Tekvicové muffiny zo špaldovej múky so zázvorom

Posledný zo série tekvičkových receptov je robený na mieru pre moje baby, ktoré muffiny ,,môžu“ hlavne tá najmenšia a keďže je prváčka a robím jej desiate tak takýto pokus som vymyslela. Muffiny sú jednoduché a v tejto úprave chutné, zdravé, tekvica je príjemne sladká a školáčka nepostrehla veľmi ani ten zázvor. Robila som dva druhy, do jednej dávky som dala jačmenný slad a do druhej trstinový cukor môžete si vybrať ako muffiny osladíte. Ku sladu som pridala viac škorice a kardamonu aby som potlačila mierne zvláštnu chuť sladu. Oceňujem sviežu zázvorovú chuť v kombinácii s tekvicou.

 

Potrebujeme:

150gr hokkaido tekvice, nelúpeme vrchnú vrstvu a nasekáme ho na väčšie kocky

200gr žltej tekvice olúpanej, nasekáme na kocky

2dcl vody

200gr trstinového cukru

Pol kávovej  lyžičky škorice /a štipka kardamonu a štipka drvených klinčekov v prípade ak použijete slad/

4ks vajíčka celé

230gr masla 83%  kvalitného kravského zmäknutého

0,3l acidofilného mlieka

580gr špaldovej múky hladkej  /môžete použiť aj pomer: špaldová hladká múka 400gr a ovsená hladká múka 180gr /

30gr očisteného nasekaného zázvoru

2 lyžičky prášku do pečiva

2 lyžičky sódy bikarbony

Štipka soli

Príprava:

Nasekané tekvice dáme do menšieho hrnca zalejeme vodou a pridáme škoricu alebo všetky korenia ak budeme používať slad miesto cukru. Podusíme pod pokrievkou asi 30 minút kým tekvice, nezmäknú a voda sa takmer z dvoch tretín neodparí. Pridáme slad a rozmiešame ho v tekvicovej zmesi, pridáme čerstvý zázvor a zmes premixujeme tyčovým mixérom do kašovitej konzistencie. Necháme vychladnúť. V mise vymiešame zmäknuté maslo, vajcia, trstinový cukor /ak používame slad tak cukor už nepridávame/ pridáme acidofilné mlieko. Ďalej pridáme múku, prášok do pečiva, sodu, štipku soli a nakoniec vmiešame  vychladnutú tekvicovú zmes. Všetko poriadne premiešame aby sa suroviny spojili. Zmes nalievame do muffinových foriem s výškou min. 3cm vystlaných košíčkami s výškou 3cm a priemerom 5cm. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 170 stupňoch celzia cca 25 až 30 minút. Muffiny sa musia mierne nafúknuť a cesto musí byť vnútri prepečené /skúste špáradlom/.Vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Z tejto dávky vyjde cca 30ks .

Tento post videlo 1,438 ludi

7 Comments Add yours

  1. Dobry den, mozem pridat jablka a orechy? nepokazim to tym? dakujem. P.

    1. Zdravím, na vašom mieste by som skúsila recept muffiny s jablkami a orechami sem by som to určite nepridávala.Cesto obsahuje už dosť vlákniny je ťažie a bohaté na ingrediencie.

  2. gabriela says:

    Dobry den, chcela by som sa opytat kolko by malo byt cca tekvickovej zmesi po rozmixovani, skusala som muffinky, ale nenafukli sa a v strede ostali “mokre” aj ked som ich piekla dlho, dlho…. ;) dakujem

    1. Dobrý deň myslím že tam bolo veľa zostatkovej vody v tekvicovej zmesi. Voda by sa mala úplne vypariť a zostane hustá kaša.Nabudúce skúsim hotovú zmes odvážiť.ja niekedy v takýchto prípadoch pridávam malú lyžičku kuzu škrobu do zmesi.

      1. Gabriela says:

        Dakujem, ano ta zmes bola trochu riedsia, pridavala som muku, skusim kuzu nabuduce.

  3. Laura Krausova says:

    Dnes som ich upiekla, sú vynikajúce!! ! Ďakujem za recept.:)

    1. Som rada, že chutili pekný deň :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *