Baklažánový baba ganoush alebo multinátierka

Znovu dávam do pozornosti môj  milovaný baklažán, superzeleninu stále nedocenenú v našich končinách. Táto nátierka,  pôvodom z blízkeho východu  sa dá použiť ako príloha k zeleninovým plackám, koftám, fašírkam, karbonátkam tu už spomínanému falafelu, aj k pečenému mäsu  a na chlieb. Baklažán je tiež vhodný pre deti a ak nepoužijete chilli a korenie môžete ho dať na chlebík aj ročnému dieťaťu medovka je práveže  prospešná  bylinka aj pre najmenších. Baklažán obsahuje síce solanín  ale tepelne upravený je úplne bezpečný, chutný a patrí medzi prvé príkrmy  pre deti. Baklažán je nutrične najviac využiteľný v kombinácii s červenou a oranžovou zeleninou – paradajky,tekvica hokkaido, paprika červená, oranžová a bylinkami ako fialová bazalka, koriander, mäta, medovka, saturejka, šalvia, pažitka ďalej cibuľka, cesnak, bobkový list, rapíkatý zeler….

P1090070P1090073P1090075P1090077

Potrebujeme:

2  veľké baklažány – prekrojiť posoliť a pokvapkať citrónovou šťavou, po 15 minútach vysušiť utierkou odstránite tým horkosť starších plodov

6 strúčikov  cesnaku roztlačeného

Šťava z jedného citrónu

Tahini sezamová pasta 2 lyžice

Petržlenová vňať nasekaná   1lyžica

10 lístkov  medovky lekárskej  /nasekanej/

Štipka kurkumy

150gr  bieleho jogurtu/ kozí, ovčí  alebo aj kvalitný kravský /

Soľ podľa chuti

Kumín – rímska rasca

Horčicové semienko

Koriander semienko – alebo hotové Mahá korenie

Chilli pikantná verzia

Postup:

Baklažány rozkrojené na polovicu umyté a osušené od soli  upečieme v rúre, pri 180 stupňov celzia kým nezhnednú asi do pol hodiny až 40 minút. Vydlabeme vychladnutú dužinu do pripravenej porcelánovej misy, roztlačíme vidličkou  a zakvapneme citrónovou šťavou. Pridáme cesnak /roztlačený/nasekané bylinky medovku, kurkumu, tahini pastu, koreniny – utlačené v mažiari,  premiešame a nakoniec pridáme jogurt. Ak sa vám zdá konzistencia príliš nepoddajná použite tyčový mixér a krátko pomixujte. Udržujte v chlade maximálne tri dni.

Tento post videlo 1,677 ludi

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.