Stévia nie je ideálne sladidlo …ale liečivá rastlinka

Hľadáte ideálne sladidlo, ktoré by malo čo najmenej kalórií,  zachovalo si prirodzenú sladkú chuť, bolo by prírodné bez chemických a fyzikálnych zásahov a nemalo by skryté negatívne účinky na náš organizmus ? Sklamem vás hneď na začiatku, univerzálne  sladidlo spĺňajúce tieto požiadavky zatiaľ nenájdeme. Všetky sladidlá,  na ktoré sme zvyknutí majú svoje mínusy. Aj  najpoužívanejšia sacharóza pri nestráženom príjme a nadmerná konzumácia fruktózy, /ovocného cukru/ či už pridávaná  do potravinárskych výrobkov alebo pri nekontrolovanej denne spotrebe ovocia s vysokým glykemickým indexom. Fruktóza pridávaná do potravinárskych výrobkov sa vyrába prevažne z kukuričného sirupu, je pre organizmus nežiaduca na rozdiel od prirodzeného  obsahu fruktózy v ovocí, ktoré má  hlavný prínos pre nás v obsahu minerálov, vitamínov a užitočných fytochemikálií napr. polyfenoly, flavonoidy, atď. Preto by sme nemali ovocie vynechávať  ale uvedomiť si fakt, že obsah fruktózy v dennom príjme by nemal byť vyšší ako 60-70gr. Nedá sa nič robiť vážení, takéto cukry sa treba naučiť sledovať aby sme predišli zdravotným komplikáciám. Skrývajú sa za nimi také civilizačné choroby ako  diabetes, chronické zápalové ochorenia /účinky glykačných produktov v organizme/ a v ich dôsledku nádorové ochorenia, nadváha, hypertenzia, zvyšovanie cholesterolu atď. Preto logicky,  sme stále v hľadaní sladidla, ktoré by tieto dopady na ľudský organizmus vylučovalo.

IMG_1365

Približne pred 80 rokmi sa objavila v ,,civilizovanom svete“  správa  o stévii, /rastlinke, ktorej listy boli sladšie ako cukor/ keď  z nej dvaja francúzki  chemici  izolovali sladké zložky. Táto nenápadná zelená  rastlinka pochádzajúcej  z Južnej Ameriky  mala šancu zaplátať dieru  v podobe ideálneho sladidla s nulovou kalorickou hodnotou. Vo svojom pôvodnom biotope /Paraguaj, Bolívia/ je známa  však stáročia, kde ju domorodci využívali na rôzne účely súvisiace s liečiteľstvom,/znižovanie glukózy v krvi, choroby pečene a obličiek- dnes sa objavujú významné poznatky v liečbe poškodenia pečene následkom oxidačného stresu/ kozmetikou a tiež v prevencii proti zubnému kazu, alebo  si ňou sladili obľúbený čaj maté. V komerčnom  odvetví ju prví začali v izolovanej forme používať Japonci pred 30 rokmi pre  vysokú mieru sladkosti a nulovú kalorickú hodnotu, vidiac obrovský potenciál  steviolglykozidov  v potravinárskom priemysle. V súčasnosti  ich  používame globálne  ako prírodné sladidlo /nie vždy legálne/ vhodné pri výrobe nízkokalorických potravín pre diabetikov a ľudí pri redukčných diétach. Pomaly sa stávajú súčasťou množstva sladkých výrobkov, cukroviniek, nápojov, žuvačiek a všetkého, kde by za normálnych okolností objavil  cukor v nejakej inej  forme.

Všetko sa zdá takmer dokonalé však? Je tu ale jedno  veľké ALE. Tieto sladidlá, ktoré sa začali vyrábať pod rôznymi značkami pre veľké nadnárodné spoločnosti, nemôžu nahradiť úplne z rôznych dôvodov cukor. Pri ich používaní musíme brať do úvahy, že miera sladkosti týchto zlúčenín sa mení v závislosti na ďalších zložkách prítomných v danej potravine. Charakteristickou vlastnosťou týchto sladidiel je dlhšia doba doznievania pocitu sladkosti a k tomu zvláštna kovová pachuť. Túto vyvoláva hlavne izolovaný steviozid, lepšie je na tom rebaudiozid, čo sú dve zložky – nositelia sladkosti zo skupiny diterpénových glykozidov. Preto sa do potravín s obsahom steviolglykozidov pridávajú zložky, ktorých výsledná hodnota energie vo výrobku je vyššia následkom /napríklad/ pridanej fruktózy, jablčnej vlákniny, kandizovaného ovocia. Tieto zložky sa pridávajú aby oklamali zmyslové a racionálne vnemy konzumenta  a utvrdili ho v domnení,  že pojedá ideálnu potravinu bez cukru. Preto v tomto prípade platí moje už známe –  čítať a čítať zloženie na etiketách. Nedôverovať ani označeniu  na regály, oznamujúcemu, že tu je kútik pre diabetikov, bio, organic a pod. Takto sa to robí v prípade použitia steviozidu, ktorý má v sebe  práve tú kovovú pachuť a tá sa maskuje ešte ďalšími zložkami v potravine, v závislosti či ide o formu tekutú alebo práškovú. Môžete tam nájsť  kyselinu citrónovú, jantárovú, octovú, vínnu, deriváty alanínu alebo známy emulgátor a ,, maskovač“ chuti glycín, čo sú síce neškodné aditíva ale je to industrializovaný výrobok. Horšie je, že do niektorých výrobkov  v práškovej forme sa pridáva oxid kremičitý, čo je vlastne piesok /u nás podlieha embargu podľa potravinárskeho kódexu,  v USA je však jeho používanie povolené/. V praxi  sa  toto všetko nachádza napríklad v keksoch, piškótach, ovocných  a malinovkových výrobkoch odporúčaných pre deti  a  pre dojčatá. A tá druhá strana mince, samotná izolácia steviozidu a rabaudiozidu. Nie je to nič ,,tajné” a  niektoré postupy sú zverejnené na internete.

Zatiaľ som prešla niekoľko možností extrakcie steviozidu a rebaudiozidu a  našla som rozporuplné názory na spôsoby izolácie týchto látok a hlavne ich možné dopady na ľudský organizmus. Väčšinou sa získavajú viacstupňovou extrakciou v roztoku pri rôznych hodnotách. Tento proces pozostáva z viacerých krokov: extrakcia, úprava, separácia, čistenie. Väčšinou sa používa voda ako rozpúšťadlo pri extrakcii, ale tiež voda a metanol alebo iba metanol. PH, teplota roztoku, typ extrakcie a rozpúšťadlo vplývajú na nečistoty /pigmenty, bielkoviny, pektíny/ a tie môžu byť znížené a vyzrážané uhličitanom vápenatým pri PH 10. Pred 20 rokmi v USA odmietli  schváliť používanie steviolglykozidov  v potravinárstve pre nepreukázateľné možné účinky týchto zložiek s tým, že problémom bola  charakteristická kovová chuť výsledného extraktu.  Po rokov  následného výskumu a miliónových investícií  rôznych skupín, v roku 2006 Úrad pre kontrolu potravín a liečiv/ Food and Drug Administration- FDA/ schválil používanie steviozidu a rebaudiozidu ako potravinového doplnku. Dopyt po hľadaní nového sladidla vyvrcholil úspechom  firmy Cargill, ktorá predstavila výrobok zo stévie  pod názvom rebiana  s využitím chuťovo príjemného a stabilného rabaudiozidu A. Následne v roku 2008 sa dostalo na trh patentované sladidlo pod názvom Truvia, ktoré v súčasnosti používa  aj Coca cola. Nič už nebránilo expanzii sladidiel zo stévie na trh. Treba vedieť však aj to ako vznikajú a aj  to, že pri izolovaní týchto zložiek zo stévie v laboratoriách, používaním rôznych dráždivých činidiel ako etanol, metanol, acetón, acetonitril, izopropylalkohol môžu vzniknúť vedľajšie škodlivé produkty. Avšak nevieme posúdiť po tak krátkej dobe /relatívne/ výskumu aký v skutočnosti /a v  budúcnosti/ bude  efekt z  používania týchto sladidiel.

Pre mňa je  úplne adrenalínovým momentom čítanie etikiet s výrobkami  s použitím stévie, objasňujúcimi, že ide o sladidlo, za ktorým sa rado na etikete pri slove ,,zloženie“  pridáva slovo prirodzené alebo prírodné. Pravda  o tom, že extrahovaný steviozid  pochádza z ,,výskumáku“ a jediná prípustná bezpečná forma stévie je tá v kochlíku na okne alebo doma vysušená v dóze či v pohári,  je pre výrobcov  nepublikovateľné mínus. Viem, možno mám mierne konšpiratívne zmýšľanie ale mne jednoducho nevyhovuje cpať do seba veci pochádzajúce z laboratórií. Stačí, že som obklopená kozmetikou, drogériou, nekvalitným textilom, plastami, ftalátmi, perzistentnými polutantmi atď. A vás sa to týka tiež, či lepšie mať oči, uši, ústa – slepé, hluché, nemé? Paradoxne čítam samé superlatíva na tekutý, či práškový extrakt v alternatívnych príručkách a  v odporúčaniach pre diabetikov, povzbudzujúci ich k neobmedzenému používaniu i pri pečení, sladení čajov a káv. A čo ostatné zložky cukru, ktoré sa vezú spolu so stéviou v pekne zabalenom koláčiku?

To, že nie sme zaplavení ešte ,,farbistejším“ množstvom celosvetových výrobkov, kde najväčším výrobcom je ako inak Čína, je spôsobené našou legislatívou, ktorá povoľuje iba niektoré druhy výrobkov so sladidlom na báze steviozidov /sirupy, cukríky, malinovky, pekárenské výrobky/ a to na konci najlepšie – kozmetické doplnky, kde je jasne napísané, že nie sú na vnútorné použitie a pri tom ide o extrakty použité v tabletkách ako náhradné sladidlo….no ale zákon bol dodržaný. Pokiaľ sa neviete z toho vysomáriť, rád vám to vysvetlí predavač :) Okrem toho stévia ako sladidlo vám neprinesie úžitok vo forme očakávaného zmyslového pôžitku sladkosti. Receptory v tomto prípade budú sklamané a organizmus očakávajúci sladkosť, čiže prísun glukózy zostane oklamaný. Dokonca ak pol dňa nemáte čas jesť a šupnete si dve kávy alebo čaj sladený stéviou bez kalorií, môžete sa miesto sladkého pôžitku dočkať hypoglykémie a riskovať mdloby v kancelárii :)

Ja som sa rozhodla práve z horeuvedených dôvodov /bez záruky/,  stéviu využívať sezónne v čerstvej forme práve z toho kochlíka, robím tak už niekoľko rokov. Z počiatku som ju aj sušila a používala do čaju ale nenašlo si to u nás uplatnenie, keďže ja nesladím a ostatní pijú najradšej čistú vodu alebo minerálku a v zime ešte čaj s medom. Čerstvá stévia mi doma rastie sezónne približne pol roka /apríl-október/ a už bolo obdobie, keď prežila v izbe na okne aj zimu. Nesporne pozitívnym prínosom bylinky stévie vďaka jeje antibakteriálnym účinkom je kloktanie macerátu stévie  dobré na zápal hrdla a tiež čistí ústnu dutinu predchádza zubnému kazu. Prvá pomoc na hrdlo má zvýšené účinky ak použijete spolu so stéviou aj šalviu. Stévia má v kuchyni veľké množstvo využití. Pridávam ju do zeleninových a ovocných šalátov. Robím pesto so šalvie, mäty, koriandru a stévie, citrónu, olivového oleja a opečených pistácií  k pečenému jahňaciemu mäsu. Alebo na rýchlo upravené morčacie mäso, dochutím citrónovou trávou, stéviou a koreňom galangal / keď nemám tak zázvor/. Výborná  je nasekaná s domácim džemom v tvarohu či v jogurte. Snažím  sa ju využívať  hlavne v surovom stave, pretože obsahuje vitamín C, ktorý sa tepelnou úpravou ničí.  Sem tam ju pridám do mätovo bazového nealkoholického mochita a tiež som  ju zaradila do prípravy mojich konfitúr bez cukru /krátko tepelne upravené ovocie/. Ešte na záver, stévia obsahuje vlákninu, kopec minerálov a stopových prvkov: vápnik, fosfor, selén, mangán, zinok, draslík, fosfor, vitamín A,E,P,K a vitamíny skupiny B.  Ako vidno aj v tejto  naturálnej kochlíkovej forme je užitočná pre diabetikov a vlastne pre každého.

 

Čo sa týka benefitov pre diabetikov, áno aj ako izolát má svoje plusy… môže znížiť hyperglykémiu a je účinná tiež pri vysokom tlaku  a  cholesterole, teda pri komplikáciách metabolického syndrómu.  Z praxe však viem , že diabetici nerozlišujú ostatné pridané zložky v potravine a keď vidia označenie stévia , výrobok považujú automaticky za vhodný. V tomto prípade je účinok stévie, medveďou službou.

Po preštudovaní rôznych odborných aj ,,tendenčných” materiálov som usúdila, že najlepšie ju využijem sezónne a v čerstvej podobe- rozumej lístok nesušený.  Mne osobne industrializovaná stévia ani  marketingová stratégia výrobcov nesedí…  i keď je to viac menej vždy v kontexte ,,pomoci” diabetikom, ktorí  sú iba zámienkou k slušnému obratu a zisku globalistov.

 

 

P.S.

Dopĺňam zaujímavé info  ohľadom liečby lymskej boreliozy stéviou  

Tento post videlo 2,860 ludi

27 Comments Add yours

  1. Diana says:

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať čo si myslíte o lípii sladkej (lippia dulcis) alebo takzvanom aztéckom cukre…ja osobne ho doma pestujem a mám ho už 3 či 4 rok a stále sa mu darí.,.je pravda, že má trošku zvláštnejšiu chuť, ale primárne mi to moc nevadí…chcem sa len spýtať, či sa dá používať miesto stévie (napr. vo vašom recepte na jahodový džem)??? ďakujem veľmi pekne.

    1. Zdravím neviem odpovedať lípiu nepoužívam ako sladidlo ale do čaju proti kašlu :)

  2. ksbinka says:

    Dobry den,
    mohli by ste prosim napisat aj obsah Vlakniny v g/100g stevie?
    Dakujem a prajem pekny den ;-)

  3. Janka says:

    pán Michal nemá úplne pravdu v tom ako to bolo v minulosti, aj ked chudobní ludia trpeli skôr hladom ako chorobami, ale chovali zvieratá, hlavne tie drobné ako hydina, kozy, ovce, či králiky, vo všeobecnosti ide vždy o chudé mäso, ktoré teraz často dávajú do pozornosti ohladom diét, zdravej výživy a pod. takže byť úplne iba bylinožravcom nie je až tak dobré, no pani Silvia z vášho blogu som pozistitovala zaujímavé veci, čo zdravšie, či vhodnejšie, chcem aj praktizovať, len je to dosť drahé a niekedy človek predsa kúpi aj to lacnejšie, lebo niekedy sa to naozaj nedá, a ked si človek doma urobí domáci chlieb, je rád, že si ho aspon upečie….samozrejme čoraz častejšie to kombinujem a používam menej či biely cukor alebo bielu múku. Určite vás budem aj nadalej sledovat.

  4. Pavla P. says:

    Dobrý den, které sladidla by jste doporučila pro celiatika (3-leté dítě)

    1. Dobrý večer, pokiaľ dieťa nemá iné komplikácie môžete používať bežné prírodné sladidlá /trstinový nerafinovaný cukor,medovicový med občas javorový sirup /

      1. Pavla P. says:

        Děkuju za odpověď, moc jsem si jinak z vašeho článku vzala, sama jsem si vyzkoušela téměř vyloučit bílou mouku z jídelníčku a jíst s dcerou bezlepkové pečivo (mimochodem moc mi chutná) a cítím se lépe v první řadě mám rozhodně více energie, chtěla bych i nadále jíst zdravě, ale zároveň přibrat na váze a to je pro mě problém :(

  5. Michal says:

    Do pozornosti dávam toto video, ktoré môže ozrejmiť určité veci:
    http://zdravie.prijemnydomov.sk/vegan-gary-yourofsky-veganstvo/

      1. Michal, nie som vyznavačom akéhokoľvek extrémizmu a tendenčných videí z oboch brehov ak mi rozumiete…nesúhlasím s vegánstvom, pretože sme podľa biologického vybavenia schopní tráviť aj živočíšne zdroje a to nieje môj výmysel. Ale tiež nepodporujem prežieranie sa mäsom a živočíšnymi výrobkami. Mojou výhodou je, že nepletiem do tohto názoru ideologiu a emocie a opieram sa skôr o exaktné vedy.Dajme tomu ,,poslaním” tohto blogu je dať ľudom návod ako si zložiť jedálny lístok z hodnotných potravín a bohatých na fytonutrienty a esenciálne aminokyseliny a vyhnúť sa pri tom kontaminácii pokiaľ to je možné…komenty ani videá zo zásady nemažem nemám sa pred čím skrývať takže nech si urobí názor každý sám…

      2. Michal says:

        uz ste to urobili, jedno video ste zmazali (ved, ako pisete: “nech si urobí názor každý sám”), takže si to ked chcete kludne cenzurujte a nemám problém s tým, keď vymažete všetky moje komentáre

        na podobne veci reagujem vacsinou az ked, ako sa hovori, nie je všetko s kostolnym poriadkom a s výnimkou mojej rodiny a mojich najblizsich su mi vsetci tí, ktorí o to nestoja, ÚPLNE UKRADNUTÍ

        dokonca sa uz teraz nesnazím ani sam vyvolávat akúkolvek diskusiu pokial niečo nezačne druhá strana a aj to velmi zvazujem, ci sa do toho zapojit

        snazite sa dat ludom “návod ako si zložiť jedálny lístok z hodnotných potravín” a na toto som jednoducho musel reagovat-nedalo mi

        ano, je pravda ze kazda potravina ma bielkoviny, tuky, sacharidy a ine látky/prvky ale budeme ich jest len preto ze toto obsahuju aj ked su pre cloveka niekedy az extremne skodlive?

        okrem iného ja nehovorím o vegánstve ale o zdravom stravovaní

        bohužiaľ alebo chvalabohu, vegánstvo sa v zásadnej miere približuje k zdravému stravovaniu aj ked aj tam su veci, ktore su nie vzdy spravne, ale zaklad toho a aj podstatna cast je velmi dobra

        taktiez nikto neda ruku do ohna za to, ze ked je niekto trebars vegetarian alebo vegan, vitarian, …, ze nikdy neochorie na civilizacne choroby
        je nezmysel toto tvrdit, pretoze stat sa moze hocico, a e preco mieru rizika neznízit o desiatky percent, ked je to mozne?!

        1. Dobrý deň Michal, viete vo veľa veciach, ktoré ste tu napísal do komentov s vami súhlasím okrem jednej…určite som nezmazala žiaden váš koment ani video a neurobila som to ešte vôbec tu na blogu ani nemám v úmysle pokiaľ to nebude za nejakou etickou hranicou….. ak je niečo čo chcete dať ľudom na vedomie a myslíte si že ich to zaujme tento priestor je pre čitateľov blogu.Prajem všetko dobré vám aj vašej rodine.

  6. Michal says:

    Mliečne výrobky z dlhodobého hľadiska nič pozitívne neprinášajú (rovnako aj ďalšie/iné živočíšne produkty).

    Z nutričného a pre človeka inak prospešného hľadiska nejestvuje žiadny kvalitný syr.
    Syr je bordel, odpad, ktorý počas zrenia-výroby stratí akékoľvek prospešné látky a zostane z neho akási hmota, ktorá má nejakú chuť.
    Jedenia syra je iba o chuti, zvyku a bohužiaľ o jeho dostupnosti.

    Kto by mal záujem ZDARMA si vypočuť potvrdené fakty o mlieku a mliečnych výrobkoch a teda ich údajnej prospešnosti pre naše zdravie, rád mu poskytnem odkaz, kde si môže vypočuť 5 hodín audio (mp3) potvrdených faktov, ktoré vyvrátia skreslenú predstavu o požívaní mlieka a mliečnych výrobkov napríklad aj z hľadiska ževraj pozitívneho prísunu vápnika pre telo človeka.
    S tým spojené alergie, civilizačné choroby, osteoporóza, artritída, cukrovka, atď, atď…

    Žiadosť pošlite na zdravie@prijemnydomov.sk, rád odpíšem na každý mail. Budete veľmi prekvapený, to vám garantujem.

    Čo sa týka detoxikácie, tak bez rizika, lacno, jednoducho si telo každý dokáže vyčistiť sám a to čisto rastlinnou stravou. Dlhodobo, bez hladovania.

    Toto ste napísali vynikajúco:
    “predstava detoxu u väčšiny ľudí je o krátkom ucelenom úseku predpisového stravovania , ktoré by nás malo na čas očistiť od toho čo sme napáchali na sebe…
    takto to ale bohužiaľ nefunguje…
    buď sa budeme stravovať premyslene a kontrolovane alebo vyhodené peniaze za detoxy a kúry sú naozaj vyhodené…”

    1. Janka says:

      a čo potom jete, iba ovocie a zeleninu a strukoviny? aj ked je to zdravé, ale telo bielkoviny potrebuje…..pokial viem, tak človek je všežravec, či nieje to tak?

      1. Myslím si že Michal je vegán, ano ?

      2. Michal says:

        Áno, snažím sa byť vegán, ale nie je to na 100%, striktne celý rok.
        Papám všetko okrem mlieka, mliečnych výrobkov, mäsa, vajec.
        Čudovali by ste sa koľko toho je.

        Zoberte si také mäso. Dáte si bravčove, hovadzie, kuracie, mozno morka, (kacka, hus ojedinele) a k tomu trochu zeleninového šalátu (aj to len menšina).
        Stále máte ako základ mäso (velka vacsina az 2 druhy) a zvyšok je len ryza, zemiaky, cestonivy, možno nejaká omáčka dochutená korením.
        Len zriedka zeleninový šalát.

        Jedli ste niekedy sóju? viete koľko bielkovín obsahuje?
        Zdá sa vám, že strukoviny neobsahujú, resp. obsahujú málo bielkovín?
        A netreba zabudnúť na minerálne látky a stopové prvky, ktoré sú veľmi dôležité, kde pri pojedaní zeleniny ich máte denne nadbytok.
        Alebo taký mak, obsahuje 3x viac vápnika ako je v mlieku.
        Je potravina, ktorá obsahuje až 5krát viac vápnika ako je v mlieku.

        Vymenoval som to už vyššie a tej len zeleniny, ovocia, strukovin, semien, a ďalších neživočíšnych potravín je toľko, že kým ich obmeníte, prejde určité obdobie.

        O tom, či je človek všežravec sa dá dlho, dlho polemizovať aj argumentovať z každej strany. Teda každá strana si tvrdí aj doloží svoje.
        Keď sa na to pozriete podľa faktov, tak viacej nasvedčujú tomu, že človek je bylinožravec.

        Ale tu nejde o to, či je niekto vegetarián alebo ďalšie odvodené skupiny, vegán, vitarián, a …..
        Ide o zdravie každého jedného z nás a bohužiaľ, na svetlo sveta sa len veľmi pomaly a ťažko predierajú pravdivé informácie (nezávislé, resp. “nikým” nepodporované testy a výskumy) ohľadom prospešnosti potravín na zdravie človeka.

        Asi títo ľudia budú na mňa poriadne nadávať, ale podľa mňa je takmer na smiech, ak je niekto vegetarián iba s presvedčenia.
        Proste na vrchole potravinového reťazca je človek a tak zabíja a konzumuje zvery, aby prežil.
        Ak niekto neje mäso “len kvôli tomu” a neuvedomuje si, že tu ide najmä o to, že živočíšna strava nás pomaly, ale určite okráda o možno až desiatky rokov života, tak potom …
        Zoberte si nadopované kurence kvôli rýchlemu rastu, antibiotikami naliate mlieko z chorých kráv, výrobky akože z mäsa v hypermarketoch.
        Umelé, samá chémia.

        Propagácia požívania mlieka a mliečnych výrobkov pochádza z reklám výrobcov.
        Okrem toho, že ich dlhé roky odporúčajú blbé noviny, doktori, ktorí sú dávno za vodou a vo svojej oblasti sa takmer nevzdelávajú.
        Nikto si nedovolí argumentovať, že mlieko neobsahuje vápnik a ďalšie vitamíny, ale ide o to, že telu to z týchto potravín škodí.

        Ale nerobia sa žiadne testy na to, ako tieto potraviny telo využíva, čo sa deje po ich požití a k čomu sú vlastne prospešné.
        O tom hovorí celá prednáška (5 hodín mp3 nahrávky), ktorú spomínam vyššie a je dostupná zdarma.

        Veľmi rád vám pošlem odkaz na ňu, keď budem mať váš email.
        Odporúčam vypočuť a urobiť si vlastný obraz.

        Pozrite sa okolo seba ako sa neuveriteľne rozšírili a vznikajú nové choroby, rakoviny.
        Koľko neskutočne veľa, aj mladých ľudí, umiera na srdcové a mozgové príhody, atď, atď.

        Obrovský bizniss liekmi, ktorý sponzorujú farmaceutické spoločnosti.
        Médiami umelé vyvolávanie strachu, čo sa týka čohokoľvek, napríklad liečba rakoviny a chemoterapia, ožarovanie.

        Keď niekto zomrie, povedia, že nezabrala liečba, že rakovina bola vo vysokom štádiu-proste samé sprostosti, len aby farmaceutické spoločnosti zarobili miliardy.
        Viete aká je pravda? po ožarovaní a chemo zomrie viac ľudí ako sa vylieči
        dokonca sa ľudia smejú na alternatívnych liečbach, ktoré zaberajú-zoberte si “primitívnejšie” národy, ktoré rakoviny takmer nepoznajú.

        Vôbec nie sú ojedinelé prípady, kedy alternatívna liečba zabrala a vyliečila.
        Opäť, ale nie je na škodu veci priebeh konzultovať s lekármi, predsa len prešvinnúť, nevšimnúť si niečo bez prístrojov nie je ľahké.

        Dosť som odbočil, ale zdá sa mi potrebné to tu všetko napísať.

        Poznáte myšlienku: SI TO, ČO JEŠ!
        Je to obrovská pravda.

        Všetok ten bordel, ktorý v obchodoch kupujeme nás pomaly zabíja.
        Nedovolím si tvrdiť, že kupovaná zelenina je ok, ale malo by to byť, keď už nič iné, aspoň menšie zlo.

        Celý život sa pomaly napchávame svinstvom, aby sa toto prejavilo, keď sme starší a máme cukrovku, osteoporózu, artritídu, …..
        A potom si povieme, že mňa môžu bolieť nohy, chrbát, ja môžem mať osteoporózu, veď už mám po 60-tke :)

        To nie sú choroby starých ľudí preto, že sú starí, ale preto, že sa to svinstvo postupne nabaľuje, usádza sa v tele a prejavuje sa až po niekoľko desiatkach rokov.

        Keby nevhodná potravina bola niečo ako alkohol (alebo extrem muchotrávka), po ktorom je nám na druhý deň zle, tak by tieto veci nikto nepapal a veľmi rýchlo by si každý uvedomil o čom tu ide.

        V minulosti boli chorí povačšine bohatí ľudia pretože mali možnosť jesť mäso, mlieko a iné.
        CHudobný ľud “trpel hladom”, ale nie chorobami (s potravy), aké poznáme dnes.

        “Celý život pracujeme (nezaujímame sa o seba, nedbáme na svoje zdravie, naháňame sa za peniazmi), aby sme si kupovali potraviny, ktoré nás oberajú o desiatki rokov života a aby sme nakoniec všetky našetrené peniaze minuli a dali lekárom a na lieky, aby zachraňovali to, čo sme na sebe za celý ten čas napáchali, nech ešte pár rokov živoríme v akom-takom zdraví”.

        Uvedomte si, že preorientovanie na vegetariánstvo rozširujú bežní ľudia, žiadne potravinové reťazce, korporácie a iné

        Do pozornosti dávam toto video, ktoré môže ozrejmiť určité veci:
        http://zdravie.prijemnydomov.sk/vegan-gary-yourofsky-veganstvo/

        a tiež toto, ktoré vám ponúkne ďalšie plné vedro faktov, prečo bývame chorí:
        http://www.youtube.com/watch?v=nUcdBKu9RLs

        zaujímavé postrehy sú aj tu:
        http://zdravie.prijemnydomov.sk/rakovina-sa-da-vyliecit/

        prestaňte slepo nasledovať doktorov v určitých veciach
        ešte pridám vlastnú skúsenosť:
        * náš, vtedy asi 5 ročný syn, vždy keď sa vonku ochladilo (pod 10 st.) začal kašľať, stále ho dráždilo na odkašliavanie
        * doktor-krv, testy, výsledok slabá imunita=posilniť, následne alergológia
        * tam testy na alergény, boli negatív-výsledok bronchiálna astma-nasadenie liekov na rozšírenie dýchacích ciest, jedno balenie + sirup aerius, už neviem prečo
        * prvé balenie zjedol, kontrola u alergologičky, opäť testy na alergény, ja opäť dôraz, že kašle, keď sa ochladí – výsledok ďalšie dve balenia toho lieku-ani neviem ako sa volal-viac sme mu to nedali
        * išli sme na konzultáciu k prírodnému liečiteľovi-žiadna astma
        * pátrali sme ďalej (po zime 2013), po určitých radách sme dospeli k tomu, že úplne vysadíme mlieko (začali sme sojove, ale odmietol, takže asi po mesiaci bez mlieka úplne, až doteraz),
        * má 7 rokov mlieko mu nedávame, nepije, konzumuácia jogurtov a mliečnych výrobkov takmer žiadna-asi 2 jogurty za mesiac keď mu príde na chuť a bol od mala na jogurty naučený, jedli ich takmer denne
        * “samé od seba” kašlanie úplne ustúpilo
        * je to síce prvá zima, ale kašlanie začínalo už v októbri a končilo v apríli, okrem toho nebol chorý, jedna slabšia nádcha
        * zima je slabá, ale teploty, ktoré predtým narúšali jeho zdravotný stav, ho zatiaľ neohrozujú tak, ako to bolo po predošlé dve zimy

  7. Ďakujem za názor…áno myslím to vážne, že fermentované mliečne výrobky majú svoje opodstatnenie vo výžive ak človek nemá problém sa láktázou. Nalievať sa mliekom určite nieje vhodné preto som o tom písala ale ak si niekto dá raz za čas kvalitný parmezán nevidím na tom nič zlé.To isté platí o mäse a niektorých esenciálnych aminokyselinách, a iných látkach, ktoré obsahuje iba mäso /napr. L-karnitín /.Konkrétne ja tieto potraviny používam striedmo a sú týždne kedy mäso nejem vôbec hlavne v lete…Čo sa týka detoxu …prospešné je optimálne nastavenie denného príjmu s množstvom zeleniny,ovocia a obilnín a hlavne neprejedať sa dopriať si často malé porcie a napríklad jeden deň v týždni si dať iba zeleninovú šťavu…detox je niečo nereálne čo nefunguje ako si to my predstavujeme.Ak človek chce nech podstúpi občasné prospešné hladovanie,ktoré ale musí byť pod dozorom odborníka….celý stav odbúravania odpadových látok sa deje za v pečeni prechádzaním dvoch fáz, spracovaním xenobiotík, zvýšením polarity a vytvorením funkčnej skupiny /konjugacia s gluthationom a kyselinou glukuronovou/ a podľa toho ako sa jednotlivé cytochromy podieľajú na metababolizme xenobiotík.Táto téma je veľmi náročná a predstava detoxu u väčšiny ľudí je o krátkom ucelenom úseku predpisového stravovania , ktoré by nás malo na čas očistiť od toho čo sme napáchali na sebe… takto to ale bohužiaľ nefunguje…buď sa budeme stravovať premyslene a kontrolovane alebo vyhodené peniaze za detoxy a kúry sú naozaj vyhodené…

  8. Michal says:

    Píšete o zdravej strave – zdravom stravovaní – super, palec hore.
    Prečítal som si zatiaľ dva články a z toho som zistil, že konzumujete mäso, a tiež mliečne výrobky.
    “Slogan” ma zaujal, ale…

    Píšete, že mlieko je zlé = nepiť (nekonzumovať).
    Ale, že mliečne výrobky, teda spracované to “hnusné mlieko” do nejakej divnej podoby vo forme jogurtu, bryndze, kyslých verzií, tvarohu a najmä syrov (ktoré z nutričného hľadiska nič neprinášajú) je, čo sa týka konzumácie, nazvime to “v pohode”!
    Myslíte to vážne?

    Naozaj mlieko vo forme mlieka nie je v poriadku (je to bordel, ktorý telu v podstate nič nedá, lebo do jeho strávenia prichádzajú ďalšie aspekty, ktoré nakoniec vedú k tomu, že je vhodnejšie mlieko a výrobky z mlieka radšej nekonzumovať), ale mliečne výrobky (už spracované to hnusné mlieko), ktoré prejde chemickou úpravou sa konzumovať môže?

    Napr. SYR ako potravina JE NIČ (tým je o ňom povedané všetko)!!!!!

    Mliečna bielkovina sa veľmi zle trávi, nech je v akejkoľvek forme, prečo asi?
    A ak si niekto myslí, že jemu mlieko trávi dobre, tak sa mýli. Môže o tom svedčiť “iba plnosť” po vypití/zjedení alebo “iba vetry” po konzumácii alebo “iba to”, čo po strávení a … nájdete v záchode.

    Nie nadarmo sa hovorí, že mlieko je viac potravina ako nápoj.

    Je kvantum alergiií z mlieka, ale to sa netýka iba samotného nadojeného mlieka, ale aj všetkých jeho foriem – VŠETKÝCH MLIEČNYCH VÝROBKOV a toto si väčšina ľudí nedokáže pripustiť.

    LEBO keď započujú, že by nemali jesť mäsové a mliečne výrobky, tak zistia, že nevedia, čo si na raňajky majú dať.
    Priznajte si, koľkí z vás mávate (ste mávali) na raňajky dookola: tzv. mäsový výrobok (šunka/saláma/párky, nátierka) a mliečny výrobok (nátierka, jogurt, tvaroh, syr)?

    Myslíte si, že je to pestrá strava?
    Sú to iba dva druhy potraviny. Iba dva druhy potraviny.

    Čo napríklad, sójová, cícerová, hrachová, bôbová, šošovicová, fazuľová, pohánková, cuketová, avokádová, mangová, tofu-ová, mrkvová, papriková, zelerová, cviklová, brokolicová, karfiolová, paradajková, uhorková, baklažánová, kalerábová, hubová, ovsená nátierka (alebo polievka) a mnohé iné a k tomu “za vedro” čerstvej zeleniny?

    Zabudnite na to, že z toho nadúva. Máte pocit, že z mliečnych výrobkov to tak nie je?

    Je zaujímavý fakt, že polievky si dokážeme pripravovať takmer výhradne zeleninové a nijako to nevnímame, že to je len zelenina, ale základ “druhého” = hlavného jedla tvorí u väčšiny výhradne mäso a nijako neprekáža, ak by k nemu nebola príloha (zeleninová).

    A napráskať sa tak, aby som ďalšieho pol dňa nebol hladný, hm…

    Čo sa niektorých žien týka, najmä tie, ktoré CHCÚ SCHUDNÚŤ, že: NEJEM po 17-tej :)
    Tisíce diét, ktoré aj tak nefungujú, ale stačí vyradiť maäové a mliečne produkty, sladkosti vo forme koláčov, zákuskov, buchiet, čokolád, keksov, slôaných “dobrôt” a podobných sprostostí a zistia, že chudnúť je vlastne veľmi jednoduché, trvalé, možno až prirýchle (lebo tých 10-15 kíl tuku proste odíde bez slova preč či chcem alebo nie) a nakoniec aj príjemné a vôbec sa nemusia obmedzovať v jedení.
    Popritom môžu jesť 5-6 krát denne, napráskať sa doplna bez následkov…
    Dovolia si aj detoxikáciu, ale k čomu to je, keď sa potom vrátia k pôvodnej strave?

    To hádam netreba vysvetľovať, že spaľovanie tuku silne závisí medzi kalorickým príjmom a jeho výdajom.

    … pozn. k inému článku: med je plný rafinovaného cukru, je menej sladký, tak si ho dáme viac

    … veľa nezdravých vecí, čo sa konzumácie a najmä chuti týka, sú len a len o ZVYKU
    ešte raz:
    … veľa nezdravých vecí, čo sa konzumácie a najmä chuti týka, sú len a len o ZVYKU

  9. Daniela says:

    kde zozeniem semienko na zasadenie stevie?

    1. Dobrý deň, ja som pár krát kupovala v e-shope napr.osivá-semená alebo záhradníctvokruh…pár krát mi rastlinky nevzšli tak to istím plantami na jar od dodávateľov…

  10. Majka says:

    Jooj KONECNE niekto, kto ma na toto rovnaky nazor ako ja :-) Uz nejaky cas sa snazim ludom vysvetlit, ze medzi bielym praskom z repy (cukor), bielym praskom z ovocia (fruktoza), bielym praskom z psenice (muka), bielym praskom z koky (kokain) a bielym praskom zo stevie NIE je v tomto smere ZIADNY rozdiel! Vsetko su to navykove a skodlive farmaceuticke verzie niecoho, co by sa malo jest ako whole food, t.j. v povodnej, nespracovanej forme a plnej komplexnosti vyzivovych latok, ktore su obsiahnute jedine v celej rastline. Ano, praskova alebo tekuta biela ci priesvitna stevia ma sice nula kalorii a nulovy glykemicky index, mozno je v niecom lepsia, ale aj tak si presla chemickym a priemyselnym spracovanim, ktore z uzasnej a zdravej bylinky robia rovnaku drogu a jed, akym je klasicky biely cukor. Tot moj nazor :-)

    1. :) ano myslím, že zdielame rovnaké presvedčenie…fajn

      1. Majka says:

        Juj a este by som sa chcela spytat na nazor na obilninove sirupy a slady… totiz uz dlhsie zvazujem kupu ryzoveho sirupu, makrobiotikmi tolko ospevovaného sladidla; no neviem sa rozhodnut, lebo neviem, co si mam o tom mysliet. Nie je to vlastne nieco podobne ako ostatne izolovane sladidla, ako sme sa bavili o tej stevii? Totiz velmi mi to pripomina high frucose corn syrup resp. tu nasu slavnu verziu glukozovo-fruktozovy sirup, zase len nejaka umelo extrahovana zahustena stava… alebo je to v tomto pripade inak? Dakujem za odpoved a prajem stastne a vesele :) Skvely blog inak, super kriticke clanky hehe :) ja som sice orientovana takym veganskejsim smerom, ale absolutne zdielam nazor na extremy v stravovani, sama som si vselicim presla a viem, ze to jednoducho nie je spravne. Hlavne si treba doma navarit to, co si telo pyta, a spravit to z kvalitných ingrediencii a s laskou :)

        1. Zdravím Majka, čo sa týka ryžového sirupu – ak ho kúpite 100%, ktorý je vyrobený hydrolýzou ryžového škrobu nemal by obsahovať pridanú fruktozu /preto aj to odporúčanie od makrobiotikov ale myslím že sa to týka skôr ryžového sladu/….Obsahuje aj časť polysacharidov a ostatné je o glukoze a maltoze,ktorá je ale tiež disacharid zložený z Dglukozy.Pre obsah zložených cukrov sa však cukor uvoľňuje pomalšie do krvi čo je prospešné pre tento typ sladidla.Ryžový sirup by som zaradila do kategorie menej škodlivých sladidiel s /opäť/ rozumným využívaním nie denne.Doma ho striedam s javorovým sirupom a medom k palacinkám,ryžovému nákypu ale k dennému sladeniu čajov a limonád určite nie je to zbytočný cukor. Odporučila by som vyskúšať ryžový slad,ktorý ale má špecifickú chuť a svoju hustotu.Je však vyrobený z klíčkov ryže, obsahuje balastné látky,minerály,vitamíny a mal by ďalej obsahovať iba vodu a fermentačné činidlo či pridaný jačmeň.To sa týka i melasy a jačmenného sladu.Slady majú zväčša nízky GI a dajú sa použiť i pri pečení u niektorých typov múčnikov či sladkostí.nevýhodou je výrazná pachuť preto padne voľba častejšie na sirupy, ktoré sú chuťovo jemnejšie.Je na vás ako sa rozhodnete, teší ma váš záujem a ďakujem za povzbudivé slová…pekný deň.

          1. Majka says:

            Dakujem pekne za tip, skusim pravdepodobne aj sirup aj slad a podla moznosti ostanem pri tom slade. Ked mi melasa vyslovene chuti, tak by mohol aj ten slad hehe :) Nastastie tiez sladim malo, denne takmer nic a caj si nesladim nikdy, takze to bude OK. Este raz dakujem a prajem vela citatelov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *