Jablkovohokkaidový koláč zo špaldovej múky s jačmenným sladom

Minulý týždeň som  mala workshop aj  o používaní cukru v praxi  a pri následnej debate  ma zaujala pripomienka  jedného pána,  prečo teda ľudia pridávajú cukor do koláčov keď je taký  škodlivý:) a či by sa nedal urobiť akýsi zoznam najsladších ovocí, ktorý by bol zároveň aj návodom ako ich spracovať pri pečení. Je nám jasné, že múčnikov sa nikdy dobrovoľne nevzdáme pokiaľ teda nebudeme zase v nejakom vojnovom ťažení, čo dúfam nehrozí tak reálne ako ,,naša prehra” s civilizačnými chorobami. Aj preto sa pokúsim viac venovať tejto téme a vymyslieť sladkosti, ktoré by mohli byť aspoň z časti prospešné.

Teraz v októbri máme k dispozícii jablká  a tiež tekvice. Ja som pre tento recept zvolila hokkaido, ktoré mám riadne preverené  čo sa týka tepelnej úpravy. Zatiaľ som ho využívala viac menej  do hlavných jedál ale dá sa použiť i v tejto podobe. Jablká aj tekvica sú bohaté na vlákninu a minerály i keď vitamín C sa ničí tepelnou úpravou, zostávajú iné fytonutrienty  v kombinácii so špaldovou múkou celozrnnou a jačmenným sladom. Ako tukovú zložku som vybrala klasické kvalitné maslo ale budem robiť  testing aj s kokosovým tukom a dám ,,update”. Dobré pečenie.

P1090238P1090243IMG_4511IMG_4507

Potrebujeme:

 

800gr nastrúhaných očistených sladších jabĺk

Šťava z jedného citróna

300gr nasekanej tekvice hokkaido /na kocky/ vrchnú vrstvu nešúpeme

4 lyžice jačmenného sladu

Mletá škorica štvrť malej lyžičky

Kardamon, mleté klinčeky, mletý badián všetky koreniny na špic noža

1 polievková lyžica škrobu kuzu /liečivý japonský škrob/ alebo zemiakového alebo tapioky

3dcl vody

 

Cesto:

70gr kokosového alebo trstinového cukru

240gr zmäknutého kravského masla ja som použila 83% z Oravy

50gr mandľovej múky

150gr špaldovej celozrnnej múky hladkej

200gr špaldovej múky hladkej

1 vajíčko na potretie povrchu

 

Postup:

 

Cesto si pripravíme  tak, že všetky suroviny spolu zmiešame /ako krehké cesto/ a dbáme aby bolo pevnejšie a kompaktné však  múku príliš neprisýpajte, keď tak trocha špaldovej hladkej. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.

Do hrnca dáme tekvicu hokkaido, pridáme koreniny a vodu, varíme na miernom ohni kým nie je tekvica mäkká asi 35-40 minút pod pokrievkou. Voda sa musí takmer vypariť zostane iba na dne. Zmäknutú tekvicu a škrob spolu vymixujeme za horúca tyčovým mixérom a vmiešame slad. Zmes bude hustejšia ale musí sa liať.  Medzitým očistíme a nastrúhame  jablká a pokvapkáme citrónovou šťavou. 2/3 stuhnutého cesto  rozvaľkáme na doske a cez valček prehodené dáme do guľatej  formy  na pečenie s priemerom 28cm- 30cm. Formu vyplníme krehkým cestom a tiež okraje formy. Na cesto položíme nastrúhané jablká a prelejeme ich tekvicovou zmesou. Zo zostávajúcej tretiny vykrojíme ježkov alebo iný motív či urobíme klasickú mriežku. Ježkov som potrela rozšľahaným vajcom s lyžičkou tekvicovej zmesi  ale to nie je nutné :).  Kladieme ich na povrch opatrne aby sa neponorili do zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na  180 stupňov celzia asi 45 minút, kým cesto  nie je mierne zlatovohnedé. Koláč treba nechať pred krájaním vychladnúť a stuhnúť asi trištvrte hodinu.

Tento post videlo 3,034 ludi

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *