Gaštanový koláč z gaštanovej múky

Konečne sú tu  gaštany. Môj ,,zlatý klinec” tohto ročného obdobia – zbožňujem ich pečené ale tiež v rôznych dobrotkách. Tento koláč je vylepšený castagnaccio – taliansky koláč z gaštanovej múky. Robievam ho každoročne ale priznám sa, pre jeho špecifickú chuť a konzistenciu deťom veľmi nechutil. Je nízky a má mierne sladkoslanú chuť čo umocňuje použitie olivového oleja. Preto som si upravila receptúru tak aby chutil aj im na raňajky a do školy. Pridala som trocha masla a špaldovú hladkú múku ku gaštanovej. A hrozienka som namočila do rumu čo teda tiež nemusíte ak nechcete. Upozorňujem, že tento koláčik je dosť finančne náročný ale keďže je z kategórie sezónny, určite ho treba aspoň raz urobiť. Okrem toho ak nepoužijete špaldovú múku a pridáte mandľovú a pšenovú múku /napríklad / je tento koláč vhodný aj pre celiatikov. Gaštany obsahujú veľa minerálov, vlákniny, vitamínov skupiny B a  kaloricky je tento koláč tiež  prijateľný 100gr – 360kcal.

Potrebujeme:

200gr gaštanovej múky – dostať v bio predajniach

100gr špaldovej hladkej múky a v prípade bezlepkovej verzie použite múku zo zemných mandlí 80gr/ aj lacnejšiu pšenovú môžete, ktorá ma viac bielkovín a menej mastných kyselín/ a 20gr mandlovej múky

400gr uvarených gaštanov

1dcl vody

320gr acidofilného mlieka

2 vajíčka izbovej teploty

100gr masla

80gr pekanových orechov nasekaných na jemno  ale môžete dať aj vlašské

40gr píniových orechov

1 kávová lyžička mletej škorice

štipka sladkého drievka

70gr hrozienok namočiť v rume asi pol hodinu

Malá lyžička bezfosfátového prášku do pečiva

100gr trstinového cukru

 

IMG_4439 IMG_4440 IMG_4445 IMG_4480IMG_4492IMG_4151

Postup:

V miske vymiešame zmäknuté maslo, pridáme cukor a vajíčka. Prisypeme gaštanovú múku, špaldovú hladkú múku, prášok do pečiva a vmiešame varené gaštany, ktoré popučím kovovou metličkou, orechy a hrozienka a koreniny. Prilejeme acidofilné mlieko a vodu. Cesto musí byť hustejšie ale musí sa pomaly liať. Po dôkladnom premiešaní vymastíme kokosovým tukom alebo ghí maslom keramický pekáč či plech veľkosť 35 x 28cm. Cesto nanesieme do výšky maximálne 2, 5cm.  Povrch môžeme posypať píniovými orechmi a pečieme cca 40minút pri teplote 170 stupňov v rúre. Či je cesto prepečené sa presvedčíme špáradlom. Mne osobne chutil na druhý deň ešte viac a charakteristickou črtou gaštanovej múky je, že sa koláč na povrchu viac popraská.

Tento post videlo 2,547 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *