Odsúdení na spolužitie s jedmi?

Čo všetko ovplyvňuje náš organizmus ? Náš život, ktorý sa javí z rôznych dôvodov autodeštruktívny? Voľba ako žiť a kde žiť je mnohokrát podmienená  sociologickými, kultúrnymi štruktúrami  rodiny, v ktorých podvedome pokračujeme a málokedy sa stane, že meníme miesto pre život z iného dôvodu ako je práca, škola alebo výhody a možnosti pre spoločenské uplatnenie. Zopár uvedomelých jedincov zanechalo tieto ,,výhody“ a  pre prirodzený a pokojný život zvolili translokáciu smerom z mesta do menej civilizovaných oblastí. Tento migračný proces je však natoľko ojedinelý, že ani pri zdanlivom obojsmernom prievane na diaľniciach nehrozí, že naše veľkomestá budú zívať prázdnotou.

Pre nás, ktorí žijeme svoj rýchly život v mestách, kde sme okrem iných nástrah /potraviny z reťazcov/  prenasledovaní   aj  toxickým prostredím   spôsobeným exhalátmi, výfukovými plynmi a elektrosmogom,  zdá sa nie je iná možnosť ako sa tomuto stavu začať brániť. Ohrození sú všetci deti, dospelí, hlavne  jedinci, ktorí žijú v centrách miest  s minimálnym výskytom zelene, bez vlastných záhradiek  či regeneračných a oddychových  zelených ostrovov. Preto by sme mali poznať viac možností  ako sa vyhnúť zamoreniu nášho tela toxickými prvkami ako sú olovo, ortuť, arzén, kadmium, berýlium, hliník, atď..

Zamerala som sa na potraviny alebo určité látky obsiahnuté v potrave, ktoré prirodzeným spôsobom v rámci metabolizmu ochraňujú telo pred poškodením mutagénnymi látkami, karcinogenézou a majú tiež regeneračný a detoxikačný účinok. Niektoré látky v komplexe  potravín  majú  funkciu chelácie, ide o chelatotvorné  látky so schopnosťou  naviazania organických a  toxických  anorganických prvkov, ktoré potom  za určitých podmienok dokážu vylúčiť z tela von prirodzeným spôsobom. Jedná sa o rôzne druhy komplexných zlúčenín  s kovmi napríklad hydroxykyseliny, alfaminokyseliny, fenoly, humáty.

Proces zvaný chelácia ovplyvňuje  donorový  atóm  aminokyseliny pri väzbe s iónom  kovu. Pri tom vznikajú koordinačne kovalentné väzby formujúce  kruhovú molekulu ligand, ktorá obopína anorganický prvok či atóm kovu a zabraňuje vzniku ďalšej pevnej väzby . Táto molekula je nerozpustná v tejto forme aj prechádza do krvného obehu. Prirodzene sa tento spôsob naviazania molekúl  vyskytuje v rastlinách ako napr. chlorofyl, v listovej zelenine a riasach, ktoré spolu s vlákninou/pektín/ podporujú  ochranné funkcie organizmu. O chelácii vám vlastne píšem pre objasnenie faktov v súvislosti s rôznymi preparátmi používanými často k cielenej chelácii -odmorovaniu  organizmu od toxických látok /ortuť, olovo/ z tela pomocou chemických činidiel. Tento náročný proces pre ľudský organizmus pomocou  DMSA,EDTA a MMS by som neodporúčala na domáce použitie ale je to na každom z nás. Tieto preparáty sa dajú kúpiť  prevažne cez internet a táto metóda sa využíva čiastočne v medicíne pri ťažkých otravách kovmi. Takisto sa na trhu objavila chelátová  forma minerálov, ktorá je pri vstrebaní  do krvného obehu účinnejšia ako obyčajný minerálový preparát, kde si rôzne minerály vzájomne prekážajú vo vstrebávaní. Posilnenie  imunitného systému a správna činnosť orgánov nezaťažených toxicitou je základom ľudského organizmu v boji  s civilizačnými chorobami, preto si musíme uvedomiť, že  výber potravín a doplnkov by mal byť organického pôvodu pre lepšiu stráviteľnosť /proteináty, cheláty, kvasnice/ aj  kvôli následnému zaťaženiu ekologického systému.

Všetky látky vo vzťahu ku človeku rozdeľujeme na endogénne a xenobiotické t.j. prirodzené  biologickým procesom a cudzie. Toxické látky nachádzajúce sa takmer všade okolo nás  vďaka civilizačnému pokroku,  poškodzujú organizmus najčastejšie počas dlhšieho časového obdobia, opakovane  alebo kontinuálne /nevedome/ alebo v prípade nehôd a rôznych udalostí jednorazovo. Vnikajú do tela sliznicami, kožou a absorpciou spôsobujú metabolické zmeny, závisí od množstva a  dĺžky pôsobenia toxínu v organizme.

Niektoré toxické prvky ako napríklad hliník sa vyskytuje často v domácnosti pri používaní hliníkového riadu, kde sa dostáva určité množstvo do tela oterom, vylúhovaním do fluoridovanej vody pri varení zeleniny. Potešujúce je,  že na Slovensku sa kumulatívny  jedovatý fluór do vody pridávať nesmie čo neplatí však napríklad pre USA. Určité množstvo  fluóru po absorbovaní z tráviaceho traktu sa vylúči z tela obličkami ostatné sa ukladá do kostí, zubov. Zvýšený obsah  fluóru v tele súvisí tiež s absorpciou olova v tele. Hliník sa nachádza taktiež v kypriacich zmesiach/prášok do pečiva/ v emulgačných  činidlách, potravinárskych prísadách a instantných výrobkoch. V posledných rokoch sa objavili štúdie ktoré uvádzajú vplyv hliníka na vznik Alzheimerovej choroby. Preto v rámci čo najnižšieho celkového príjmu  hliníka vyraďte z používania v domácnosti  riady a panvice z lacných zliatin s prímesou tohto kovu. Čo sa týka teflonových panvíc výrobcovia zaručujú /tescoma / stálosť a bezpečnosť do 250 stupňov celzia ale pri poškodení povrchu panvicu radšej vymeňte.Pravdou je že vôbec piecť a smažiť pri takejto vysokej teplote je úplne nevhodné a škodlivé. Olovo z vonkajšieho prostredia preniká membránami všetkých buniek a hromadí sa v kostiach, pečeni a slezine. Vyvoláva poruchy krvotvorby, leukémiu a iné druhy rakoviny. Arzén /polokov podľa druhu/ a ortuť sa objavujú prevažne v potravinách  morského pôvodu – kôrovce, ryby, mäkkýše ,riasy,  u sladkovodných rýb  ako šťuka, pstruh,/ následkom kontaminácie vôd toxickými odpadmi/ ďalej sú to  obilniny výrobky z obilnín, ryža  a výrobky z ryže. Množstvo ortuti  nahromadeného v organizme závisí od typu zlúčenín, frekvencii  konzumácie týchto potravín  a od stavu imunitného systému. Ako ochranný faktor  pôsobí stopový prvok selén, ktorý  nachádzajúci sa tiež v morských produktoch neutralizuje účinky týchto toxických látok na ľudský organizmus. Platí, že pri konzumácii týchto potravín zaradíme do stravy obilniny, orechy, zeleninu  a dbáme na pestrú stravu,  pretože tento dôležitý  prvok má v tele významné postavenie selenoproteínov v rade ochranných procesov  peroxidáz, a deiodináz pri vzniku tyroidných hormónov štítnej žľazy. Selén je  v organizme nenahraditeľný,  ak  máte málo tohto prvku treba siahnuť po  doplnkoch s organickou formou chelátu selénu viazaného na kvasnice napríklad. Anorganické formy môžu mať nedostatočné využitie v tele.

Využitie vlákniny

Vláknina je  dôležitý polysacharid v rozpustnej a nerozpustnej forme. Nerozpustné formy nezväčšujú svoj objem a nevytvárajú viskózne roztoky, urýchľujú črevnú peristaltiku, zvyšujú objem stolice a zadržujú vodu: celuloza, hemiceluloza, lignín. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a zväčšuje svoj objem, pôsobí ako prebiotikum, navodzuje pocit sýtosti, tlmí kyslosť v žalúdku, spomaľuje trávenie cukrov a tukov, má ochranný účinok na sliznice a urýchľuje vyprázdňovanie: pektín, inulín.

Okrem všetkých pozitívnych vlastností vlákniny na tráviaci proces, redukciu hmotnosti, optimálne vstrebávanie nás zaujíma schopnosť  vlákniny modifikovať  obsah toxických látok, viazať na seba organické a anorganické látky, čím chráni telo pred ich vstrebaním do krvného obehu. V popredí touto vlastnosťou vyniká pektín z jablka, eliminuje rozmnožovanie nežiaducich mikroorganizmov v črevách sprevádzaný ovocnými kyselinami, listovej, jablčnej, citrónovej, octovej a mnohých ďalších prospešných látok. Zo zeleniny má tiež výrazný účinok  naviazania toxických prvkov vláknina z mrkvy, zeleru, cvikle, zemiakov, kapusty, brokolice. Zo strukovín  hrachu, bôbu, fazule no a pektín získaný prirodzene z ovocia /grep, citron, banány, ríbezle atď/.

Čo môžeme ešte  pre ochranu organizmu urobiť

  • Zaradiť do stravy hlivu ustricovú, pivovarské kvasnice s obsahom  Saccharomyces cerevisiae, hubu shitaké,  lesklokôrovku obyčajnú a  vňať koriandru
  • Zaradiť do stravy potraviny s obsahom vitamínu C- účinný antioxidant, odovzdávajúci  elektron kladne nabitým časticiam voľných radikálov, čím neutralizuje ich deštrukčné účinky na bunkové štruktúry. V tele má množstvo ďalších funkcií.
  • Bylinky pestrec mariánsky, myší chvost, krušina jelšová, zlatobyľ obyčajná
  • Kurkumu  – aj pretože kurkumín stimuluje reakcie  imunokompetentných a neimunologických buniek,  aktivitou  podobnou  syntetickým blokátorom prozápalového  TNF  /tumor nekrotizujúci faktor/, ktorý je predmetom najnovšieho výskumu v boji proti zhubným chorobám
  • Dopĺňať esenciálne  aminokyseliny potrebné   k syntéze  karnozínu telu vlastného antioxidantu – chráni pred toxickými vplyvmi ťažkých kovov, chelátuje zinok a meď účinný pri neurologických ochoreniach
  • Zamerať  sa na prísun  tripeptidu glutationu a látok, ktoré ho tvoria do dennej potravy /ružičkový kel,brokolica, paradajky, červené hrozno, srvátka/
  • V prípade nutnosti siahnuť po doplnkoch s humínovými kyselinami alebo využiť blahodarné bahenné kúpele :)

Tento post videlo 716 ludi

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *