Bezlepkové medovníky

 

Najprv som sa bála, že náročnosť miešania múk v tomto recepte ma prerastie a ,,položí” ale našťastie to vyšlo. Rozhodla som sa totiž použiť na pečenie aj konopnú múku, ktorá sa používa skôr ako prímes do slaných výrobkov či na zahusťovanie a po zapracovaní do perníkového cesta, malo mierne zelenú farbu.  Konopná múka obsahuje približne 35% bielkovín a trocha viac sacharidov no a tiež mastné kyseliny nasýtené i nenasýtené čiže omega 3 a 6 a ešte kopec minerálov a vlákniny. Do pečenia sa pridáva približne 10-20% z celkového obsahu múk. Pre vôňu a dobrú chuť som zvolila ďalej mandľovú múku a kvôli konzistencii troška pohánkovej múky hladkej. Zvyšok tvorí manioková alebo tapioková múka, ktorá je úplne hladká a jemná a dobre sa s ňou pracuje. Pochádza z koreňa manioku je to škrob, nutrične významný polysacharid. Ak uvidíte na obale v zložení slovo modifikovaný  tak nejde o genetickú modifikáciu ale o fyzikálno-chemickú úpravu. GMO musia byť  riadne označené /mali by byť/. Pozitívum pri pečení je, že táto múka neovplyvňuje chuťovo iné pridané ingrediencie. Podľa mňa je ideálna, nie však do kysnutých výrobkov. Tam by mala ísť v menšom pomere k ostatným múkam. Tak dosť bolo teórie poďme piecť :)

P1090443

P1090475

P1090483

P1090468

P1090486

P1090501

P1090518

Potrebujeme:

400 gramov tapiokovej múky

60g mandľovej múky

40g konopnej múky

100 gramov + 30 gramov pohánkovej hladkej múky na pomúčenie

150 gr kvalitného medu

190 gr kvalitného živočíšneho masla / zmäknutého /

100 g trstinového cukru alebo kokosového cesta

1 malá lyžička sódy bikarbóny

2 celé vajíčka a ešte jedno na potretie medovníkov  na záver

1 malá lyžička škorice mletej

Pol lyžičky mletých klinčekov a pol malej lyžičky kardamonu

Môžete použiť aj perníkové korenie

 

Príprava:

Všetky ingrediencie dávame do misy a uhnetieme ručne tuhšie cesto podobné ako linecké. Trvá to cca 10  minút, kým sa všetky zmesi zmiešajú tak, aby  sa spojili v hustú kompaktnú hmotu. Skúšala som cesto vymiesiť v kuchynskom robote  ale nebolo to ono tapioka sa prášila von :).  Cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chlade. Pripravte si dosku a pomúčte ju pohánkovou alebo aj tapiokovou múkou. Vyvaľkajte cesto na hrúbku cca 4mm a poprášte tapiokovou múkou pri obrátení cesta. S cestom manipulujte opatrnejšie je jemné. Vykrajujte svoje obľúbené motívy ale podľa možností nie veľmi drobné a členité. Mne šli najlepšie kolieska, srdiečka a hviezdičky. Poukladajte na plech nemusíte mastiť, cesto je mastnejšie. Potrite rozšľahaným vajíčkom a ozdobte orechom alebo mandľou. Pečte v teplovzdušnej rúre na 175 stupňoch celzia cca 8-10 minút. Po vybratí z rúry opatrne podrežte príborovým nožom a položte na drevenú podložku aby sa pomaly ochladili. Môžete však použiť  aj papier na pečenie  na vystlatie plechu. Z tejto dávky  sa dá upiecť asi 80ks perníkov. Môžete samozrejme aj zdobiť klasicky bielkom alebo čokoládou. Dobrú chuť.

Tento post videlo 4,965 ludi

16 Comments Add yours

  1. Diana says:

    Velmi rada by som vyskusala recept, ale nezohnala som konopnu muku…je ju mozne nahradit? Dakujem

    1. Môžete ju nahradiť šachorovou múkou, zemnými mandľami alebo pridajte trocha viac z mandľovej a pohánkovej múky.

  2. Katka says:

    Dobrý den prajem, co ak tapiokovu muku nahradim napr. cicerovou? Potrebujem nahradit lebo tu, kde bývam sa neviem k takej dostat. Máme tu pohankovu, kukuricnu, cicerovu, amar., mandlovu, kokosovu. Dakujem

  3. Martin says:

    Dobrý deň, ako dlho asi vydržia a kde ich najlepšie skladovať? Stačí ich dať do kartónovej krabice?

    1. Dobrý večer, vydržia 6-8 týždňov a v plechovej krabici v potravinárskom papieri.

      1. Martin says:

        Ďakujem, dnes som ich skúšal, presne podľa receptu, vyzerajú aj chutia výborne. :)

        1. Ďakujem za spätnú väzbu, teší ma Vaša spokojnosť. Je to overený recept, medovníky boli prezentované na mnohých akciách tak sa teším.

  4. Martin says:

    Dobrý deň,je možné nahradiť v tomto recepte tapiokovú múku?

    1. Nahradiť nie, môžete znížiť obsah tapiokovej o polovicu a pridať mandľovú. Alebo z polovice použiť múku zo zemných mandlí.

  5. Lienka Lenka says:

    Akou bezlepkovou múkou by som mohla nahradiť pohánkovú, keďže pri hist. intolerancii nemusí byť dobre tolerovaná? Orechové múky okrem mandľovej mi nerobia tiež dobre. Napadá ma z bezlepkových ovsených vločiek, čo Vy na to? :-)

    1. Vyskúšajte teffovú celkom príjemne sa s nou pečenie alebo pohánkovú a mandľovú nahradte s múkou zo zemných mandlí.

  6. Katka says:

    Dobry den, pojde to aj ked pouzijem vylucne pohankovu muku? Peciem pre 13m dietatko a nechcem velmi kombinovat a davat “exotiku” :) dakujem

    1. Z pohánkovej múky budú veľmi tvrdé a s typickou príchuťou, nedá sa to porovnať s týmito perníkmi. Mandľovú a konopnú múku nepovažujem za exotiku :) a tapiokový škrob je úplne neškodný.

  7. Katarína says:

    kupilasom maniokovy skrob je to ot iste co muka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *