Každý určite poznáte klasické linecké koláčiky. Mojou úlohou bolo tento krát vyskúšať ich v bezlepkovej forme i keď liencké nie sú zrovna mojimi favoritmi. To aby moje bezlepkové :) dieťa nebolo diskvalifikované z vianočného maškrtenia. Skúsenosťami viem, že najlepšie je miešanie týchto múk doma a musím použiť múku s vyšším podielom bielkovín a tukov aby cesto držalo a nedrobilo sa v tejto úprave. Konopná múka sa mi neosvedčila farebnosťou, boli trocha do zelena a kurakkanová bola síce fajn lenže tú nie je bežne dostať. Preto som zvolila pohánkovú, ryžovú celozrnnú, amarantovú, šachorovú, múku zo zemných mandlí a mandľovú pre vôňu a chuť. Tieto koláčiky sú zdravšie aj pre ľudí bez diéty, sú urobené z masla a nie zo škodlivého stuženého margarínového tuku a už tradične, nekonečne ďaleko sa vyhýbam práškovému cukru na obaľovanie, pokiaľ tam už jeden cukor je :)
Potrebujeme:
50gr ryžovej múky skúste celozrnnú
80gr múky zo zemných mandlí – šachorová
100gr mandlovej múky hladkej
50gr amarantovej múky
80gr pohánkovej múky
200gr poctivého kravského masla
1 veľké vajíčko alebo 2 menšie
100gr trstinového cukru /použila som 50gr kokosového cukru a 50gr trstinového ak by ste chceli je to ale drahšia varianta /
Domáci džem alebo lekvár hustejšej konzistencie
Postup:
Maslo necháme roztopiť a rozmiešame a rozpustíme v ňom cukor. Vmiešame vajíčko. Prisypeme múky a všetko spolu zmiesime na hladkú hmotu. Necháme hodinu odpočívať na chladnom mieste. Pomúčime dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme cesto na cca pol centimetra nesmie byť ale tenšie. Cesto je veľmi krehké treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladáme na plech a pečieme na 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre cca 10 minút. Koláčiky nebudú klasicky bledé nezľaknite sa použitím týchto surovín budú vždy karamelové. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme. Dobrú chuť!
Vcera som upiekla, dnes ochutnala, fantasticke su! Vdaka za skvely recept. :-)
:) ďakujem za pochvalu a prajem krásne Vianoce!
mne sa priam neskutocne osvedcila na linecke cisto pohankova muka. cesto nebolo az take jemne ako pisete, pracovalo sa s nim relativne dobre a vysledok je fantasticky. po zlepeni s dzemom kolaciky stratili prilisnu krehkost , su vlacne a vysoko “žravé” :-)
Ďakujem za tip tiež jedna z možností a ak vám chutí pohánková múka ešte lepšie:)
Čím by som mohla nahrádzať maslo kravske? Mam intoleranciu kravskej bielkoviny a margariny nekupujem..Ďakujem za radu
Maslo ťažko niečim nahradíte ak použijete kokosový tuk alebo olej vznikne aj iný druh koláča.Olej sa používa pri trených cestách a kokosový tuk pri raw úprave alebo v tuhších cestách.
A nemôže sa použiť prepustené maslo alebo ghee?
Nie :)
A čo Kerrygold maslo, ktoré ste spomínali? :-)
Samozrejme ak ho zoženiete :)
Dobry den, preco nie je vhodne prepustene maslo?
Pretože budú tvrdšie :)
Keď nemám celozrnnú ryžovú múku, môžem dať aj obyčajnú ryžovú?
Technicky áno išlo mi o vyžitie celého ryžového zrna.