Marhuľovo zázvorový koláč zo špaldovej múky s kokosovým cukrom

Ďalšia z marhuľových pochúťok na spríjemnenie letných dní. Čerstvý zázvor pôsobí osviežujúco a ako dekoráciu som použila červené ríbezle, ktoré pocit osvieženia zvýraznia. Inšpiroval ma francúzky tart tatin ale tento je podstatne jednoduchší a bez karamelu. Náročnosť prípravy je minimálna,  zvládnu ho i začiatočníci. Zvolila som kokosový cukor pre nižší  glykemický index  ale miesto neho môžete dať  trstinový cukor. Marhule majú GI  nízky, cukru je tu minimálne, vlákniny dosť,  takže si ho môžu dopriať i ľudia kontrolujúci glykémiu.

Potrebujeme:

 

400gr vykôstkovaných marhúľ nakrájaných na mesiačiky

10gr čerstvého nastrúhaného zázvoru

250gr špaldovej hladkej múky

80gr celozrnnej špaldovej múky

60gr kokosového cukru alebo trstinového

1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Štipka soli

3 vajcia

125gr kyslej smotany

100 gr roztopeného živočíšneho  farmárskeho masla 82%

100gr červených ríbezlí

1lyžica špaldovej krupice na vysypanie dna

Tortovú formu s priemerom 24-26 cm

 

Príprava:

V miske zmiešame oba druhy múky s kokosovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor. V druhej miske rozšľaháme vajcia, maslo,  kyslú smotanu. Za stáleho miešanie vlejeme zmes do múčnej zmesi a pomaly premiešame aby sa všetky ingrediencie spojili. Na dno vymastenej a krupicou vysypanej formy poukladáme marhule a cesto opatrne vylejeme a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v  teplovzdušnej rúre 30 minút vyhriatej  na 180  stupňov. Skontrolujeme  drevenou špajlou alebo špáradlom  či sa cesto nenalepí. Po upečení necháme vychladnúť  cca 10minút a vyklopíme na veľký tanier tak aby marhule  boli navrchu. Dekorujeme ríbezľami, môžeme poliať javorovým sirupom či jačmenným sladom.

Tento post videlo 1,969 ludi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.