke túto možnosť ako získať vitamíny a niečo na imunitu. Brokolicové semienka klíčia 5 dní ako vidíte na fotoreporte. Mimoriadna hodnota klíčkov spočíva v sile klíčenia, v zložitom enzymatickom procese v premene bielkovín na základné aminokyseliny a polysacharidov na jednoduché cukry atď. Týmto sa stáva naklíčené semienko akoby ,,predtrávené“ a uľahčí jeho prirodzenú stráviteľnosť pre organizmus. Vzrastá hodnota vitamínov C a B až 5-10 násobne,  závisí od druhu semienka. Okrem toho v  klíčku brokolice vzniká cenná protirakovinová látka a stimulant estrogénu, glukozinolát sulforafan, ktorý sa využíva tiež pri liečbe gastritídy a v prevencii onkologických ochorení. Už som o ňom písala v článku o zelenej zelenine romanescu a brokolici, ktorá sa má krátko tepelne upravovať aj z tohto dôvodu. A keďže klíčky konzumujeme surové využijeme všetko. Termolabilné vitamíny B ,C, flavonoidy, minerály, chlorofyl a iné fytolátky. Naklíčené mladé výhonky pre vysoký obsah koncentrovaných rastlinných bielkovín a ostatných živín patria medzi najsilnejšie ,,regeneračné činidlá“, majú schopnosť  metabolizovať potravu, vytvárať a  opravovať  tkanivá, podieľajú sa na syntéze nových enzýmov. Ako náhle sa v tele zvýši oxidačná aktivita organizmus ju dokáže neutralizovať práve prísunom týchto živín.

 

75cd1440-6afc-4f58-b49e-9213407def7ewallpaper

Skúsenosti

Ja osobne obľubujem naklíčenú reďkovku a brokolicu. Tieto klíčky sú však náročnejšie na prípravu.Treba ich premývať a musia mať správnu vlhkosť a svetlo inak začnú plesnivieť. Mne sa to stávalo pri prvých pokusoch v keramickej miske a tak som si kúpila túto misku ako vidíte na fotkách z plastu a naozaj to funguje. Tiež som musela vychytať svetlé miesto v byte, kde sa im darí najlepšie.

Veľmi jednoduché je pripraviť chutné klíčky z fazule mungo a zo šošovice. Namáčajú sa 10 hodín najlepšie cez noc  v spodnej časti misky a ráno ich dám na drážky v perforovanej časti. Voda odtečie ale musíte cez deň kontrolovať či sú vlhké a ak nie treba ich aspoň raz premyť. Mne sa osvedčilo nechať v spodnej časti klíčiacej misky troška vody na dne. Klíčiť budú už nasledujúci deň a večer je ich možné konzumovať.

 

A čo sa týka tých kupovaných klíčkov ?

No ja mám k týmto veciam pár výhrad. Iba nedávno, pred dvoma rokmi sa médiami prepieral prípad masovej otravy z klíčkov kontaminovaných baktériou E coli,  pochádzajúcich myslím od nemeckého výrobcu. Jednoducho nevieme ako sa expedujú, či sú transportované správne v perforovaných obaloch či fóliách a ako sú uskladnené v predajniach. Niektorí konzumenti si tieto klíčky premývajú v upravených roztokoch…: ) v grepových/citricidal/ koncentrátoch, peroxidových či jódových .Je to tiež možnosť ale nikdy som to neskúšala. Pravdou je,  že tieto semienka na klíčenie by mali pochádzať z bio zdroja aby sme sa vyhli bakteriálnej kontaminácii. Pokiaľ máme funkčný imunitný systém a netrpíme špecifickou tráviacou poruchou nemal by vzniknúť žiaden problém. Ale práve z tohto dôvodu neodporúčam klíčky malým detičkám do 3 rokov,  ktorých tráviaci trakt by mohol mať problémy s takouto potravinou.

Ešte spomeniem argument odporcov jedenia klíčkov a tým je nafukovanie. Nebudú vás určite nafukovať tak ako bežné strukoviny, práve naopak. Klíčky sú špecifické vysokým obsahom jednoduchých cukrov ľahko sa trávia, obsahujú vlákninu a tým podporujú peristaltiku čreva. Problémy mať nebudete ak ich do  seba nenahádžete so syrom, mäsom a zemiakmi súčasne …:)

Ako ich používať?

Najideálnejšie je ich konzumovať samotné alebo zo zeleninou alebo so škrobmi.

V praxi to znamená, že ich môžeme nasypať do listového šalátu šalátu, posypať nimi zeleninu upravenú na pare alebo orestovanú vo woku či vmiešať ich do zeleninovej pasty, posypať nimi brusketu /opečený chlieb so zeleninou/.

Ďalšia možnosť je vytvoriť z nich prílohu k mäsu k steaku či k domácemu nakladanému mäsu.

Ja ich napríklad pridávam na záver do polievok najradšej  zeleninových krémových /bez mlieka/ alebo nimi posypem gratinované batáty, zemiaky či ryžu a už som s nimi ozdobila aj suši…:)

A ak by ste chceli vedieť viac informáciií o klíčení je tu jedna milá knižka -Klíčení rostlin – Ann Wigmore, určite v nej nájdete veľa inšpirácie. Hlavne sa nenechajte odradiť, skúsenosť získate iba ak  vec ,,zapraxujete“ ..:)  Klíčky sú naozaj maximum pre vaše zdravie hlavne v tomto zimnom období a verte nie je to nič zložité, nakoniec tá miska za oknom bude aj farebným oživením domácnosti.

Tento post videlo 3,602 ludi

5 Comments Add yours

  1. Terka says:

    Dobrý deň, pred dvoma dňami som si nechala naklíčiť zmes semienok. Na klíčkoch jedného druhu sa objavili biele chĺpky, rovnaké ako na vašom obrázku. Zľakla som sa, že ide o pleseň.. Je to teda v poriadku a možem klíčky bez obáv konzumovať?
    Ďakujem za odpoveď
    Terka

    1. Zdravím, myslíte biele chlpky čiže vznikajúci koreňový systém ? :)

      1. Terka says:

        Nebola som si istá, o čo ide.. a viem, že klíčky pri nesprávnych podmienkach možu chytiť plesne. Chĺpky sú biele a vyskytujú sa len na korienku. Objavili sa na druhý deň po vyklíčení. Ide o klíčky sóje a mungo :)

  2. Tina says:

    Dobry den,
    uz nejaky cas naklicujem mungo fazulu a sosovicu, ale chcela by som sa posunut dalej a naklicovat brokolicu, zeruchu…
    Mozem sa opytat, kde nakupujete semena? Nasla som toho na internete viac, zaujima ma vsak, ci je rozdiel v kvalite semien, alebo je to jedno.
    Vybrala som si tento obchod:
    http://www.zeleneslnko.sk/brokolica-na-klicenie-geo-organic-13g
    Co sa tyka konzumacie, tak si davam take dve lyzice denne. Staci to? Kolko sa vlastne odporuca denne konzumovat?
    Dakujem za odpoved.
    Tina

    1. Dobrý deň, semienka na nakličovanie kupujem vždy v bioobchodoch pre istotu konkrétne v Slnečnici na Kvačalovej /BA/ a v Biolande na Mýtnej /BA/. Nakličujem ich hlavne v zime. Neviem koľko sa :) odporúča denne ja nimi posypem šalát cca 1 lyžicu. Viem že niektoré zdroje ich odporúčajú na podpornú liečbu žalúdočných ochorení spôsobených helicobakterom nanašlo som však k tomu relevantné žiadne štúdie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *