Bezlepkové linecké koláčiky

Každý určite  poznáte klasické linecké koláčiky. Mojou úlohou bolo tento krát vyskúšať ich v bezlepkovej forme i keď liencké nie sú zrovna mojimi favoritmi. To aby moje bezlepkové :) dieťa nebolo diskvalifikované z vianočného maškrtenia. Skúsenosťami viem,  že najlepšie je miešanie týchto múk doma a musím použiť múku s vyšším podielom bielkovín a tukov aby cesto držalo a nedrobilo sa v tejto úprave. Konopná múka sa mi neosvedčila farebnosťou, boli trocha do zelena a kurakkanová bola síce fajn lenže tú nie je bežne dostať. Preto som zvolila pohánkovú, ryžovú celozrnnú, amarantovú, šachorovú, múku zo zemných mandlí  a mandľovú pre vôňu a chuť. Tieto koláčiky sú zdravšie aj pre ľudí bez diéty, sú urobené z masla a nie zo škodlivého stuženého margarínového tuku a už tradične, nekonečne ďaleko sa vyhýbam práškovému cukru na obaľovanie, pokiaľ tam už jeden cukor je :)

Potrebujeme:

50gr ryžovej múky  skúste celozrnnú

80gr múky zo zemných mandlí – šachorová

100gr mandlovej múky hladkej

50gr amarantovej múky

80gr  pohánkovej múky

200gr poctivého kravského masla

1 veľké vajíčko alebo 2 menšie

100gr trstinového cukru  /použila som 50gr kokosového cukru a 50gr trstinového ak by ste chceli je to ale  drahšia varianta /

Domáci džem alebo lekvár hustejšej konzistencie

Postup:

Maslo necháme roztopiť a rozmiešame a rozpustíme  v ňom cukor. Vmiešame  vajíčko. Prisypeme múky a všetko spolu zmiesime na hladkú hmotu. Necháme hodinu odpočívať na chladnom mieste. Pomúčime dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme cesto na cca pol centimetra nesmie byť ale tenšie. Cesto je veľmi krehké treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladáme na plech a pečieme na 180 stupňov celzia v teplovzdušnej rúre cca  10 minút. Koláčiky nebudú klasicky bledé nezľaknite sa použitím týchto  surovín budú vždy karamelové. Po vychladnutí natrieme džemom a zlepíme. Dobrú chuť!

Tento post videlo 3,536 ludi

13 Comments Add yours

  1. Alex says:

    mne sa priam neskutocne osvedcila na linecke cisto pohankova muka. cesto nebolo az take jemne ako pisete, pracovalo sa s nim relativne dobre a vysledok je fantasticky. po zlepeni s dzemom kolaciky stratili prilisnu krehkost , su vlacne a vysoko “žravé” :-)

    1. Ďakujem za tip tiež jedna z možností a ak vám chutí pohánková múka ešte lepšie:)

  2. Katarína says:

    Čím by som mohla nahrádzať maslo kravske? Mam intoleranciu kravskej bielkoviny a margariny nekupujem..Ďakujem za radu

    1. Maslo ťažko niečim nahradíte ak použijete kokosový tuk alebo olej vznikne aj iný druh koláča.Olej sa používa pri trených cestách a kokosový tuk pri raw úprave alebo v tuhších cestách.

      1. Alena says:

        A nemôže sa použiť prepustené maslo alebo ghee?

          1. Janka says:

            A čo Kerrygold maslo, ktoré ste spomínali? :-)

          2. Samozrejme ak ho zoženiete :)

          3. sona fundarkova says:

            Dobry den, preco nie je vhodne prepustene maslo?

          4. Pretože budú tvrdšie :)

  3. Alena says:

    Keď nemám celozrnnú ryžovú múku, môžem dať aj obyčajnú ryžovú?

    1. Technicky áno išlo mi o vyžitie celého ryžového zrna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *